Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 apr 2011 - Anul XVI, nr. 82 (4680)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

De Florii

În biserica din Muzeul Satului Bucovinean reîncep slujbele religioase

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De Florii, duminică, 17 aprilie, reîncep slujbe religioase la biserica monument cu hramul „Înălţarea Domnului”, din incinta Muzeului Satului Bucovinean. În această biserică monument, după cum ne-a spus preotul Gheorghe N. Moroşan, se poate sluji doar din luna aprilie, până în luna octombrie. „Biserica are statut de monument şi nu îi putem monta instalaţie de căldură, pentru o conservare cât mai bună în timp. De aceea, slujbele religioase se fac doar în această perioadă, aprilie – octombrie”, a explicat preotul Moroşan.

Slujbele religioase se vor oficia în fiecare duminică şi în sărbători. Încep la ora 8:00, cu Canonul Utreniei şi Doxologia (timp în care în Altar se săvârşeşte Dumnezeiasca Proscomidie), apoi, de la ora 8:30, se citeşte Acatistul (de obicei al Domnului nostru Iisus Hristos). De la ora 9:00, în biserică începe Sfânta Liturghie. Slujba se încheie în jurul orei 12:00.

Cei care doresc să ajungă la biserica din Muzeul Satului pot opta pentru microbuze maxi-taxi (Suceava - Lisaura), care circulă din oră în oră, începând cu ora 7:00 dimineaţa, din staţia din Centru.

 

Sfinţită acum trei ani

Biserica funcţionează din primăvara anului 2009. Mai exact, după cum ne-a povestit preotul Moroşan, lăcaşul de cult a fost resfinţit în ziua de 12 aprilie, la Sărbătoarea Floriilor, de către ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un distins sobor de preoţi şi diaconi. „Să nu uităm nici de prezenţa domnului Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina, cu care avem o apropiată colaborare şi prietenie, fapt pentru care îi şi mulţumim. Anul acesta, de Florii, pe 17 aprilie, vă aşteptăm la Sfânta Liturghie, pentru a primi şi  ramurile sfinţite de salcie, după cum este obiceiul”, a mai completat preotul Moroşan.

 

Se fac nunţi şi botezuri

În lăcaşul de cult care funcţionează în Muzeul Satului Bucovinean se săvârşesc toate sfintele slujbe, în afară de înmormântări. Botezurile, dar mai ales cununiile au o notă aparte, a explicat preotul care slujeşte în această biserică. „Aceasta nu datorită vredniciei noastre, ci faptului că această bisericuţă este unică în oraşul nostru, şi nu numai. În primul rând, datorită vechimii ei, din 1740, cu pictura realizată un secol mai târziu. Apoi, datorită muncii specialiştilor de la Muzeul Satului, care o păstrează cu mare atenţie. La noi totul este rustic, icoanele, interiorul, până şi covoarele. În plus, la strană, preoteasa Cristina Moroşan cântă îmbrăcată în costum popular din Bucovina. Să nu uităm că această biserică este inclusă în toate programele turistice ce ţin de zona noastră, a Bucovinei”, a explicat preotul Moroşan.

 

Biserică şi clopotniţă, aduse de la Vama

Biserică de lemn şi clopotniţa din Muzeul Satului Bucovinean au fost aduse de la Vama şi sunt incluse pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, din anul 2004.

Biserica de lemn cu hramul „Înălţarea Domnului” din Vama a fost construită în anul 1783, de către meşterii populari Mihăilă şi Dumitru Holtei, cu banii lui M. Tâmpescu şi Toader al Tomei. În anul 1960, biserica de lemn a fost tencuită. Pictura murală din altar a fost şi ea restaurată, iar Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a înzestrat lăcaşul cu odoarele şi obiectele de cult necesare. Catapeteasma originală datează din anul 1811, fiind restaurată de specialiştii din cadrul laboratorului zonal de restaurare cu fonduri obţinute de la Ministerul Culturii şi Cultelor prin programul „Patrimoniul în pericol”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În biserica din Muzeul Satului Bucovinean reîncep slujbele religioase.
 Vizualizări articol: 1291 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
În biserica din Muzeul Satului Bucovinean reîncep slujbele religioase5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei