Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 apr 2011 - Anul XVI, nr. 82 (4680)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ceremonial oficial

Trupul neînsufleţit al suceveanului ucis în Afganistan, adus astăzi acasă, la Izvoarele Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trupul neînsufleţit al suceveanului Filaret Moţco, diplomatul ONU ucis la începutul acestei luni, în Afganistan, va ajunge în această dimineaţă, în jurul orei 8:10, cu o aeronavă Tarom, pe Aeroportul Militar Otopeni, iar Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va organiza, la ora 10:30, o ceremonie militară oficială, la care vor fi prezente oficialităţi, în frunte cu ministrul Gabriel Oprea. Pe aeroport, vor fi prezenţi şi fraţii lui Filaret Moţco, precum şi alte rude ale acestuia.

Ceremonia, au anunţat oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe, va fi urmată de un moment în care cunoscuţii şi prietenii apropiaţi vor putea să prezinte un ultim omagiu. Corpul neînsufleţit va fi apoi transportat, cu o aeronavă militară către Suceava. Pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” de la Salcea, în jurul orei 13:30, se va ţine o slujbă oficiată de un sobor de preoţi, la ceremonialul religios anunţându-şi prezenţa şi mai marii administraţiei judeţene.

O unitate specializată a MApN va prelua apoi sicriul cu trupul neînsufleţit şi îl va duce acasă, la Izvoarele Sucevei, acolo unde a rămas să-şi aştepte fiul cel mic Eudochia Moţco, în vârstă de 83 de ani. Din cauza vârstei şi a stării de sănătate, bătrâna nu a putut să bată atâta drum până la Bucureşti şi chiar până la Suceava, aşteptându-şi fiul acasă, cu ochii la televizor.

Deşi ar fi vrut să facă înmormântarea duminică, familia îndoliată a ales până la urmă ziua de sâmbătă, deoarece preoţii din comuna Izvoarele Sucevei au slujbe duminica, iar rudele vor ca un sobor de preoţi să conducă cortegiul funerar.

 

Decorat post-mortem de preşedintele Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, Decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler funcţionarului internaţional Filaret Moţco din cadrul biroului ONU (UNAMA) din Afganistan, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru prestigioasa carieră în serviciul organizaţiilor internaţionale.

La Izvoarele Sucevei, autorităţile locale au anunţat deja că vor să-l acorde lui Filaret Moţco, post-mortem, distincţia de cetăţean de onoare al comunei.

 

Ucis de extremiştii religioşi

Filaret Moţco a murit vineri, 1 aprilie, alături de alţi şase colegi din cadrul Misiunii ONU din Afganistan, în urma unui atac comis de un număr mare de protestatari asupra centrului operativ din oraşul Mazar-i-Sharif.

Atacatorii erau din rândul manifestanţilor care protestau faţă de incendierea  Coranului, în Statele Unite, de către un pastor american.

Filaret Moţco avea statut de funcţionar internaţional al ONU, aflându-se în misiune în Afganistan de aproape doi ani.

În vârstă de 43 de ani, el avea o impresionantă carieră în cadrul instituţiilor internaţionale, participând şi la alte operaţiuni ale ONU, din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă - în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kârgâzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale. În urmă cu doi ani, activând în cadrul unei organizaţii umanitare în Cecenia, el a fost declarat persona non-grata de către autorităţile ruse. Filaret Moţco a activat în cadrul SECI, organizaţie sud-est europeană pentru combaterea crimei transfrontaliere, iniţiativă regională la care au aderat 13 state din zonă. Filaret Moţco absolvise cursurile şcolii generale din Izvoarele Sucevei, iar apoi a urmat cursurile Liceului Nr. 1 Bistriţa şi, în final, o şcoală militară din Sibiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trupul neînsufleţit al suceveanului ucis în Afganistan, adus astăzi acasă, la Izvoarele Sucevei.
 Vizualizări articol: 776 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Trupul neînsufleţit al suceveanului ucis în Afganistan, adus astăzi acasă, la Izvoarele Sucevei5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 8 apr 2011, 11:33:05
Un vulcan de prostie , un ocean de absurditate
Menţinerea păcii o ,,menţinem’’ ... cu rachete
Implementăm ,, democracy ’’ cu agresivitate
Deparcă fără astea ,, drepturile omului ’’ nu’s complete

Raiduri aeriene , copii mutilaţi
Dictatori ... petrol ... totul se inflamează
Pentru amărâţii de afgani ce’s bombardaţi
Cine le dă bomba’n cap ... nu contează !

Rasa umană cu’a ei senzaţie de inutilitate
Îşi dă testul prostiei cu fiecare ocazie
Cu origini ,, umile ’’( dar ) ţări în coca bogate
Vor gusta democracy ( pe viitor ) .. prin explozie

Mă doare de parcă mi-ar fi fost frate , mă doare
Pentru diferendele astea religioase încă se mai moare

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei