Starea de spirit a vameşilor şi poliţiştilor de frontieră de la Siret aflaţi în arest preventiv de aproape două luni este diferită. În timp ce unii îşi pun mari speranţe că vor ajunge acasă în câteva zile, alţii aşteaptă cu sufletul la gură judecarea recursului privind prelungirea măsurii de arest preventiv. Şi asta pentru că două din cele trei complete de judecată ale Curţii de Apel Bucureşti care au analizat propunerile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de prelungire a mandatelor de arestare au considerat că sunt motive pentru a accepta cererile. Aşa se face că din cele 56 de persoane aflate acum în arest, 36 au aflat că vor mai sta după gratii încă 30 de zile. Ce-i drept, soluţia nu este definitivă, şi totul se va decide astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde sunt programate recursurile.
Magistraţii instanţei supreme vor decide pentru 51 de poliţişti de frontieră şi patru vameşi în cazul cărora DNA doreşte încă o lună de arest preventiv. Se vor judeca atât recursurile celor de la DNA, cât şi recursurile inculpaţilor, iar persoanele pentru care nu se vor prelungi mandatele de arestare vor putea pleca acasă duminică sau luni. O situaţie aparte este cea a agentului-şef Mihai Doru Tocilă (43 de ani), din Siret. El va fi eliberat cu siguranţă, deoarece procurorii DNA nu au mai cerut prelungirea mandatului de arestare pe motiv că şi-a recunoscut faptele, iar numărul acestora este destul de mic. Tocilă se va alătura celorlalţi trei poliţişti de frontieră eliberaţi acum o lună. Este vorba de Ionel Marinel Gâză (40 de ani), din Plopeni, Iulian Radu (32 de ani), din Rădăuţi, şi Daniela Căpăţână (43 de ani), din Rădăuţi.
Printre cei rămaşi în arest şi cărora le-au fost prelungite mandatele de arestare preventivă cu încă 30 de zile se numără comisarul-şef Aurel Anea, fost şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, dar şi cei patru vameşi, care ocupau funcţiile de şefi de tură, respectiv Sorin Constantin Şcladan, din comuna Vicovu de Jos, Nicu Cezar Schipor, din Siret, Lazăr Ungureanu, din municipiul Suceava, şi Simion Coroliuc, din Siret.
Ce spun cei de la DNA
Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la punctul de trecere a frontierei Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării a unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.
Concret, în perioada menţionată, cei 55 de inculpaţi, în calitate de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina, peste limita legală admisă.
De asemenea, în perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, Aurel Anea, în calitate de comisar de poliţie, a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.
În aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrători vamali, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale.
Potrivit anchetatorilor, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 de lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 de lei până la 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane.
Cei 54 de poliţişti de frontieră suceveni din Punctul de Trecere a Frontierei Siret au fost suspendaţi din funcţie, conducerea IJPF Suceava dispunând cercetarea prealabilă a acestora în regim de urgenţă.