Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 apr 2011 - Anul XVI, nr. 82 (4680)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alertă la DSP

S-a îmbolnăvit de botulism, după ce a mâncat shaorma cu pui

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caz rar la Suceava, unde un bărbat în vârstă de 52 de ani, din localitatea Vicovu de Jos, s-a îmbolnăvit de botulism după ce a mâncat shaorma cu pui. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au intrat în alertă şi au descins la unitatea de unde bărbatul şi-a cumpărat mâncarea care ar fi putut să-l omoare.

Bărbatul a mâncat shaorma cu pui la un fast-food din zona pieţei din Rădăuţi, iar la scurt timp i s-a făcut rău.

El s-a prezentat la spitalul din Rădăuţi cu simptome specifice botulismului, respectiv vedere neclară, pleoape căzute la ambii ochi, dificultăţi în vorbire şi la înghiţire, uscăciune a mucoasei bucale şi stare de slăbiciune a musculaturii, şi a fost internat de urgenţă. Ulterior, bărbatul a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, unde doctorii au confirmat diagnosticul de botulism.

 

Ultimul caz de botulism în judeţ, înregistrat în 2006

Miercuri, după ce specialiştii din Capitală au transmis rezultatele la DSP Suceava, inspectorii sanitari s-au deplasat la fast-food-ul din Rădăuţi, de unde bărbatul şi-a cumpărat mâncarea, pentru a face cercetări. “În acest caz a fost declanşată o anchetă epidemiologică, se iau probe de sanitaţie şi alimente”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu.

În judeţ, ultimul caz de botulism a fost înregistrat  în decembrie 2006, la

la un tânăr în vârstă de 20 de ani, din localitatea Stulpicani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă preparată în casă, insuficient sterilizată.
Botulismul este o formă rară, dar foarte gravă de paralizie, cauzată de o toxină ce atacă nervii, produsă de către bacteria Clostridium botulinum. Potrivit medicilor, se întâlnesc trei tipuri principale de botulism, iar unul dintre acestea este botulismul alimentar, care apare în urma consumării unor alimente ce conţin această toxină.

 

O boală care dă paralizie şi poate fi fatală

Netratată, boala poate provoca paralizia braţelor, picioarelor, trunchiului şi a muşchilor respiratori.

În cazul botulismului alimentar, simptomele apar în general după 18 - 36 de ore de la consumarea alimentului infectat, dar se pot face simţite şi după doar şase ore sau abia după zece zile. Descoperit la timp, botulismul alimentar poate fi tratat prin administrarea unui ser special, care opreşte acţiunea toxinelor aflate în sânge. Acesta poate preveni înrăutăţirea stării, dar recuperarea mai poate dura câteva săptămâni. Botulismul poate cauza chiar şi moartea din cauza insuficienţei respiratorii. O persoană care suferă de o formă gravă poate avea nevoie de un aparat respirator şi de îngrijiri medicale speciale de-a lungul a câtorva luni. Cei care supravieţuiesc pot resimţi o oboseală accentuată, precum şi greutăţi în respiraţie de-a lungul câtorva ani după vindecare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a îmbolnăvit de botulism, după ce a mâncat shaorma cu pui.
 Vizualizări articol: 1355 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
S-a îmbolnăvit de botulism, după ce a mâncat shaorma cu pui5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine! trimis de
( 8 apr 2011, 11:45:18
Cum este posibil ca un om de la noi din Radauti sa faca botulism atata timp cit la Radauti exista doctori care merg in control,de la circa umana si care controleaza toate magazinele si restaurantele dar si doi doctori veterinari care controleza restaurantele si magazinele.Pai astia din doua institutii sint platiti din banul public sa controleze si sa garanteze sanatatea publica.Sa va fie rusine domnilor doctori care luati salar ca noi sa ne imbolnavim.
2.   Shaorma trimis de
( 8 apr 2011, 12:12:55
asa este CATALINU cum e posibil?dar de ce nu vrei sa intelegi ca in ziua de azi totul e posibil.doar santem in ROMANIA si avem Democratie face fiecare ce vrea.Crezi ca o sa pateasca ceva ala cu Fast-Foodul?eu cred ca nimic ca asa e la noi.
3.   Nasol moment trimis de
( 8 apr 2011, 13:20:18
problema nu este fast-food-ul, că doar nimeni nu face o afacere să omoare lumea. investigaţia ar trebui urgent îndreptată asupra provenienţei alimentelor şi identificarea lotului infectat. ar fi beton ca alimentul vinovat să fie procurat "fără factură".
3.1  RE: Nasol moment trimis de
( 8 apr 2011, 13:34:30
AMARULE am si eu un restaurant si stiu cum merg treburie.Iti explic...carnea aia nu are cum sa aiba botulism proaspta asa cum o cumperi.Botulismul apare la alimentele preparate. Deci tocmai ca marea problema este tocmai acolo la acel fast-food care probabil a pregatit carnea de saoma si a copt-o pe protap apoi a congelat-o ca nu a vandut-o imediat si a repatat acest procedeu coacere-congelare pana acea carne s-a stricat si a devenit contaminata cu botulism.Si uite asa un om a facut botulism! Daca doctorii mergeau in control acolo vedeau ca ala coace si apoi congeleaza carnea cu tot cu protap. ha,ha,ha
3.2  RE: Nasol moment trimis de
( 8 apr 2011, 14:02:18
mersi. am mai învăţat ceva azi.
3.3  RE: Nasol moment trimis de
( 8 apr 2011, 16:13:57
mai CATALINU nu mai da informatii false. carnea in general de pui si de peste poate fi contaminata cu aceasta bacterie Clostridium botulinum care se distruge in mod normal prin preparearea termica a alimentelor cat si de acidul din stomacul uman.in genere carnea din mancarurile fast -food e aproape cruda, deci poti sa iei orice de la botulism pana la teniaza, limbrici sau trichineloza. mai bine spune ca sta putin la copt pe protapul ala si e cruda, dupa ce a fost depozitata in conditii improprii multa vreme, sau ca a expirat termenul de valabilitate a carnii.
3.4  RE: Nasol moment trimis de
( 8 apr 2011, 16:58:02
hop, stai că ziua nu-i pierdută. uite că se pun aici bazele unui lucru bun, respectiv informarea amatorilor de "senzaţii tari" atunci când le chiorăie maţele!
3.5  RE: Nasol moment trimis de
( 8 apr 2011, 17:22:33
sunt de parere ca si oamenii obisnuiti ar trebui sa fie informati asupra riscurilor la care se supun in anumite conditii si cum sa previna sau sa actioneze in anumite momente dificile. ca tot ne desfiinteaza spitalele.... sa invatam sa ne salvam singuri.
4.   Comentariu trimis de
( 9 apr 2011, 10:33:31
am si eu o intrebare....stie careva care e fast food-ul in cauza? asa simpla curiozitate!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei