Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 aug 2011 - Anul XVI, nr. 199 (4797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Capu Codrului

Copiii ţigani din cătunul Ţâmpoceni, săraci, într-o lume murdară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Copiii ţigani din cătunul Ţâmpoceni, satul Capu Codrului, comuna Păltinoasa, trăiesc într-o sărăcie greu de imaginat, într-o lume murdară, în care săpunul şi apa sunt o raritate. Mulţi dintre copii sunt bolnavi şi au pe corp eczeme şi răni infectate, din cauza igienei precare. Familiile din această zonă uitată de lume trăiesc din alocaţia copiilor sau din ajutorul social, bani cu care cumpără hrană şi reuşesc să-şi plătească curentul electric - cei care pot să tragă câte un fir electric de la vecinii mai înstăriţi. Copiilor le lipsesc hainele, rechizitele, uniformele, cam tot ce au deja mulţi dintre colegii lor de şcoală.

 

„Măcar să înveţe să scrie şi să citească”

De cele mai multe ori marginalizaţi, arătaţi cu degetul de societate, consideraţi hoţi, chiar şi atunci când nu sunt, condamnaţi pentru orice rău care se produce într-o comunitate, unii dintre ţigani au înţeles că trimiţându-şi copiii la şcoală pot să le schimbe viitorul. Este şi cazul comunităţii de ţigani din cătunul Ţâmpoceni.

„Îi trimitem pe copii la şcoală, după posibilităţi. Avem o şcoală aici, în cătun, unde vine o învăţătoare, care face ore cu copiii din clasele I - IV simultan. Este mai uşor pentru copiii foarte săraci, care abia au un rând de haine. Cei care pot să-şi îmbrace copiii şi le cumpără câteva caiete îi trimit la şcoala din centru, din Capu Codrului. Oricum, măcar să înveţe să scrie şi să citească”, ne-a povestit Paraschiva Solomon, mamă a şase copii.

 

Tabloul sărăciei

Un tablou cu totul dezolant pe care l-am întâlnit în cătunul Ţâmpoceni a fost cel în care şase copii, cu vârste între 2 şi 13 ani, au ieşit pe prispa casei dărăpănate, unul purtând în mână o minge, singura lui jucărie, o fetiţă, dezbrăcată pe jumătate, cu un biberon legat de gât, o altă fetiţă, murdar îmbrăcată, cu o coroniţă cu fundă roz pe cap, parcă pentru a îndulci puţin sărăcia în care îşi trăieşte copilăria. În curtea casei, unde se mişcau liberi mai mulţi câini, se afla un mic coviltir, semn că au fost şi vremuri când familia Gherman Paulina şi Ghiocel, părinţii copiilor, aveau drept casă căruţa cu coviltir. Când era vreme frumoasă, dormeau unii sub căruţă, pe câteva pături, iar cei mai în vârstă în căruţă.

 

„Nu este de muncă, unde să se ducă...?”

Copiii familiei Gherman sunt atât de săraci că nici nu ştiu ce să ceară, nu ştiu să spună ce le lipeşte, pentru că le lipseşte totul: hrana, hainele, caietele, rechizitele, în general (trei dintre copii sunt şcolari), jucăriile, dar, în primul rând, produsele de curăţenie.

Dumitriţa are 13 ani şi este fiica cea mare a familiei Gherman. Când părinţii sunt plecaţi la adunat fier vechi sau la muncă prin sat, pentru că în afară de alocaţia copiilor nu le intră nici un venit în casă, ea este „mamă” pentru fraţii mai mici. Cu greu ne-a spus că şi-ar dori câteva haine, caiete pentru şcoală, un ghiozdan, lucruri elementare pentru începutul de an şcolar. Tatăl copiilor are probleme de sănătate şi cu greu mai munceşte prin sat.

„Nu este de muncă, unde să se ducă? Toţi sunt săraci aici. Se mai dă ajutor social, dar nu iau mulţi. Sunt mulţi copii care sunt bolnavi ar avea nevoie de tratament, dar nu au bani pentru a se duce la spital”, ne-a spus Ileana Iancu, în vârstă de 70 de ani, care nici nu mai ştie câte rude are în comunitate, copii, nepoţi, strănepoţi.

 

„Aici este un focar de infecţie, dar nimeni nu vrea să audă”

Oamenii din Ţâmpoceni se plâng de faptul că sunt uitaţi de lume, mai ales de autorităţile locale. Ei au explicat că sunt vizitaţi de autorităţi doar înainte de alegeri, când li se promit multe, după care nu-i mai vede nimeni la faţă.

„Nu sunt fântâni aici. Fiecare se descurcă cum poate. Nu sunt buncăre şi s-au adunat foarte multe mizerii. Aici este un focar de infecţie, dar nimeni nu vrea să audă. Nu urcă nimeni la noi, aici, pe deal, deşi sunt peste 50 de familii şi zeci de copii minori, nici primarul, nici asistentul social, nici medicii... Doar dacă avem o urgenţă, vine Salvarea, în rest, putem să ne chinuim, că nu vine nimeni la noi”, ne-a spus o femeie din comunitate, care era supărată şi de faptul că zilele de muncă în folosul comunităţii sunt „programate” de autorităţi a fi făcute în centrul comunei şi nu în cătunul lor, unde este multă mizerie şi ar fi nevoie de o curăţenie generală.

Din fericire, nu se cunosc cazuri de violenţă, fapte grave, bătăi, scandaluri, furturi petrecute în această comunitate de ţigani. Aceştia au şi ei dreptul să ducă o viaţă mai bună, să li se acorde şi lor mai multă atenţie, să fie sprijiniţi de autorităţi pentru a putea trăi în minime condiţii de igienă.

 

Oameni în lipsuri, copii fără ajutor

Copiii din această comunitate trebuie încurajaţi să meargă la şcoală. Cei care pot să-i ajute cu rechizite, haine, alimente pot să meargă în mijlocul lor, să vadă cruda realitate (comuna Păltinoasa, satul Capu Codrului, cătunul Ţâmpoceni). Vor găsi oameni în lipsuri, copii fără speranţă, fără viitor, copii care dacă nu vor fi trimişi la şcoală vor creşte procentul analfabetismului în ţară. Nu ezitaţi să le întindeţi o mână de ajutor!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii ţigani din cătunul Ţâmpoceni, săraci, într-o lume murdară.
 Vizualizări articol: 5744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 9 voturi
Copiii ţigani din cătunul Ţâmpoceni, săraci, într-o lume murdară4.259

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tsigania trimis de
(24 aug 2011, 11:20:03
stropiti cu benzina...si un chibrit aprins aruncat pe ai si gata...sa dus focarul de infectie...la dracu sa ii ia de tsigani imputiti...
1.1  RE: Tsigania trimis de
(24 aug 2011, 11:34:47
Esti prea bland....2 saci de azotat de amoniu o canistra de motorina ,Permanganat de Potasiu,glicerina.. si vreo doua kg de cuie sau bilute de rulment..:)) Garantat 100% ca nu scapa nici sobolani
1.2  RE: Tsigania trimis de
(24 aug 2011, 11:41:18
as zice ca sunt costuri prea mari...da cred ca merita...ai dreptate!
2.   . trimis de
(24 aug 2011, 11:32:38
Pe langa asta se mai si inmultesc ca iepurii
2.1  RE: . trimis de
(24 aug 2011, 11:39:18
e boala...deci jur nu stiu ce au familiile astea sarace..da tot timpul femeia e gravida si ei sunt cate cel putin 6-7 membri....ar trebui sa ii sterlizeze la naiba ca nu sunt constienti...daca nu au ce manca..la ce naiba mai fac un copil..? sa il chinuie?
3.   ... trimis de
(24 aug 2011, 11:39:15
Copii astia nu cred ca au nici o vina ca se nasc. Dar "iepuroaicele" ar trebui sa fie sterilizate si masculii castrati, sa nu mai nasca copii apoi sa se planga!
4.   Groaznic... trimis de
(24 aug 2011, 11:47:27
Acei copii nu-s vinovati de soarta lor,adevarat sau nu, singurii care se fac vinovati de suferinta acelor copii sunt parintii.Sunt de acord ca atunci cand stii ca nu ai cu ce sa intretii o familie,nu ti.o intemeiezi.
Ajunsi in aceasta situatie,totusi,cineva ar trebui sa ia masuri(primaria de ex.)ca microbii si infectiile sa nu se imprastie...Pur si simplu inuman...
5.   Consecinte trimis de
(24 aug 2011, 12:00:00
vorbim despre familii sarace de tigani care se inmultesc ca iepurii......vorbim despre ce o sa faca acei copii cand o sa creasca,in afara de a merge la furat si de a da in cap la oameni?....nimic!...intradevar ei nu sunt vinovati acum...ca sunt mici ...dar cand o s a creasca si nu o sa aiba ce manca...si o sa ne dea in cap...atunci o s a fie la fel de nevinovati?
6.   SA FIE PUSI LA MUNCA! trimis de
(24 aug 2011, 12:17:35
detinutii si tiganii la un loc sa ii bage la spart pietre!nu sa lase focarul asta de licheli sa ne distruga societatea!Am vazut tigani care au bani si chiar se descurca in viata si nu fura!Si chiar si acei tigani sunt denigrati de  ☭ ii astia!Si noi sa nu fim rasisti?Hitler unde esti sa faci ordine?!
6.1  RE: SA FIE PUSI LA MUNCA! trimis de
(24 aug 2011, 12:27:38
nu-l mai striga pe Hitler...ca la te omoara pe tine si pe tsigani....
6.2  RE: SA FIE PUSI LA MUNCA! trimis de
(24 aug 2011, 14:06:34
Hitler a omorat evrei care erau doctori bankeri, nu hoti, mincinosi, si puturosi. Ce sa mai incerci sa integrarea romilor in societeate e inutil. E clar ca niciodata nu o sa munciasca daca nu au facut-o pana acum sau o sa isi schimbe moravurile si sa se lase de furat daca asta au facut din tata in fiu generatii de a randul. Problema e ca se inmultesc in continuare, si daca la inceptu era un tigan care fura, din ala au mai iesit 10, care nu doar ca ne fac probleme doar noua, ci si inafara tarii, peste tot ne strica reputiatia, cand spui in ue ca esti roman mai intai sta rece si astepta sa i se fure ceva ca apoi sa se convinga ca nu ai nimic de aface. Eu nu inteleg de ce nu se da o lege sa sterilizeze tigancile inainte de pubertate, la fel ca si in tarile sarace, sunt statistici care arata ca in tarile din Africa de Sud, precum Sudan sau aletele sunt mai bine 70% din femeei sterilizate, unele tari chiar 90%. Pana si in statele unite sunt astfel de cazuri, chiar daca suna ridicol. Mi mi se pare foarte logic, nu ai cu ce sa ii hranesti nu faci copii, sau guvernul daca vede ca de atatia ani sunt problemele astea de ce nu face nimic, sa propuna o astfel de lege, nu sa incerce inegrarea lor in societate, pentru ca e rezultatul este 10. Daca mai tinem cont, de faptul ca noi muncim, si din banii nostri, le oferim ajutor social bietilor saraci care ne fura si ne fura spana si capacul de la canal si il vand la fier vechi, si ne dau in cap pentru 2 lei, si daca ii zici du-te bai la munca cai ai doua maini perfect sanatoase, incep sa te inujure, pentru ca logic este ca tu sa muncesti pentru ajutorul lor social aiba ei de cu ce trai multi ani inainte, sa produca nelimitat serii noi de tiganei care de mici sa prinda cu dexteritate meseriile lor.
6.3  RE: SA FIE PUSI LA MUNCA! trimis de
(24 aug 2011, 14:12:16
MAU 112...bine le spui...Respect!
6.4  RE: SA FIE PUSI LA MUNCA! trimis de
(24 aug 2011, 14:20:34
Hitler a vrut sa lichideze si pe tigani. Istoria o spune foarte bine depsre acordul care a fost intre Hitler si Antonescu. Ma repet, la muzeul imperial de razboi din Londra, Romania e cunoscuta ca tara celor 1 milion de tigani.De ce? Cand s-a terminat razboiul, tiganii care trebuia sa fie dusi la Bug in Rusia.....au ramas in Romania.
Restul e istorie.
7.   Donez 1 tona de sapun Rexona....:) trimis de
(24 aug 2011, 12:30:55
Aproape imi dau lacrimile cand citesc acest articol patetic .... Insa pariez ca daca ar fi o tona de sapun in centrul catunului acesta ar fi furat si vandut ,nicidecum folosit pentru igiena . Cat despre curatenie ,si la mine acasa l-am chemat pe primar sa-mi faca curatenie si ..culmea ,impertinentul nu s-a prezentat . Acuma sa vad cum il penalizez !
Specimenele care stiu doar sa faca SEX si sa se inmulteasca precum sobolanii ar trebui mutate pe o insula parasita . Nu trebuie chiar eutanasiati ci doar izolati in lumea lor ca sunt pur si simplu neintegrabili in randul oamenilor civilizati.
7.1  RE: Donez 1 tona de sapun Rexona....:) trimis de
(24 aug 2011, 12:34:39
trebuie eutanasiati omule...daca sunt izolati de noi...astia se aduna si apoi ies in strada si ataca in masa...
8.   Comentariu trimis de
(24 aug 2011, 14:39:16
Pana in anul 2050 tiganii din Romania vor ajunge sa reprezinte 40% din populatia tarii .Mai usor cu acest avant extremist si puneti capul la contributii pentru a gasi solutii si pentru acesti oameni.

P.S. totusi sa nu uitam ca suntem o tara majoritara de crestini ortodocsi.
9.   Iiii trimis de
(24 aug 2011, 19:16:48
Stau si ma gandesc ca majoritatea dintre ei put,miros .Cum dracu fac aia sex? Nu le este scarba? Eu i-as aduna pe toti si i-as duce pe o insula departe,fara vreo cale de intoarcere spre Ro sau alte tari.Mi-e sila cand vad un plod de 2-3 ani vine si cerseste bani pentru tigari si daca nu-i dai incepe sa te injure,daca il pocnesti vine cu toata familia cu sabiile cu alea alea:))
10.   E usor sa intorci spatele la problemele existente. trimis de
(24 aug 2011, 23:11:13
Un nivel macar minim de scoala poate deschide cat de cat mintea oricui...Chiar si tiganilor...Apropo, exista familii de romani get-beget, care traiesc in aceeasi saracie lucie ca si sarmanii astia...Cu ceva carte, ar putea sa inteleaga, macar generatia viitoare de tigani, ca nu e deloc bine sa faci atatia copii, mai ales cand ai o stare materiala precara. Cu ceva carte, poti obtine o calificare si o slujba, poate. Nu o sa se ocupe nimeni de problema asta, aceeasi situatie se va perpetua si peste 20, 30, 100 de ani...Exista si tigani, asa-zisi ¨romanizati¨,...care pot trai civilizat printre noi, populatia majoritara...Deci, se poate. Insa autoritatile, fundatiile umanitare, biserica (astia, bine ca se deplaseaza cu Mercedesuri!) trebuie sa ajute sa-i scoata pe nenorocitii astia din saracia in care traiesc. Exact cum se face cu un automobil impotmolit in omat. Cu ceva nisip si cu un soc, mai mic sau mai mare...Faptul ca unii ii pogrenesc, chiar si pe buna dreptate, nu duce decat la ura fata de noi, restul...
11.   Offf trimis de
(24 aug 2011, 23:38:36
Nu imi vine sa cred ochiilor!!! prin sat la munca primavara sau toamna, 100% nu cred ca sar duce,fata aceea de 14 ani ma refer,nu sar duce... imi este scarba de ei...dar in aceelasi timp imi e mila de copii cei mici,asta pana se fac mari...
Unde sunt eu acum departe de Ro ... vad o gramada de tiganci cu plozi legati de gat la cersit,si cand le mai zic``dute tu la munca,ca ne faci de ras ca vb acceasi limba ca noi`` injura,scuipa... cateodata zic ca acesti tigani isi merita soarta,putori ,jeguri.
Cei pe care ii vedem la stiri care ies cu sabii in starda,asa ii vom vedea in 10-15 ani si pe cei care iam vazut acum,sunt prea multi! trebuie facut ceva...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei