Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 aug 2011 - Anul XVI, nr. 199 (4797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Transportul în comun

Banii mărunţi, refuzaţi de taxatori, dar şi de călători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Plata biletelor de călătorie cu bani mărunţi, dar şi achitarea restului cu monede de 50 şi de 10 bani au stat la baza a numeroase conflicte între călători şi taxatorii de pe autobuzele TPL.

La începutul acestei săptănâni, de exemplu, o femeie care circula dinspre Iţcani spre Centru a achitat contravaloarea biletului, adică doi lei, cu două monede de 50 de bani şi zece monede de câte 10 bani, spre nemulţumirea taxatoarei de pe autobuz.

“Mi-a zis: Aşa se plăteşte? Aţi stat şi aţi adunat banii de sub pat să mi-i daţi mie acum?”, a povestit Gertruda Robciuc, care spune că banii i-au fost acceptaţi după ce şi ceilalţi călători au intervenit, spunându-i taxatoarei că nu are voie să-i refuze.

În acelaşi timp, directorul TPL, Darie Romaniuc, spune că orice ban trebuie primit de taxatori, chiar dacă biletul este plătit numai din monede.

“Taxatorii sunt obligaţi să încaseze banii oamenilor chiar dacă sunt mărunţi, uzaţi sau chiar şi puţin rupţi. E posibil ca unii să plătească cu ultimii bani care îi au la ei, nu le poţi impune să vină cu bani potriviţi”, a declarat directorul TPL.

Pe de altă parte, taxatorii se plâng că asupra lor se adună kilograme de bani mărunţi în fiecare zi, mai ales că aceştia sunt refuzaţi de călători ca rest la plata biletelor.

“De trei ori până acum mi s-au aruncat banii în faţă, pentru că le-am dat bani mărunţi unor călători. Nici noi nu putem să umblăm cu pungile pline de mărunţi la gât de dimineaţa până la ieşirea din tură”, a spus Niculina Ciobanu, taxatoare TPL, care a fost reclamată pentru că i-a comentat unei călătoare pentru că i-a dat bani mărunţi pentru biletul de călătorie.

“Nu i-am refuzat banii, i-am luat, a primit bilet şi a mers unde avea de ajuns, doar că i-am spus să îmi dea alţi bani, mai potriviţi. Aveam deja o borsetă plină de mărunţi, nu mai aveam nici unde să-i pun şi până la final de tură mai era încă mult. O mulţime de oameni ne dau nouă banii mărunţi care li se adună prin casă, iar noi trebuie să-i purtăm toată ziua după noi, că nu ni-i primeşte nici un călător ca rest”, a adăugat taxatoarea TPL.

O posibilă rezolvare pentru astfel de cazuri ar putea fi introducerea unui sistem de plată cu cardul a biletelor de călătorie, precum în Bucureşti, unde a fost implementată recent această soluţie de plată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Banii mărunţi, refuzaţi de taxatori, dar şi de călători.
 Vizualizări articol: 716 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Banii mărunţi, refuzaţi de taxatori, dar şi de călători5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Neamuri proaste trimis de
(24 aug 2011, 11:07:06
neamuri proaste, si controlorii pentru ca desi au partial dreptate, vorbesc cu calatorii in cel mai nesimtit mod, dar si sucevenii, pentru nu le mai incap portofelele de bancnote cu Vlaicu si Caragiale. si nu au unde sa puna monezile de 50 si 10.

Ce ne-am mai ajuns noi, in plina criza, ca ne put monezile si strambam din nas. Dar na, prostul daca nu e si fudul....stiti voi restul

P.S. In Brasov e criza de monezi de 50 de bani pentru ca au taxatoare de parcare care accepta doar 50 si 10...ca fapt divers
1.1  RE: Neamuri proaste trimis de
(24 aug 2011, 11:36:50
le-ar fi greu sa puna monezile intr-o alta borseta sau ceva...si sa le dea la sofer in fata...?.. nu cred eu ca stau ei toata ziua cu borsetele alea pline de monezi.... dar...trebuie si ei sa se scoata....
1.2  RE: Neamuri proaste trimis de
(24 aug 2011, 20:01:21
in brasov e parfum frate..poate cel mai bun transport in comun din romania
1.3  RE: Neamuri proaste trimis de
(24 aug 2011, 21:00:51
LIMBA ROMÂNĂ: sg. MONEDĂ - pl. MONEDE!!! "Monezi" este o formă de plural eronată!
2.   TPL e varza trimis de
(24 aug 2011, 11:34:46
pe langa taxatorii care se cred...mult superiori fata de calatori,de ce nu scrieti si despre soferii care fumeaza cand sunt la volan,desi parca nu au voie,care conduc cu viteza(au fost dati cand un autobuz mergea cu 60 km/h..poate si mai mult..care e limita de viteza in oras?)...si mai ales ca nu respecta ceilalti participanti la trafic...ei cred ca daca stau la volanul unui autobuz...au nevoie de 2 benzi pe sens...sa circule....
2.1  RE: TPL e varza trimis de
(24 aug 2011, 14:00:57
Prietene, daca ai avut ocazia sa experimentezi un asftel de comportament esti invitatul meu sa faci reclamatie unde trebuie, nu prin ziare. Sper sa intelegi de ce iti fac morala. Reclama si infrunta problemele, astfel devenim o societate cu un inalt nivel de civilizatie.
2.2  RE: TPL e varza trimis de
(24 aug 2011, 14:19:22
e plin de reclamatii la tpl....am facut.am dat si nr de autobuz...si nr de legitimatie la controlor...si nimic....se ancheteaza
2.3  RE: TPL e varza trimis de
(24 aug 2011, 14:41:31
Daca vezi ca nu primesti nici un raspuns la reclamatiile tale adreseaza-te la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Suceava. Iti garantez ca acolo vei primi ajutor si raspuns la oricare din problemele care le sesizezi. E una din putinele institutii care functioneaza cu adevarat in sistemul actual. Atata timp cat tu nu faci o sesizare catre PC (Protectia Consumatorului), ei sunt legati de maini si picioare.
2.4  RE: TPL e varza trimis de
(24 aug 2011, 16:09:13
Pentry mesajul - TPL e varza trimis de ZARAZA (2011-08-24, 14:00:57)

Eu sunt unul care am pana acum 4 reclamatii la Politie. Am intrebat printre altele cate amenzi a dat vreunui sofer de autobuz pentru limita de viteza (maxim e 50/ora prin oras, deci cu 61 trebe sa ia amenda). Raspunsul oficial, in scris primit de mine: nici una. Am intrebat de ce? Pai inseamna ca nu circula cu asemenea viteze. Romaqniuc, a confirmat ca se circula si cu viteze mai mari de 60 ca sa recupereze timpii pierduti in trafic. Si da ZARAZA, OPC e singura institutie care isi mai face cat de cat treaba....

3.   Concediatii!!!!! trimis de
(24 aug 2011, 12:23:54
Unii taxatori ar trebui concediati!Ori muncesti calumea si nu lasi problemele personale din viata sa te afecteze ori pleci si devii contabil!Sau la capsunici unde nu mai ai ce comenta!Am avut si eu nenumarate probleme cu unii taxatori...unii chiar sunt de treaba dar altii parca i-am injunghiat cu un ghimpe de ura!Aceasi situatie si cu profesorii sunt corabii emotionale singura profesoara care nu s-a manifestat asa a fost consiliera scolii cu care faceam psihologie!!!!!!!!!!
4.   Da..... trimis de
(24 aug 2011, 13:22:32
pentru toti cei ce au de zis ceva ....munciti intri zii in locul taxatorilor apoi comentati...chiar ar fi o experientza
5.   Pt.voiosel... trimis de
(24 aug 2011, 13:53:43
chiar poti sa crezi tot ce ai scris ,ce experienta?explica-ne tu.nu are cn sa le ferme botul ca au o gura spurcatele alea de la tpl.am vazut cu ochii mei cum l-a dat jos pe un baietel ce mergea la scoala si avea bani marunti l-a repezit jos din autobuz si a ramas copilul plangand cn stie cat de greu a fost sa aiba si banutii aia nesimtitele si panaramele naibii ce sunt ele niste nespalate...asa ca mai du-te si tu undeva cu experienta ta cu tot
6.   Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 14:24:33
Alo, nenea directorul, pune taxatoarele aste la un pic de sport pentru ca ai angajat toate grasanele de pe fata pamintului sucevean, si cind autobuzul e arhiplin vine cite o vaca din asta peste tin si iti tipa in ureche: a mai urcat cineva ?> Mai si pute pe deasupra si daca vrei sa deschizigeamul tipa ca > o trage curentul >.
6.1  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 14:35:36
Din mana in mana pana-n fund la taxatoare...sa ajunga banii.
6.2  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 14:48:19
FOXMAN, postarea ta o incadrez la rasism/discriminare sexuala. Discriminarea sexuala fiind considerat un termen paralel cu rasismul, existand multe similitudini între cele doua. Nu poti invinovati pe cineva pentru greutatea/mirosul cuiva, tine de educatie.
6.3  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 14:57:58
Zaraza..tu in ce tara traiesti?
6.4  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 14:59:48
Alo, Zaraza las-o mai uşor cu discriminarea şi mai bine umblă la qintalele vacarenelor. iar în legătură cu mirosul, tocmai asta ţine de educaţie, să te speli şi să te dai cu un deodorant!
6.5  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 15:47:30
GIGI_79, cu siguranta Romania nu e vreo tara bananiera. Vad ca ai pus 79 la nickname, inseamna ca ai prins si tu putin din anii comunismului, inseamna ca stii ce educatie se primea in acei ani, ai putea vedea diferenta.
6.6  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 15:53:18
Zaraza, sincer nu inteleg ce ai vrut sa spui.
1. Romania nu este o tara bananiera......si nu vad ce are aceasta remarca cu intrebarea mea.
2.79....ce are varsta cu remarca mea.
6.7  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 15:56:42
AMARUL, cand folosesti exclamatia "ALO" imi aduci aminte de Nicolae C, ma amuza. "qintalele vacarenelor" ????? NO COMMENT
Vorbind de miros, e greseala mea ca n-am postat corect, tine de educatia celui care miroase.
6.8  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 16:01:43
"Vorbind de miros, e greseala mea ca n-am postat corect, tine de educatia celui care miroase."
Dezvolta...e super tare afirmatia
6.9  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 16:08:34
"Nu poti invinovati pe cineva pentru greutatea/mirosul cuiva, tine de educatie"
Nu poti invinovati pe cineva pentru grautatea lui. Cine miroase a transpiratie =nu se ingrijeste - tine de educatie, de igiena personala.
Imi pare rau GIGI_79 ca nu reusesc sa te fac sa intelegi.
6.10  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 16:11:59
Am inteles gresit, am crezut ca tine de educatia celui care il miroae. MEA CULPA.
Tot nu mi-ai raspuns...in ce tare traiesti?
6.11  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 16:14:40
GIGI_79 cand pui o astfel de intrebare "Tu in ce tara traiesti?", incerci sa faci legatura cu articolul sau comentariile altora. Citind un comentariu anterior se subintelege ca e vorba de educatia cuiva, de aici si comentariul meu.
Imi cer scuze din nou ca nu reusim sa ne intelegem.
6.12  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 16:17:30
"FOXMAN, postarea ta o incadrez la rasism/discriminare sexuala. Discriminarea sexuala fiind considerat un termen paralel cu rasismul, existand multe similitudini între cele doua."
Nu este valabil in Romania. Stii prea bine de ce.
6.13  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 16:21:12
Da, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne comportam ca si cum noi nu am face parte dintr-o tara civilizata. Macar sa o facem sa para.
6.14  RE: Nenea directorul TPL trimis de
(24 aug 2011, 16:24:02
Deci nu scrii din Romania. Asta e clar.
7.   Niste panarame majoritatea taxatoarelor trimis de
(24 aug 2011, 15:53:43
au un tupeu in ele,te privesc te sus,iar intr-o zi cineva i-a reprosat soferului sa fie atent ca era sa o prinda intre usi si taxatoarea a sarit ca o leoaica in apararea soferului amentand ca daca nu`i convine calatoarei sa mearga cu taxiul sau cu masina proprie.l-as intreba pe domnul director darie romaniuc ce inseamna tpl?din cate stiu eu e transport public local,o societate in subordinea primariei care trebuie sa fie in slujba cetateanului.angajatii de acolo trebuie sa tina seama ca lefurile si le iau datorita incasarilor de pe bilete ,daca se mai comporta asa atat soferii cat si taxatoarele s-ar putea incet incet sa renuntam la serviciile lor.domnule director face-ti curatenie in ograda dumneavoastra,ce fel de manager sunteti daca de atata timp se tot fac reclamatii,se scriu articole in ziar despre comportamentul angajatilor si tot nu luati nici o masura?lasati domnule pe altul sa conduca unitatea daca dumneavoastra nu sunteti in stare!
7.1  RE: Niste panarame majoritatea taxatoarelor trimis de
(24 aug 2011, 16:04:04
Draga Monica, iti inteleg comentariul, dar nu si titlul ! Tu chiar crezi ca tot ce tine de tpl are un singur responsabil ? Cum ar putea acel director sa raspunda pentru fapta altuia ? Nu poate concedia unul, ar trebui sa-i concedieze pe toti...
De ce nu-i adresezi o scrisoare? Vad ca esti bine intentionata.
7.2  RE: Niste panarame majoritatea taxatoarelor trimis de
(24 aug 2011, 16:48:46
Din pacate, trebuie sa recunosc ca taxatoarele se comporta ca si cum autobuzul ar fi personal. Desi in Obcine nu exista capat de linie, un grup de copii a fost dat jos in fata scolii 9, spunandu-li-se sa-si mai cumpere un bilet daca vor sa mai mearga (grupul de copii mergea la blocul I.R.E-ului adica inca 2 statii), iar pe o femeie voiau sa o dea jos deoarece femeia uitase ceva acasa si s-a intors cu acelasi autobuz, fara sa coborare in statia in care voia sa coboare initial. Spre deosebire de copii, care au coborat si au mers pe jos (noroc ca nu era noapte), femeia in cauza a ripostat, asa ca a fost lasata in pace.
8.   Autobuzul TPL-o adevarata aventura trimis de
(24 aug 2011, 18:55:59
Eu cred ca totul ar fi mult mai simplu si bine daca s-ar desfiinta aceste posturi de "taxatoare" si sa se monteze in autobuze aparate care inscriptioneaza data,directia si ora iar biletele sa poata fi cumparate de la casele TPL.Iar intamplarile cum ca unii nu-si cumpara bilete pentru ca nu au bani sau chef, sa fie evitate prin controale mai dese.Pentru ce ne trebuie taxatoarea? Sa se foiasca de colo-colo,sa tipe,sa te intrebe de 2-3 ori daca ai bilet sau sa te intrebe "da' ce te uiti la mine asa? ma placi cumva?" (am auzit o taxatoare mai batranica zicand asta) ? Unele taxatoare chiar sunt ok,dar unele...prefer sa ma abtin.
In ceea ce priveste soferii,au un stil de a conduce...pe parcursul a 10 metri pun tot atatea frane,injura,vorbesc la telefon si cate o jumatate de ora ,daca le este reprosat ceva ar sari si la bataie ( unii ). Si cand ma gandesc ca vietile noastre sunt in mainile lor deseori...
9.   W A W Cate comentarii:)) trimis de
(24 aug 2011, 19:50:19
sincer chiar ma amuza. nu am circulat decat de doua ori cu autobuzul. dar in trafic am avut mari probleme cu soferii care au taiat calea sau au iesit din statie fara semnalizare desi esti pe banda doi se urca pe tine!!! sincer daca as fi dat jos eu sau copilul meu din autobuz..fac o tura in oras si.i sparg nasul taxatoarei
10.   Ziarul asta e de umplutura. trimis de
(24 aug 2011, 20:33:44
Nu mai dati in taxatori, ei fac o munca ingrata, pe care nici un sucevean nu ar accepta-o. Din pacate multi nu vad treaba treaba grea, in schimb, cei ce ridica politica economica a societatii la rang de primadona, lasand maxi-taxi pe post de umplutura fara un abonament, cand ele, oftobuzele, circula mai rar ca un ciclu, scuze doamnelor, beneficiaza si de tata primariei. Unde esti Tepes, Doamne. Cat despre sofat nu vad de ce ar scrie aia care n-au trait anii `90- `95.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei