Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 oct 2011 - Anul XVI, nr. 240 (4838)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Moment comemorativ la Muzeul de Istorie, pentru cei care au căzut victime Holocaustului nazist

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Istorie din Suceava a avut loc ieri un eveniment emoţionant, de comemorare a celor căzuţi victime Holocaustului nazist. Sub genericul „Şi ei au fost ca noi”, la etajul întâi al muzeului a fost vernisată o expoziţie documentară la împlinirea a 70 de ani de la Holocaustul transnistrean. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Bucovinei, Biroul Istorie, în colaborare cu Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale.

Deşi la eveniment nu a participat nici unul dintre supravieţuitorii acelui moment dramatic din octombrie 1941 (în Suceava trăiesc cinci supravieţuitori ai deportărilor din Transnistria), pe motiv că timpul nu a închis rănile şi orice imagine din trecut este mult mai dureroasă pentru ei, muzeograful Ioan Mareş, profesorul Sorin Golda şi subprefectul Angela Zarojanu au vorbit despre expoziţie şi despre evenimentele petrecute pe 9 octombrie 1941. Chiar la debutul manifestării, muzeograful Ioan Mareş a propus participanţilor păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului nazist.

 

Imagini reprezentative din lagărele de concentrare

Pe câteva panouri au fost expuse copii după documente aflate în Arhivele Naţionale ale Serviciului Judeţean Suceava referitoare la evacuarea evreilor din comune şi internarea acestora în lagăre, ordine şi circulare, tabele, cereri, rapoarte, corespondenţă referitoare la evacuarea evreilor din judeţul Suceava şi la integrarea lor în lagăre de concentrare. În aceeaşi expoziţie, de organizarea căreia s-a ocupat muzeograful Cristina Pânzaru, au fost expuse şi copii după cereri privind acordarea de ajutoare repatriaţilor din Transnistria, acte de paupertate şi adeverinţe cu privire la deportarea în Transnistria, tabele nominale privind distribuirea de ajutoare către evreii din Rădăuţi repatriaţi în Transnistria, precum şi documente ce conţin informaţii cu privire la situaţia artiştilor de origine etnică evrei. Sucevenii pot vizualiza imagini reprezentative din lagărele de concentrare, cu victime ale acestei tragedii din istoria omenirii, pentru a aminti un episod ce nu trebuie uitat niciodată.

 

Rugăciune şi lumânări aprinse

Profesorul Sorin Golda, preşedintele Comunităţii evreieşti din Suceava, a aprins prima lumânare şi a citit o rugăciune în limba ebraică în memoria evreilor din Bucovina de Sud deportaţi forţat, în vagoane de marfă încuiate, pe 9 octombrie 1941, în Transnistria. Numai în primele zile, în perioada 9-11 octombrie 1941, au fost deportaţi în Transnistria peste 5.000 de evrei din Suceava, Solca, Burdujeni şi Iţcani.

„La Zahareşti, acum doi ani, am ridicat un monument în amintirea celor 33 de evrei omorâţi atunci. Din zona Bucovinei au fost deportaţi în Transnistria circa 200 de mii de evrei, dintre care, în anii 1943, 1944, s-au întors acasă doar 50.000. Comunitatea evreilor din judeţul Suceava mai numără circa 200 de membri, în municipiul Suceava fiind circa 70 de membri”, a completat Golda. Dorinţa comunităţii evreieşti din Suceava, după spusele profesorului Sorin Golda, este aceea ca anul viitor să fie deschis, cu sprijinul Prefecturii Suceava, un Muzeu al Holocaustului în Sinagoga din Suceava.

La finalul vernisajului de ieri, elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, împreună cu muzeografi, istorici, jurnalişti, participanţi la eveniment, au aprins lumânări în memoria evreilor din Bucovina de Sud deportaţi forţat în Transnistria.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moment comemorativ la Muzeul de Istorie, pentru cei care au căzut victime Holocaustului nazist.
 Vizualizări articol: 1401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Moment comemorativ la Muzeul de Istorie, pentru cei care au căzut victime Holocaustului nazist5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(11 oct 2011, 16:32:08
Nu au murit numai evrei..au murit oameni.Cand e vb despre ei, evreii, au tendinta de a maximiza, cand e vb de ceea ce iubesc ei mai mult (banii) au tendinta de a minimiza. Ei conduc lumea si acum.
Ce mai vor?
Inca o data..au murit oameni si nu a fost razboiul evreilor cu nemtii..ci a fost un razboi mondial.
2.   Minciuni trimis de
(12 oct 2011, 10:21:35
e treaba are Suceava (Muzeul de Istorie) cu holocaustul.Pai in Tel Aviv se comemoreaza holocaustul romanilor ucisi de comunisti(evrei).Rusine sa va fie.Nici un tribunal nu a condamnat Romania pentru crime impotriva cuiva, chiar dupa razboi cand sentimentele erau vii nu a gasit nimeni Romania vinovata. Nu va dati seama ca se vorbeste de holocaust de parca ar fi fost ieri la ora 2.Pai de gulagul comunist nu se aude nimic, desi in spatele lor au fost evrei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei