Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 feb 2011 - Anul XVI, nr. 45 (4643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În ultimele şapte luni

Traficul feroviar spre Bucureşti, perturbat grav, după 15 furturi de cabluri de semnalizare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Patru tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 27 de ani au dat cumplite bătăi de cap personalului CFR şi poliţiştilor după ce, în ultimele şapte-opt luni, au furat sistematic cabluri de semnalizare şi au dat peste cap circulaţia trenurilor, chiar pe magistrala principală (500), cea care duce spre Bucureşti. Cazurile de furt, despre care Monitorul de Suceava a mai scris, s-au tot adunat, ajungându-se la 15 fapte probate pe numele celor patru. De fiecare dată acţiunile hoţilor au însemnat dereglarea sistemelor de semnalizare ale CFR, automat circulaţia trenurilor fiind întreruptă pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp. A fost nevoie inclusiv ca oameni ai „Căilor Ferate” să preia manual operaţiunile de semnalizare, până la remedierea defecţiunilor.

 

Lovituri din două direcţii

Aceste furturi repetate au devenit în ultimele luni principala problemă a oamenilor legii de la Serviciul Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava. În primă fază, în perioada iunie 2010-septembrie 2010, furturile s-au comis în zona Liteni – Corni. Poliţiştii era convinşi că este vorba de localnici care fură cablul de semnalizare CFR pentru a vinde cuprul la un centru de colectare, iar spre finele anului au prins un „fir” în anchetă. Autorii au fost identificaţi în persoana a trei minori din oraşul Liteni, Ioan H., Ionel Minel A., şi Ştefan A. Aceştia şi-au recunoscut în cele din urmă faptele, şase la număr, declarând că topeau cablurile şi duceau cuprul la un centru de fier vechi.

 

Prins în flagrant la „podul nemţilor”

După cum a arătat comisarul-şef Florin Catană, şeful Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava, prinderea acestora nu a dus la încetarea faptelor de furt, mai mult, acestea fiind comise la intervale şi mai dese. De această dată s-a acţionat cu precădere în zona de cale ferată „podul nemţilor”, nu departe de halta Băneşti, spre Liteni.

În noaptea de 3 spre 4 februarie a.c., pândele poliţiştilor de la „Transporturi”, ajutaţi de colegi de la posturile comunale din zonă, au dat roade. În zona podului amintit a fost prins în flagrant Petruţ Ionuţ Tartaciuc, în vârstă de 27 de ani, din satul Ştirbăţ, comuna Udeşti, depistat în timp ce tăiase 30 de metri de cablu de semnalizare CFR.

În total, pe numele acestuia au fost probate nouă fapte de acest gen, comise la finele anului trecut şi în 2011.  

 

Cercetaţi în stare de libertate

În ambele cazuri, autorii s-au ales cu dosare penale pentru infracţiunea de furt calificat. Pe de altă parte, cei patru vor răspunde şi pentru că au încălcat Legea 289/2005,privind prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în domeniul transportului pe calea ferată.

„Iniţial noi am crezut că între cei trei patru există legătură, însă din cercetări rezultă că cei trei acţionau independent de tânărul de 27 de ani prins în flagrant. Important este că după ce l-am depistat şi pe ultimul autor nu am mai avut deloc probleme în zonă”, a declarat comisarul-şef Florin Catană.

Trebuie precizat că autorii sunt cercetaţi în stare de libertate pentru faptele lor.

 

Infrastructura feroviară, ţinta amărâţilor care duc cupru sau fier la centrele de colectare

În ultima perioadă, poliţiştii care răspund de căile ferate au mari probleme cu hoţii care descompletează infrastructura. Aceştia vizează cu precădere cablurile care conţin cupru, pentru câteva sute de lei cât iau pe acesta creând pagube imense, pagube pe care oricum nu le pot suporta. Nu au lipsit nici cazurile în care au fost puse la pământ cablurile de contact CFR ori au fost furate şinele de cale ferată, de pe porţiuni închise traficului.

O mare problemă a anchetatorilor este şi cu modul în care îşi fac treaba administratorii centrelor de colectare. Mulţi dintre aceştia nu ţin o evidenţă exactă a materialelor intrate şi a celor care le-au adus, astfel că munca poliţiştilor este extrem de mult îngreunată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traficul feroviar spre Bucureşti, perturbat grav, după 15 furturi de cabluri de semnalizare.
 Vizualizări articol: 1370 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Traficul feroviar spre Bucureşti, perturbat grav, după 15 furturi de cabluri de semnalizare3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei