Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 feb 2011 - Anul XVI, nr. 45 (4643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Inconştienţă

Staţiile de supraveghere a alunecării versanţilor din oraşul Suceava, trase pe linie moartă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Alunecările de teren care au afectat de-a lungul timpului oraşul Suceava au trezit interesul specialiştilor, ceea ce a făcut ca în 2005 Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică să finanţeze un proiect de monitorizare non stop a acestui fenomen pentru doi dintre versanţii sensibili din Suceava. Proiectul s-a intitulat TerraRisc, s-a încheiat în 2008 şi a fost predat administraţiei locale pentru a fi exploatat în continuare. Numai că cele două staţii TerraRisc prin care au fost monitorizate alunecările de teren din zona versantului pe care se află Cetatea de Scaun a Sucevei şi cele ale versantului de Nord-Est au fost scoase din funcţiune, ceea ce face ca la această oră să nu mai existe sisteme de supraveghere a fenomenului în oraş.

 

Prima care a fost trasă pe linie moartă a fost staţia de lângă Cetate, în 2008, după ce consorţiul care a implementat proiectul TerraRisc la Suceava a predat-o, fără proces verbal de predare-primire, Complexului Muzeal Bucovina, administratorul monumentului istoric. Beatrice Ştefănescu, reprezentanta firmei SSIB, care a fost partenerul sucevean din proiect, a declarat, ieri, că muzeul este cel care ar trebui să se ocupe de buna funcţionare a staţiei şi de primirea rapoartelor de date.

Directorul Complexului Muzeal, Emil Ursu, şi-a arătat surprinderea faţă de aceste noi atribuţii şi a afirmat că, din ceea ce ştie el, singura problemă a muzeului este să asigure securitatea echipamentelor amplasate în exteriorul zidului Cetăţii de Scaun.

„Noi ştim că de date se ocupă SSIB, muzeul are grijă doar să nu fie deteriorate echipamentele lor”, a spus Ursu.

„SSIB a încheiat proiectul şi a predat staţiile comunităţii locale, una la muzeu şi cealaltă la primărie. De acum încolo e treaba lor”, a afirmat Beatrice Ştefănescu.

Conform acesteia, muzeul ar trebui să-şi facă un abonament pentru o cartelă de date, care costă între şapte şi zece euro lunar, să reconecteze cablul la circuitul electric şi să reconecteze staţia la un server aflat la Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC) Bucureşti, printr-un server care ar trebui să fie amplasat la muzeu.

„Din punct de vedere informatic şi tehnic n-ar fi probleme, echipa care a realizat proiectul are toată disponibilitatea să facă asta gratuit. Datele trebuie interpretate de un expert în geologie-geodezie”, a spus Beatrice Ştefănescu.

Informat asupra problemei, directorul Ursu a declarat că va începe demersurile necesare pentru repunerea staţiei în funcţiune, eventual printr-un parteneriat cu Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, care are specialişti care pot interpreta datele.  

Monitorizarea versantului este cu atât mai necesară cu cât în viitorul apropiat vor începe lucrările de restaurare a Cetăţii de Scaun, printr-un proiect finanţat din fonduri europene, promovat de Consiliul Judeţean în parteneriat cu municipalitatea.

 

Staţia de pe Zamca, deconectată după ce CJ a ridicat interdicţia de construcţie pe versant

În ceea ce priveşte a doua staţie TerraRisc, amplasată pe strada Mihail Sadoveanu, predată Primăriei Suceava, aceasta a fost scoasă din funcţiune anul trecut. Cel care o are în grijă, Răzvan Marcu, ne-a declarat că a fost oprită după ce Consiliul Judeţean a ridicat interdicţia de construcţie pe versantul Nord-Est, în toamna anului trecut.

„A fost pur şi simplu deconectată în decembrie, anul trecut. Am transmis la Bucureşti datele de monitorizare din lunile octombrie, noiembrie şi decembrie şi aşteptăm răspunsul lor. Dacă vor apărea elemente care să arate că alunecarea este activă, vom repune în funcţie staţia”, a spus Răzvan Marcu.

Consilierii judeţeni au aprobat, în august 2010, ridicarea interdicţiei de construire instituită în 1997, din cauza alunecărilor de teren, pe străzile Bogdan Vodă, Petuniilor, Lascăr Luţia şi Mihail Sadoveanu situate pe versantul de Nord-Est al municipiului Suceava. În vară, CJ a considerat că versantul a fost stabilizat şi a dat liber la construcţii.

 

Unul dintre cele mai active areale cu alunecări de teren

Teza de doctorat a lt.col. Cristian Hociung, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, prezentată în 2010 la Şcoala Doctorală Simion Mehedinţi a Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti, intitulată „Studiul şi managementul fenomenelor naturale de risc şi hazard de pe teritoriul judeţului Suceava”, prezintă versanţii cu probleme şi avertizează asupra alunecărilor de teren, încă active.

Teza lt.col. Hociung, coordonată de prof.univ.dr. Costică Brînduş, arată că versantul drept al râului Suceava dintre pâraiele Şcheia şi Cetăţii reprezintă, din punct de vedere al intensităţii proceselor geomorfologice actuale, unul dintre cele mai active areale cu alunecări de teren de pe teritoriul municipiului Suceava.

„Zona este afectată de alunecări (în diferite stadii de evoluţie) pe o lungime de peste doi km. Cu toate lucrările de stabilizare din ultima jumătate de secol, pericolul declanşării unor noi deplasări de teren este încă mare, iar implicaţiile socio-economice sunt importante. Versantul face racordul dintre platoul structural Zamca şi lunca râului Suceava între confluenţa cu pârâul Şcheia şi pârâul Cetăţii”, se arată în lucrare.

 

Alunecările au fost reactivate de ploile din vara anului 2010

Specialistul de la ISU, Cristian Hociung, menţionează că un prim segment de alunecare este localizat pe versantul de Nord-Est al oraşului, fiind delimitat între străzile Petru Rareş şi Traian Vuia, între intersecţia lor (în zona fostului Autoservice Dacia) şi strada Ana Ipătescu. 

Al doilea areal se desfăşoară pe versantul de Nord-Vest (platforma oraşului Suceava) şi cuprinde zona festonată dintre Mănăstirea Zamca şi Calea Obcinilor, în baza căreia curge pârâul Şcheia. 

Un al treilea perimetru este pe versantul de Est, situat spre Cetatea de Scaun, între străzile Cetăţii şi Mirăuţi.

Din anul 2006 s-a reactivat şi extins pe teritoriul municipiului Suceava o altă alunecare, în Dealul Mănăstirii - Teodoreni, cartierul Burdujeni, pe versantul stâng al râului Suceava.

„Expunerea generală a Platoului structural Zamca către Nord-Est a condiţionat o evapo-transpiraţie potenţială mai redusă şi, în consecinţă, o umectare mai accentuată a substratului. Aceste condiţii topoclimatice, în corelaţie cu particularităţile substratului litologic (luturi loessoide ce stau pe argile şi nisipuri sarmaţiene), cu deplasarea râului Suceava către Sud-Vest, care a cauzat subsăparea bazei versantului, au favorizat deplasările în masă şi activarea lor periodică.

În aceste circumstanţe, administraţia locală, în baza unor studii geotehnice aplicate pentru consolidarea versantului Nord-Est, în zona străzilor Bogdan Vodă, Petuniilor şi Lascăr Lutia şi în zona străzilor Bogdan Vodă - Mihail Sadoveanu, a promovat şi finanţat noile proiecte de consolidare a versantului. Lucrările s-au executat în perioada 2004-2006. Actualmente alunecarea este considerată parţial stabilizată, însă după cantităţile mari de precipitaţii din lunile iunie-iulie 2010 fenomenul s-a reactivat”, avertizează Cristian Hociung.

Cu un astfel de istoric este greu de înţeles lipsa de interes a autorităţilor pentru funcţionarea unor staţii de monitorizare, care semnalează prin senzorii de înclinometrie instalaţi la mare adâncime orice activitate de alunecare a versanţilor. La asta se adaugă şi informaţii permanente despre gradul de umiditate şi pH, date care dau o imagine elocventă a ceea ce se întâmplă în pământ.

Mai menţionăm că proiectul TerraRisc, gândit să asigure suportul decizional pentru managementul riscului producerii de alunecări de teren într-o zonă geografică expusă la risc de catastrofe naturale, a fost implementat de un consorţiu format din ITC, Institutul de Proiectare în Automatizări (IPA) Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică şi Software şi Sisteme Informatice BUCOVINA SA Suceava. A fost finanţat de Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică şi a costat 1,89 milioane de lei. TerraRisc are echipamente româneşti, înglobează numai inteligenţă românească şi a fost premiat la Salonul Internaţional de Inventică de la Hamburg.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Staţiile de supraveghere a alunecării versanţilor din oraşul Suceava, trase pe linie moartă.
 Vizualizări articol: 2099 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 6 voturi
Staţiile de supraveghere a alunecării versanţilor din oraşul Suceava, trase pe linie moartă4.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Interesant trimis de
(24 feb 2011, 11:39:19
Ar fi interesant daca dl. Cristian Hociung si-ar publica undeva pe net lucrarea de doctorat.
2.   Comentariu trimis de
(24 feb 2011, 12:13:15
S-a tiparit o carte cu lucrarea dumnealui.
3.   Alunecari de teren trimis de
(25 feb 2011, 10:05:46
Odata ce se executa lucrari de constructii in aceste zone,se incarca versantul,se obtureaza drenajele,se excaveaza haotic la baza versantilor,pe degeaba se fac lucrari de modernizare pe strazile de pe versantul de NV.La un moment dat constructiile din zona s-ar putea sa traverseze str. Traian Vuia si sa fie "in gazda"la MOPAN,RATUC.....etc. Se uita versantul din Obcini spre Scheia la iesirea spre Gura Humorului care este la fel o zona de risc. Dar asa se intampla cand politica constructiilor este facuta de politruci si nespecialisti!!!!!!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei