Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 feb 2011 - Anul XVI, nr. 45 (4643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Morar: Aducerea vameşilor cu elicoptere a ţinut strict de respectarea termenului de 24 de ore

Joi, 24 Februarie 2011 (19:03:04)

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a declarat joi, în conferinţa de presă privind bilanţul DNA, că decizia aducerii vameşilor de la Naidăş şi Stamora Moraviţa cu elicoptere a ţinut exclusiv de necesitatea respectării termenului de 24 de ore a ordonanţelor de reţinere.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a spus că "aşa au fost sesizările, au fost dosarele la Secţia I, la Secţia II, iar ei au manageriat".

"Iar cu elicoptere, dacă s-a întâmplat în două cazuri, au fost chestiuni strict legate de încadrarea în termenul de 24 de ore, de încadrarea în termenul în care trebuia să mergem la instanţe", a explicat Daniel Morar decizia de aducere cu elicoptere ale MAI a vameşilor, pentru a fi audiaţi la Bucureşti.

Şeful DNA a precizat că, din cauza calităţii unora dintre ofiţerii care au fost inculpaţi, competenţa acestor cazuri a revenit instanţei Curţii de Apel.

Daniel Morar a mai spus că în mod obligatoriu recursurile se judecau la instanţa supremă, care are sediul tot în Capitală, în timp ce transportul celor arestaţi la alte curţi de apel din ţară apropiate teritorial de vămile unde s-au făcut descinderi ar fi costat statul la fel de mult sau poate chiar mai mult decât a costat implicarea elicopterelor MAI.

"Erau dosare de competenţa Curţii de Apel, toate recursurile se judecă şi s-au judecat la Înalta Curte, deci, chiar dacă am fi mers acolo, ei trebuiau aduşi apoi aici. Deci, am analizat bine şi e bine că au fost aduşi aici", a explicat Daniel Morar.

Întrebat de ce în cazul Vămii Albiţa au fost reţinuţi doar poliţişti de frontieră, nu şi vameşi, procurorul şef al DNA a răspuns: "Pentru poliţişti am avut probe".

Morar a mai spus că în 2005 - 2010 au fost inculpate 130 de persoane, 80 de vameşi şi 50 de politişti de frontieră, iar 20 dintre aceştia au fost condamnaţi. El a precizat că la acea vreme au fost reţinute loturi "de la Oradea, Otopeni şi de la Ploieşti".

Şeful DNA a adăugat că recentele descinderi din vămi atrag atenţia "prin amploare".

În 8 februarie, în urma descinderilor în vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş, unii vameşi şi poliţişti de frontieră ridicaţi de anchetatori au fost duşi la Bucureşti cu elicoptere ale MAI.

Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava), 93 de la vămile Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş) şi 32 de la Vama Albiţa (Vaslui).

Ultima acţiune a avut loc miercuri, la Vama Ploieşti, în acest caz fiind ridicat şi adus la Bucureşti pentru audieri şeful biroului vamal, Cornel Costea.

Acţiunile de la graniţe survin unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din iunie 2010 privind combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei.

Astfel, în urma modificărilor legislative, au fost plasaţi investigatori sub acoperire, aparatură tehnică de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrări suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de corupţie în care erau implicaţi funcţionarii statului de la vămi cu acordul şefilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Morar: Aducerea vameşilor cu elicoptere a ţinut strict de respectarea termenului de 24 de ore.
 Vizualizări articol: 824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Morar: Aducerea vameşilor cu elicoptere a ţinut strict de respectarea termenului de 24 de ore0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei