Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 aug 2011 - Anul XVI, nr. 199 (4797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cercetări la final

Pensiunea din Solca la care au fost cazate sportivele intoxicate în cantonament, închisă de DSP

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pensiunea Casa Antonio din Solca, unde au fost cazate şi au luat zilnic masa cele 13 voleibaliste ajunse săptămâna trecută la spital, cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară, a fost închisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Activitatea unităţii a fost suspendată ieri, după ce analizele de laborator efectuate de DSP au depistat prezenţa Salmonellei în mâncarea care le-a fost servită sportivelor, confirmând astfel diagnosticul de toxiinfecţie alimentară. „Bacteria a fost găsită în chifteluţele pregătite pentru cină, care nu erau suficient preparate termic. Dar, probabil, nici carnea nu era foarte proaspătă”, a declarat ieri directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiţei, care a adăugat că acest caz va fi preluat de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care va întreprinde verificări la societatea de la care a fost cumpărată carnea, o firmă din zona Rădăuţi.

 

Societatea care a vândut carnea pentru chifteluţe, verificată de DSVSA

„Exista suspiciunea că bucătăreasa pensiunii ar fi fost purtătoare de Salmonella, însă acest lucru s-a infirmat, motiv pentru care atenţia se va îndrepta către furnizorul de materie primă pentru chifteluţe, pentru a se stabili în ce măsură era contaminată carnea, dacă se va mai găsi ceva din lotul respectiv”, a spus Abiţei.

Medicul a precizat că pensiunea a fost închisă nu doar din cauza acestui incident, ci şi din cauza unor probleme legate de apa potabilă, care este „intens” contaminată chimic şi bacteriologic, după cum au mai arătat testele efectuate de DSP. „Apa conţine nitraţi, dar şi bacterii de origine fecaloid menajeră. Am găsit amoniac, E.Coli, bacili coliformi şi enterococi. Încărcătura de microorganisme este foarte mare, de douăzeci şi ceva de ori peste limitele admise, ceea ce înseamnă că în sursa de apă, respectiv o fântână din curte, se produce o contaminare permanentă ”, a spus şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, subliniind că pensiunea va fi redeschisă numai după ce se va înlătura acest neajuns.

 

Ce spune proprietarul pensiunii Casa Antonio

Proprietarul pensiunii Casa Antonio, care, săptămâna trecută, era convins că fetele nu s-au îmbolnăvit de la mâncarea preparată special pentru sportive de el şi soţia sa, ci „de la efortul fizic susţinut” sau, în cel mai rău caz, de la „produsele din comerţ, cumpărate de adolescente pe ascuns, fără ştirea antrenorului, sau de la fructele culese din pădure”, a declarat ieri că va respecta decizia Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. „Este interesul meu, eu aici mănânc şi trăiesc”, a spus Aurel Tudorache, fost sportiv de performanţă.

Săptămâna trecută, 13 tinere sportive, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, aflate în cantonament în oraşul Solca, au ajuns la spital, cu simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare. Adolescentele, componente ale grupei de junioare II volei, de la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, au mâncat la pensiunea Casa Antonio din localitate, unde au şi fost cazate pe durata antrenamentelor. Ele au început să se simtă rău marţi, la câteva ore după ce au luat cina, care a constat în cartofi piure, chifteluţe şi salată de varză. Minorele au acuzat greaţă, vărsături, diaree şi febră pe tot parcursul nopţii, iar miercuri dimineaţă şi-au întrerupt antrenamentele pentru a merge la spital. Nouă dintre ele au fost internate în regim de spitalizare de zi, celelalte patru plecând acasă cu reţetă, imediat după ce au fost investigate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensiunea din Solca la care au fost cazate sportivele intoxicate în cantonament, închisă de DSP.
 Vizualizări articol: 2386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Pensiunea din Solca la care au fost cazate sportivele intoxicate în cantonament, închisă de DSP4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo! trimis de
(24 aug 2011, 15:11:17
Trebuia sa-l intrebati si pe Bernicu, directorul de la sportiv, de unde stia el ca totul e in regula la pensiune cand rezultatele de la DSP nu venisera inca?
Nu poate sa nu va sara in ochi si ce a fost patronul pensiunii inainte: sportiv de performanta. Traga altii ce concluzii vor.
Oricum cred ca parintii ar trebui sa-i "multumeasca" patronului pensiunii pentru ca le-a pus copiii in pericol. Nu-i de ici de colo sa mananci o pifteluta cu salmonella proaspata si sa te racoresti dup-aia cu o apa buna, plina de minerale si fecale!
2.   Comentariu trimis de
(24 aug 2011, 17:58:20
o ti una si buna "extra"patronul e nascut,crescut in Bucuresti,sport de performanta tot in bucuresti a facut,nu are nici o legatura si nici nu a avut cu nimeni din zona ...o chifteluta cu salmonela si o apa plina de bacterii!cine a fost infestat cu salmonela iafara de acea chifteluta? te rog sa-mi zici si sa vii cu dovezi ....nimeni nu are nimik dar chiftelutza e infestata ...fratiilor nu vi se pare ciudat nu aveti un semn de intrebare ?astai rominia numai acuzatii ,spagi si multe altele......................je .
3.   De necrezut trimis de
(24 aug 2011, 19:47:42
Cum in Romania se poate distruge totul asa de usor, cum pot unii sa denigreze si sa "plamadeasca" probe!!! Sa fim seriosi daca era salmonela sau (intoxicatie alimentara usoara ,termenul usoara nu exista la intoxicatie alimentara) cum se face ca fetele au plecat la 2 ore din spital si totul s-a rezolvat cu o perfuzie??? Am vazut cazuri de toxiinfectie si au fost internati in spital nu li s-a facut doar o perfuzie. Ceva nu e in regula? Parerea mea este ca cineva a avut ceva de impartit cu aceasta locatie sau ii incurca??sau pur si simplu au vrut sa le dea o lectie.... Din cate am citit au mai fost grupuri si nu au avut nimic.....dar ultimul....sigur a fost un motiv. Si este bine stiut ca apa de la tara poate contine multe bacterii deoarece foarte multi si-au facut fose prost izolate si toate impuritatile sunt in panza freatica ( si sa nu uitam de inundatii si ploile care au tot fost). E foarte usor sa aruncam cu pietre si sa ne dam cu parerea ! Asa suntem noi romanii invatati.Noi nu stim ce e solidaritatea si cum sa ne ajutam sa iesim dintr-o problema( daca chiar ar fi o problema). De aceea suntem astazi unde suntem.
3.1  RE: De necrezut trimis de
(24 aug 2011, 22:12:31
"daniela florentina" sa stii ca nu are nimeni absolut nimic cu patronul de la pensiune...fetele au mai fost si in luna ianuarie acolo si acum vre.o 2 ani...au avut fisa la zi nu cu o perfuzie sa rezolvat totul..si acuma se mai simt slabite..daca nu stiti ce se intampla cu ele mai bine taceti din gura...numai parintii stiu cat au de suferit...
4.   Esti sigur??BOGDANN trimis de
(25 aug 2011, 01:34:28
Eu cred ca e ceva personal. Atunci spune-mi te rog cum se face ca fetele dupa intamplarea nefericita au mers la antrenament? Parca erau slabite,.....toate simtomele au disparut pur si simplu?? Se poate sa fi suferit o indigestie dar in nici un caz toxiinfectie alimentara usoara cum s-a spus. Apropo, sti cum se manifesta o indigestie si care sunt simtomele ei? Si nu vorbesc prostii pt ca am avut probleme de genul cu fetita mea si am stat internata de 2 ori in spital(2 zile respectiv 3 zile ,luand-o apoi din spital acasa pe propria raspundere cu semnatura deoarece e minora si urmand binenteles tratamentul prescris la domiciliu). In concluzie stie cineva cum au iesit analizele la fete?Ca doar li s-au facut cel putin 2 analize care spun totul si se poate da un diagnostic,nu??!!
4.1  RE: Esti sigur??BOGDANN trimis de
(25 aug 2011, 22:21:29
pai fetele au ajuns miercuri acasa...iar joi si miercuri toata ziua au fost sunate de profesor din ora in ora sa le intrebe cum se simt..daca sunt bine..le.a sunat pana la 9 noaptea incontinu si de dimineata la 8 iar a inceput sa deea telefoane si sa le intrebe...si lea chemat vineri la antrenament dupa ce au spus fetele ca se simt mai bine..si am mers si cativa parinti si erau multe care nu puteau sa faca si le lasa sa stea pe banca...au inceput asa repede pt ca ele au avut luni un memorial la piatra unde unele nu au putut sa joace ca au vomat iar pe data de 8 au probele..care nu le poate da altcineva in locul lor si fara ele nu au drept de joc.....
5.   Sincer ceva nu e in ordine????? trimis de
(25 aug 2011, 23:46:00
Bogdane daca mancau piftea cu salmonela fi sigur ca erau infectate, parerea mea!!!! Vad ca tu esti bine informat si atunci spune-mi de analizele fetelor? Ce analize li s-au facut si care este rezultatul? Sa nu ne imbatam cu apa rece perfuzia este pentru deshidratare nu pentru tratarea salmonelei. Sau nu li s-au facut analize?
6.   Comentariu trimis de
(26 aug 2011, 10:34:37
da sunt bine informat pt ca sora mea a fost in acel grup si ma intereseaza sanatatea ei..li sa luat sange atuncea cand au ajuns la spital...iar acuma dupa ce sa aflat ca sa gasit salmonela sau luat analize de scaun de la toate fetele...perfuziile nu li sau facut pt salmonela li sau facut pt voma diaree si simtomele care le aveau cand au ajuns la spital..asteptam rezultatele la ultimile scaune sa vedem daca au microbul in organsim.
7.   Rezultatul??/// trimis de
( 1 sep 2011, 09:54:34
si in concluzie care este rezultatul analizelor facute la scaun? A fost vreo sportiva infectata? Sti ce nu inteleg eu de ce nu li s-au facut analizele la scaun de la bun inceput ca sa se lamureasca totul?/? S-a asteptat rezultatul piftelelor si apoi hai sa le facem analize fetelor, ca de poate au microbul.Nu s-a procedat corect. Analizele fetelor erau foarte importante si trebuiau facute de la inceput pana sa vina probele prelevate de DSP.
7.1  RE: Rezultatul??/// trimis de
( 8 sep 2011, 17:34:46
Buna Daniela,in concluzie rezultatul analizelor facute la scaun atit a fetelor cit si a personalului este ABSENT SALMONELA,nu a fost nimeni infectat ...doar chifteaua:-p te rog sa-mi zici ce parere ai ?imi pare rau pentru cele intimplate cu fetita ta.
8.   A FOST O FACATURA SAU O ACOPERIRE PT PROFESOR trimis de
(10 sep 2011, 04:59:35
PRIMUL TEST DE CHIFTEA A IESIT SALMONELA. OK LA AL DOILEA TEST A IESIT NEGATIV DECE OARE ? ANALIZELE NOASTRE DE COPROCULTURA A IESIT ABSENT SALMONELA ,LA FEL SI A FETELOR DAR DIN CHIFTEA TOTI AM MINCAT SI NIMEMI NU ARE SALMONELA ,SUSPECT E CA LA FETE LI SA LUAT COPROCULTURA NUMAI DUPA CE AM CERUT EU SA LE VAD ANALIZELE SI MI SA SPUS CA NU LI SA FACUT,FETELE AU ACUZAT DIAREE DAR LA SPITAL ERAU CONSTIPATE NAU PUTUT DA PROBA DE SCAUN,TESTELE FACUTE DE DSP AU ARATAT CA AU GASIT SALMONELA DAR DACA TOTI AM MINCAT MICROBU TREBUIA GASIT IN ORGANISMELE NOASTRE,CHIAR SI DUPA 21 DE ZILE, CINEVA CU PILE IN DSP A VRUT ORI SAL ACOPERE PE PROFESOR CA SA NU FIE TRAS LA RASPUNDERE ORI A VRUT SA NE FACA TAPI ISPASITORI ; PROFESORU A FOST LA MEDICU DE FAMILIE CU UNA DIN FETE GABI CARE SE SIMTEA RAU DECE NU IA SPUS CA ARE PROBLEME CU CALCIU IA ZIS DOAR CA O DOARE BURTA SI VOMITA SI CREDE CA ARE TOXIINFECTIE SI CA TOATE SE SIMT LA FEL CU TOATE CA FETELE ERAU F VOIOASE SI NU PAREAU SA SE SIMTA RAU ,CIND A IESIT DIN CABINET LEA SPUS SUNATI ACASA SA VINA PARINTI SA VA IA CA AVETI TOXIINFECTIE E DEJA DADUSE DIAGNOSTICU LA SPITAL LI SA FACUT DOAR ANALIZA LA SINGE CA SA VADA CALCEMIA EL DE ASTA ERA INGRIJORAT SA NU FIE TRAS LA RASPUNDERE PT GABI CARE ARE PROBLEME CU CALCIU SI A MAI FACUT O CADERE DIN CITE MI SA SPUS SI LA HARGHITA {CRED SAU IN ALTA PARTE} SI DOAMNA NICA MAMA OANEI NICA NU A VENIT CU UN DOMN CARE SA RECOMANDAT ;EU LUCREZ IN DEPARTAMENTU DE STAT SI AM SA VA TRIMIT SANEPIDU PE CAP DACA CEVA AVEA VREO LOGICA D.S.V. {VETERINARI} VENEAU ODATA CU DSP NU DUPA 8-9 ZILE DELA INCIDENT IN SUCEAVA DSV SI DSP SINT UNA LINGA ALTA DAR DSV AU FOST ANUNTATI PRIN BUCURESTI ,DECE OARE? CU TOATE CA EU CRED CA CEL CARE A VRUT SA MA INCHIDA A AVUT ALTE INTERESE ,AM FOST ACUZAT CA AS AVEA PILE SAU RELATI CU BERNICU PT CEI CARE SE PRICEP INTRATI PE SEAP SITE DE LICITATI ,AM AVUT CEL MAI MIC PRET DIN SV SAU CRED CA SI DIN TARA 40 DE LEI DE SPORTIV {CAZARE SI MASA} CU 3 ANI IN URMA. REVIN .....
9.   Comentariu trimis de
(10 sep 2011, 06:28:14
AM REVENIT; IAR DE ANUL ACESTA 50-60 DE LEI CAZARE SI MASA, CINEVA A AVUT DE CISTICAT CRED DIN ACEST SCANDAL CA SA IMI FIE INCHISA PENSIUNEA SINCER CHIAR NU MA DERANJAT CA MIA FOST INCHISA AVEM ACTIVITATE DOAR IUNIE ,IULIE SI AUGUST, CE MA DERANJAT A FOST CA CINEVA A VRUT SA FIU NEAPARAT EU TAP ISPASITOR ,SA NU CUMVA SA FIE TRAS LA RASPUNDERE PROFESORU ,PARINTI SE PUTEAU SESIZA SI PUTEAU SA VINA SAU SA NE INTREBE SI PE NOI CE SA INTIMPLAT ,CUM FETELE AU FOST ALERGATE CU UN BICI DE PROFESOR {MARTORI SINT CEI CARE AU TERENUL UNDE FACEAU FETELE ANTRENAMENT} PARINTI SASI INTREBE FETELE CIND MA AJUTAU LA SERVIT MASA SI INTRAU IN BUCATARIE ERA MIZERIE SAU DEZORDINE ,VREAU SA IMI SPUNETI DACA MINT, AM STAT CU FETELE LA MASA ?AM MINCAT CE AU MINCAT SI ELE ? FIMIU ANTONIO A STAT CU VOI LA MASA A MINCAT CE ATI MINCAT SI VOI ,TIN SA PRECIZEZ CA ANTONIO ARE 7 ANI ,DACA ERA CEVA CU MINCAREA NUMI PROTEJAM COPILU? SINCER SI EU MAM SPERIAT CIND FETELE SAU INBOLNAVIT EU MERGEAM SPRE BUCURESTI CIND MI SA SPUS CA E TOXIINFECTIE LA PENSIUNE LAM TOT INTREBAT DACA ARE CEVA NU A AVUT NIMIC ,SINCER CU APA NU AM STIUT CA AR FI CEVA IAR ACUM NU CRED CA A AVUT CEVA DAR ANALIZELE SE POT FALSIFICA DACA CINEVA RECOMANDA ASTA,CU TOATE CA EU AM SPUS LA FETE NU IMI BETI APA DE LA ROBINET,SE INTIMPLA ATUNCI CIND SCHIMBI APA SA TE DERANJEZI LA STOMAC ,AM O PARTE DIN ANALIZELE FETELOR SI SPER CA DSP SUCEAVA SAMI DEA SI RESTUL DE ANALIZE EU LEM DUS LA BUCURESTI PT O CONFIRMARE , MI SA SPUS CA NU ARE LOGICA ,TOTI AM MINCAT DIN CHIFTEA INFESTATA, TOTI AVEM ABSENT SALMONELA ,DAR CHIFTEAUA ARE ,POTI FI PURTATOR SANATOS DE SALMONELA CHIAR SI ANI DE ZILE DAR LA NOI NU E CAZU ,FETELE CHIAR SI SUB TRATAMENT CU ANTIBIOTIC 21 DE ZILE DE LA INFESTARE TREBUIA SA AIBA MICROBU ,DOAR CU PASTILE DE VOMA SI SMECTA NU TRECE,PERFUZIA SA FACUT PT HIDRATARE SI E PRIMUL LUCRU PE CARE TIL FACE LA SPITAL,CINE VREA DETALI MA POATE CONTACTA SINT FETE CARE AU ID DE MES AL PENSIUNI ,,PT DOMNU CU PILE , DUMNEZEU NU DOARME ,
10.   Comentariu trimis de
(10 sep 2011, 07:06:00
REVIN 3; CEA MAI MARE PROBLEMA E URMATOAREA DACA MA IAU CU D.S.P .SUCEAVA SI MA JUDEC CU EI PT LIPSA DE PROFESIONALISM IN ANCHETA IMI VOR FACE VIATA AMARA CIT TIMP VOI AVEA PENSIUNEA ,DACA TAC POT SA MAI INCERCE SI A DOUA OARA ,DACA MAI VINE VREUN 'DOMN CU PILE' ,SINCER NU SINT OMUL CARE TACE SI INGHITE, CU TOATE CA CAPUL PLECAT SABIA NUL TAIE ,NUS GENU CARE SA MA VAIT DAR STAU SI MA INTREB OARE PE CINE AM DERANJAT ,MULTI MIAU ZIS CAI CONCURENTA, AM LUCRAT IN ISRAEL 10 ANI DE ZILE IN RESTAURANT CLIENTI TI CISTIGI PRIN PRET SI CALITATE , ASA CEVA AFARA NU AM VAZUT ,CRED CA MULTI ATI FOST PRIN TIRGURI SAU PIETE CE CONDITI AU CEI VIND PREPARATE LA GRATAR SI CE CONDITI SINT IN PENSIUNE LA MINE ,NU ZIC CA AR FI PERFECT LA MINE DAR AS VREA SA SE VADA DIFERENTA ,CHIAR DACA AR FII PERFECT TOT TIAR GASI CEVA CEI DE LA CONTROL {NU TOTI} FOARTE PUTINI SINT CEI CE ZIC BRAVO INI PLACE DEAR FI TOTI ASA ,PT CEI INTERESATI DE FACTURI SAU ANALIZE SI TOT DOSARU PE CARE IL PREGATESC CONTACTATIMA SI VIL DAU CU TOATE CA CHIAR NU MAI STIU CE SA FAC SA TAC SI SA NU FAC NIMIC SAU SA MA CERT CU D.S.P. ACTIVITATE NU MAI AM CA DATORITA DOMNULUI CU PILE TOATE NUNTILE PROGAMATE SAU ANULAT SA SPERIAT CLIENTI CA POATE II INBOLNAVESC,SI SINCER SI EU MAS TEME DUPA CIT AM FOST DE BIRFIT ,AU FOST CAZURI IN SUCEAVA IN CARE PENSIUNI DE 4-5 STELE AU AVUT 30-40 DE INTERNATI IN SPITAL CU TOXIINFECTIE DAR AU STAT 7 ZILE INTERNATI SA STIUT CEVA ATI AUZIT CEVA ?EU LUCREZ IN DOMENIU SI STIU DE LA ANUMITI DISTRIBUITORI CE SI CUM ,DAR NU DAU NUME NUI TREABA MEA SI CHIAR NU VREAU SA DERANJEZ PE CINEVA DAR NU IMI PLACE CA EU SA FIU ARATAT CU DEGETU SI DEFAIMAT IAR ALTI DAU DOAR 2-3 TELEFOANE SI REZOLVA TOT DEACEA TOT CE FAC FAC DUPA SI LA INDEMNUL CITORVA PERSOANE CARE MIAU ZIS CA DE SCHIMBAT NU AM CE SA MAI SCHIMB DAR MACAR SA SE STIE ADEVARU DACA AM SA IAU MASURI SAU SA COMUNIC IN PRESA INCA NU STIU ASTEPT PARERI DACA IN TARA ASTA MAI POATE FI SCOS ADEVARU LA IVEALA SAU SO LAS BALTA SI SA SPER CA OSA TRAIM BINE
11.   ERA DE ASTEPTAT!!! trimis de
(13 sep 2011, 18:52:59
SA TRECETI CU BINE PESTE ACEASTA PROBLEMA. IMI PARE SINCER RAU CA OAMENI PLATITI DIN BUZUNARUL NOSTRU NU-SI FAC DATORIA, DAR NU MA MIRA ASTA E TARA IN CARE TRAIM. SUNTEM GUVERNATI DE OAMENI FARA PRINCIPII SI BANUL DICTEAZA.
BOGDANE ACUM DE CE NU MAI SPUI NIMIC ?? SAU ORICE PERSOANA IMPLICATA?/! S-A PROCEDAT CORECT??? ATI DISTRUS REPUTATIA UNOR OAMENI CARE CRED CA NU MERITAU.CUM SE VOR REABILITA??/OAMENII CARE II CUNOSC NU AU DAT CREZARE DAR CEILALTI CARE NU-I CUNOSC?/ NU ASA SE PROCEDEAZA DAR FIECARE IN VIATA PLATESTE MAI DEVREME SAU MAI TARZIU PT GRESELI SI RAUTATI.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei