Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 sep 2011 - Anul XVI, nr. 216 (4814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De ieri

Amenzi mai mari decât salariile, pentru medicii din spitale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Sănătăţii (MS) a revizuit legislaţia privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii. Printr-un act normativ intrat în vigoare ieri, numărul faptelor considerate a fi încălcări ale normelor de sănătate publică aproape că s-a dublat (de la 281 la 515), iar amenzile aplicate pot ajunge până la 50.000 de lei.

Noul act normativ reglementează modalitatea de constatare a contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor cu privire la normele generale igienico-sanitare atât în unităţile care funcţionează în sistemul sanitar, precum spitale, cât şi în cele de folosinţă publică, cum ar fi creşe, grădiniţe, cămine, internate, autogări, gări, aeroporturi.

 

Premieră: amenzi distincte pentru persoanele fizice şi cele juridice

Noul act normativ reglementează şi sancţiunile aplicabile în cazul nerespectării normelor privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim-ajutor calificat. Autoritatea care va stabili şi sancţiona toate aceste nereguli este Direcţia de Sănătate Publică.

De menţionat că, pentru prima dată, amenzile sunt distincte pentru persoanele fizice şi cele juridice, până acum legea prevăzând o singură sancţiune care putea fi aplicată ambelor categorii, pentru o anumită abatere.

Astfel, de ieri, o amendă cuprinsă între 10.000 şi 15.000 de lei va fi aplicată spitalelor pentru necompletarea sau completarea incorectă a fişei medicale de către echipajele de intervenţie. Pentru această neregulă, personalul medical riscă o amendă de la 500 la 1.500 de lei. Potrivit noilor reglementări, aceleaşi amenzi, între 10.000 şi 15.000 de lei pentru persoanele juridice şi între 500 şi 1.500 de lei pentru cele fizice, vor fi aplicate şi în cazul altor abateri, cum ar fi neinformarea conducerii spitalului de către medicul-şef de la Urgenţe cu privire la întârzierile nejustificate sau întârzierile repetate ale unor medici care sunt de gardă la spital sau la domiciliu.

 

DSP are dreptul de a verifica felul în care spitalele au cheltuit banii primiţi de la MS

Totodată, medicii din unităţile şi centrele de primire a urgenţelor pot fi amendaţi cu sume de la 1.500 până la 3.000 de lei dacă refuză să acorde asistenţă medicală de urgenţă pacienţilor aflaţi în stare critică, în timp ce pentru această faptă unitatea sanitară va fi pedepsită cu o amendă de la 10.000 la 20.000 de lei.
„De luni, Direcţia de Sănătate Publică nu mai verifică doar starea igienico-sanitară din spitale, ci şi activitatea acestor unităţi, pornind de la temporizarea pacienţilor din UPU sau modul de internare. Acum putem verifica inclusiv felul în care aceste unităţi sanitare au cheltuit banii primiţi de la Ministerul Sănătăţii. De sancţiuni nu sunt pasibili doar doctorii, ci tot personalul angajat, inclusiv managerul, dacă nu se îndeplinesc sarcinile de serviciu”, a spus şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Ludovic Abiţei.

Tot în baza noilor prevederi legislative, agenţii economici care comercializează produse alterate sunt sancţionaţi cu40.000 de lei. Ei riscă şi o amendă de până la 25.000 de lei dacă nu respectă normele de igienă în vigoare privind prepararea, păstrarea, depozitarea, transportul şi servirea produselor alimentare. Folosirea aditivilor alimentari, a aromelor sau coloranţilor peste limita permisă va fi pedepsită cu amendă de până la 50.000 de lei.
 

Grădiniţele sau creşele supraaglomerate, amendate cu sume între 2.000 şi 5.000 de lei

În acelaşi timp, conform actului normativ intrat în vigoare ieri, depăşirea capacităţii dormitoarelor de orice tip, a internatelor, creşelor şi colectivităţilor de copii şi tineri, precum şi neasigurarea pentru fiecare persoană a unui pat individual constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei.O amendă similară va fi aplicată şi unităţilor de utilitate publică în care nu se asigură apa rece şi caldă curentă, precum şi pentru cele care nu oferă lenjerie curată, dezinfectată şi călcată, schimbată după fiecare persoană.
Amenda poate ajunge la 8.000 de lei dacă în gări, autogări sau aeroporturi nu sunt asigurate resurse de apă corespunzătoare pentru consumul uman.
De menţionat că, în baza noilor prevederi legislative, refuzul de a permite accesul personalului împuternicit în vederea efectuării controlului sau de a accepta efectuarea controlului, precum şi refuzul de a pune la dispoziţie documentele şi informaţiile necesare realizării atribuţiilor de control constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 30.000 la 50.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amenzi mai mari decât salariile, pentru medicii din spitale.
 Vizualizări articol: 1924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Amenzi mai mari decât salariile, pentru medicii din spitale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei