Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 nov 2011 - Anul XVI, nr. 270 (4868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CJ Suceava a câştigat procesul cu Petrom Service, care cerea decontarea a peste un milion de euro

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a câştigat, la Curtea de Apel Suceava, procesul în care Petrom Service SA a cerut decontarea unor lucrări în valoare de cinci milioane de lei pentru construcţia unor conducte de transport a gazelor naturale executate în cadrul proiectului judeţean de utilităţi.

Directorul executiv al CJ Suceava, Petru Tanasă, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX că Petrom Service SA a cerut prin instanţă plata a cinci milioane de lei reprezentând plăţi restante la lucrările executate de firmă în cadrul proiectului "Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene".

El a menţionat că firmei i s-au decontat 11,5 milioane de euro pentru lucrările executate, iar facturi în valoare de aproximativ cinci milioane de lei au fost refuzate la plată în 2008.

Firma a cerut în primă fază 5,238 de milioane de lei, iar în februarie 2011 a introdus acţiune în instanţă pentru recuperarea a 5.000.516 lei, reprezentând plăţi restante.

Potrivit lui Tanasă, pentru facturile respective a intervenit, în luna ianuarie, prescripţia dreptului material al acţiunii, iar Curtea de Apel Suceava a respins acţiunea Petrom Service SA, decizia fiind definitivă şi irevocabilă.

Pentru execuţia a 380 de kilometri de reţea de transport a gazelor naturale din cadrul proiectului "Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene", licitaţia de execuţie a fost câştigată de consorţiul format din Petromservice Bucureşti şi Stroytransgaz Moscova, firmă care are printre acţionari operatorul rus Gazprom, oferta prezentată fiind de 18 milioane de euro.

Petrom Service a început cu întârziere lucrările în cadrul acestui proiect, iar din 2007 a sistat execuţia şi a reuşit să construiască 101 kilometri de conducte de transport de gaze naturale în valoare de 11,5 milioane de euro, după ce, în 2006, au apărut divergenţe între CJ Suceava şi Petrom Service, care a solicitat administraţiei judeţene creşterea valorii preţurilor contractate cu 31%, motivată de inflaţie şi creşterea preţurilor materialelor.

În iulie 2006, consilierii judeţeni suceveni au adoptat o hotărâre prin care se stabileşte creşterea valorii preţului contractat prin aplicarea indicelui lunar de inflaţie, apreciind că cererea Petrom Service nu poate fi onorată în totalitate întrucât administraţia judeţeană nu este vinovată de pierderile economice înregistrate de constructor.

În septembrie 2009, acţionarii Transgaz au decis preluarea cu titlu gratuit a conductelor de transport al gaze naturale construite în judeţul Suceava prin proiectul "Utilităţi şi mediu la standarde europene " şi continuarea lucrărilor prevăzute în proiect, iar în februarie 2010 conductele au fost predate companiei naţionale de transport gaze naturale.

După preluarea investiţiei, Transgaz a dat în folosinţă, în noiembrie 2010, conducta magistrală Frasin-Câmpulung Moldovenesc, urmând ca investiţiile să fie continuate pentru execuţia magistralelor de gaz pe rutele Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei şi Păltinoasa – Rădăuţi, având în total 131 de kilometri de conducte, precum şi racordurile necesare.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut în anul 2004 un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra care, în octombrie 2011, a transferat şi cesionat contractul de împrumut către Erste Group Bank AG Viena, care a devenit astfel noul creditor.

Din cele 86,3 milioane de euro împrumutate, autorităţile sucevene au rambursat trei rate de capital în sumă totală de 6,3 milioane de euro şi a achitat dobânzi în sumă totală de 39,9 milioane de euro, iar din credit urmează să mai fie achitate rate în sumă de 79,9 milioane de euro cu dobânzile aferente.

Contractul de împrumut prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CJ Suceava a câştigat procesul cu Petrom Service, care cerea decontarea a peste un milion de euro.
 Vizualizări articol: 603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
CJ Suceava a câştigat procesul cu Petrom Service, care cerea decontarea a peste un milion de euro1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei