Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 sep 2011 - Anul XVI, nr. 216 (4814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Nedreptate

Oameni disperaţi, cu agoniseala de-o viaţă distrusă, după inundarea cartierului Iţcani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Oameni disperaţi, cu agoniseala de-o viaţă distrusă, bătrâni fără ajutor, copii care dorm pe la vecini, curţi pline de mâl, în care stau înghesuite covoare, mobilă, electrocasnice, acesta este tabloul care poate fi văzut la câteva zile după inundarea cartierului Iţcani, de apele deversate “controlat” de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) de la barajul Lipoveni.

În urma evenimentului nefericit petrecut pe 7 septembrie, au fost inundate 35 de case şi 58 de curţi din cartierul Iţcani, apa afectând şi 17 grădini, 41 de beciuri şi 28 de anexe de locuinţe. Apele au omorât 57 de păsări de curte, au infestat şase fântâni, au afectat podul de peste pârâul Dragomirna, au distrus o porţiune de trotuar şi de asfalt pe strada Gheorghe Doja, au distrus o conductă de alimentare cu apă potabilă şi una de canalizare şi au afectat Dispensarul Medical Iţcani.

 

Nouă suflete, rămase fără acoperiş

Primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a întâlnit ieri cu cele mai afectate familii, pentru a stabili, la faţa locului, ce măsuri se impun.

Una dintre casele distruse de ape a fost o locuinţă socială, aparţinând Primăriei Suceava. Nouă suflete şi-au pierdut acoperişul şi toată agoniseala de-o viaţă. Familia lui Victor Gălătuş, formată din patru persoane, şi familia Irinei Crişu, formată din cinci membri, au rămas pe drumuri.

„Apa ne-a luat tot ce am avut. A distrus tot. Nu mai avem nimic. Stăm în casă nouă persoane. Cumnata are patru copii, este văduvă, nu are nici un venit. Dormim toţi pe un hol, dar nu mai putem pe udeala asta. Totul este ud. Ne-am îmbolnăvit. Nici eu nu am serviciu, doar soţul are serviciu”, ne-a spus, printre lacrimi, Lăcrămioara Gălătuş.

Această familie s-a plâns că a luat bani din bancă, cu care şi-a cumpărat cele necesare prin casă, mobilă, electrocasnice. O greşeală umană, pe care nu vrea să şi-o asume, deocamdată, vinovatul, le-a distrus tot în câteva clipe.

 

Mutaţi într-o casă socială

Fiind printre cele mai afectate familii (cea de-a doua casă care este în pericol de prăbuşire este o locuinţă particulară, deţinută de Maria Diac, în care stăteau cu chirie cei patru membri ai familiei Neculai Cozorici. Casa este deja neutilizabilă, după ce pereţii şi planşeul a două camere s-au prăbuşit), primarul Ion Lungu le-a promis oamenilor că le va asigura o locuinţă socială, pe strada Sublocotenent Turturică, tot în Iţcani, un apartament cu două camere, unde cei afectaţi se vor muta cât de repede. „Avem o casă de stat cu patru apartamente, unul fiind liber. Le vom da acestor oameni acel apartament, pentru că locuinţa lor trebuie demolată, nu se mai poate locui aici. Mai avem o locuinţă socială la Colegiul Tehnic <Samuil Isopescul>, unde vom muta o altă familie afectată. Este o soluţie de moment, dar alta nu avem”, a spus Lungu.

 

În stare de şoc, după inundaţii

O altă casă, o altă dramă. Adrian Gherasim locuia în casa proprietate, împreună cu soţia şi cu cei doi copii, unul de un an şi jumătate, celălalt în vârstă de şase ani. Apa le-a luat aproape tot. În cele două camere nu se mai poate locui. Nu mai este nici urmă de parchet, de mobilă, de electronice. Peste tot mâl, mizerie şi păgubiţi cu ochii în lacrimi.

„Norocul nostru a fost că soţia, împreună cu cel mic, au ieşit să ia lapte, în momentul nenorocirii. Altfel, dacă s-ar fi aflat în casă, poate că îi lua apa. Soţia şi acum este în stare de şoc. Stă cu copilul mic la socri, iar eu cu cel mărişor, care este la grupa pregătitoare, m-am adăpostit la o rudă. Aici nu se mai poate locui”, ne-a spus Adrian Gherasim.

În acest caz, a spus primarul Lungu, „se impune să ajutăm familia să-şi refacă cât mai repede casa”. „Din păcate, posibilităţile primăriei sunt limitate. Avem două categorii de despăgubiri. Prioritate sunt cei care au casele afectate, apoi cei cu terenuri distruse şi alte bunuri. Primăria va face tot ce este posibil, doar că suntem îngrădiţi şi de lege, această inundaţie nu este considerata calamitate şi, atunci, trebuie să găsim o cale legală pentru a le da nişte bani acestor oameni”, a explicat Lungu.

 

Bătrâni în lacrimi

O situaţia semănătoare, casă distrusă, lucruri risipite prin curte, ude şi pline de pământ, am întâlnit şi la Samuil Donose. Casa distrusă era moştenire de la părinţi. În ea locuiau patru persoane. Şi în acest caz se aşteaptă despăgubiri consistente, pentru ca locuinţa să fie refăcută.

În majoritatea celor 58 de curţi acoperite de ape se află acum bucăţi de mobilier, parchet, haine, toate distruse în proporţie de 90%.

Maria Bârzu are 70 de ani şi locuieşte singură în casa care acum arată ca după război. Cu lacrimi în ochi, femeia ne-a spus că este distrusă. „Dintr-o pensie de 500 de lei, credeţi că eu pot să mai repar ceva? Unde voi dormi, pentru că apa mi-a ajuns până la fereastră, lăsând, acum, în urmă, doar mizerie, umezeală. Nu ştiu ce mă voi face”, s-a plâns bătrâna.

În aceeaşi situaţie se află şi Mircea Aluculesei, în vârstă de 75 de ani, care, împreună cu fiica sa, priveşte cu neputinţă la agoniseala plină de mâl scoasă în curtea casei şi care este greu de refăcut. „O să-i dăm în judecată pe vinovaţi. O să mergem şi în instanţă, doar că procesele durează ani de zile şi mă tem că nu voi mai prinde eu, cât mai trăiesc, nimic”, s-a plâns bătrânul.

O parte dintre locuinţele afectate de inundaţii aveau încheiate poliţe de asigurare obligatorie, dar, spre surprinderea titularilor, reprezentanţii firmelor de asigurări i-au trimis la plimbare, pe motiv că pagubele nu au fost produse de o calamitate naturală.

Cu greu şi-au putut stăpâni lacrimile Ileana şi Grigore Luchian, care au privit neputincioşi cum din parterul casei, amenajat de fiica lor, care lucrează în Spania, s-a ales praful. „Nici nu i-am spus fiicei mele cele întâmplate. Tocmai a trecut printr-o dramă, şi-a îngropat soţul acum patru luni... Iată că un alt necaz a dat peste ea. A băgat mulţi bani în această casă şi, acum, ce a mai rămas? A pierdut pe puţin 3.000 de euro. Încercăm cum putem să mai reparăm câte ceva”, ne-a spus Ileana Luchian.

 

Anchete sociale şi despăgubiri... după buget

„Ceea ce s-a întâmplat cu aceşti oameni este o dramă. Chiar dacă nu este vina Primăriei Suceava, ne vom implica direct. Regret că până la această oră, cei de la SGA nu au luat nici o măsură şi nu au curăţat canalul de mizerii. Vom desfunda noi canalul, primăria, dar şi oamenii trebuie să înţeleagă şi să nu mai arunce deşeurile în acest canal, pentru că îşi fac singuri un rău. Sigur, sunt mai multe etape pentru a fi despăgubiţi oamenii. În primul rând, cei care au avut afectate casele, cei care au avut terenuri, bunuri, păsări moarte, cu toţii vor fi despăgubiţi. Până la sfârşitul săptămânii, se vor continua anchetele sociale la toate familiile afectate, cele 58 de gospodării, după care se va stabili, în Consiliul Local de pe 29 septembrie, cuantumul despăgubirilor”, a completat Ion Lungu.

El a subliniat că cei care au greşit trebuie să plătească. „Că au greşit cu ştiinţă, cu neştiinţa..., trebuie să-şi asume greşeala. Cei care vor o despăgubire completă, pentru că noi nu putem să le acoperim toate pierderile din banii primăriei, trebuie să se adreseze la SGA şi, apoi, dacă nu găsesc înţelegere, să lupte în instanţă”, este de părere edilul Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oameni disperaţi, cu agoniseala de-o viaţă distrusă, după inundarea cartierului Iţcani.
 Vizualizări articol: 1231 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 10 voturi
Oameni disperaţi, cu agoniseala de-o viaţă distrusă, după inundarea cartierului Iţcani4.7510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   NU pot spune decat atat : prostie a la Romania trimis de
(13 sep 2011, 16:37:33
Asta demonsteraza cat de prosti sunt unii. Se poate interpreta in orice sens , se aplica oricum.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei