Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 feb 2011 - Anul XVI, nr. 45 (4643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Criză

Peste jumătate dintre bisericile sucevene au probleme cu plata salariilor preoţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Criza financiară nu ocoleşte nici bisericile, un număr semnificativ dintre unităţile de cult din municipiul Suceava având dificultăţi chiar cu asigurarea salariilor preoţilor şi ale personalului neclerical. Preotul Vasile Baltag, consilier administrativ la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, ne-a declarat, ieri, că toate bisericile din oraş au probleme financiare, mai mult de jumătate dintre acestea confruntându-se cu necazuri în asigurarea salariilor şi a cheltuielilor de funcţionare. Potrivit preotului Baltag, statul asigură între 65 şi 85 la sută din salariul unui preot, restul urmând a se completa din surse proprii, precum vânzarea lumânărilor sau alte servicii. Potrivit consilierului de la Arhiepiscopie, salariul net al preoţilor suceveni este cuprins între 525 şi 1.120 de lei, iar al personalului neclerical este de 670 de lei.

În aceste condiţii, mai multe unităţi de cult creştine - ortodoxe, penticostale şi ale cultului creştin după Evanghelie au solicitat sprijin financiar de la Consiliul Local Suceava pentru acoperirea diverselor cheltuieli, mai puţin cele legate de salarii. Proiectul de hotărâre care va fi supus astăzi dezbaterii consilierilor municipali, iniţiat de primarul Ion Lungu, propune alocarea unui sprijin financiar de 500.000 de lei pentru 18 unităţi de cult creştine. Lungu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în câteva cazuri este vorba despre asigurarea cheltuielilor de funcţionare. „În mandatul meu nu se va închide nici o biserică pentru că nu are bani de funcţionare”, a precizat Lungu.

 

În municipiul Suceava sunt 40 de parohii şi filii creştin-ortodoxe, în care slujesc circa 50 de preoţi

Conform proiectului de hotărâre, parohia Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Zamca, ar urma să primească 20.000 de lei, Sânta Înviere - 30.000 de lei, Sfântul Dumitru - 30.000 de lei, Izvorul Tămăduirii - 20.000 de lei, Sfântul Spiridon - 20.000 lei, Sfântul Vasile, Burdujeni-20.000 de lei, Sfânta Parascheva, Obcini - 20.000 de lei, Sfinţii Trei Ierarhi - 50.000 de lei pentru construcţia unui centru social cultural creştin ortodox, Naşterea Maicii Domnului- 50.000 de lei, Sfântul Gheorghe, Mirăuţi - 20.000 de lei, Sfântul Gheorghe, Burdujeni - 20.000 de lei, Înălţarea Domnului, cimitir Pacea -50.000 de lei, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Zamca - 20.000 de lei, Sfânta Vineri - 50.000 de lei pentru plata datoriilor la furnizori ale celor două centre sociale, azilul de noapte pentru oamenii străzii şi centrul de zi pentru copii săraci, şi pentru asigurarea funcţionării în continuare a acestor unităţi; biserica militară –Asociaţia Înfrăţirea- 20.000 de lei, biserica penticostală Betel, Iţcani - 20.000 de lei, biserica cultului creştin după Evanghelie Betel, Burdujeni - 20.000 de lei şi biserica cultului creştin după Evanghelie Mirăuţi - 20.000 de lei.

În municipiul Suceava funcţionează 36 de parohii şi 4 filii creştin-ortodoxe, în care slujesc aproximativ 50 de preoţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste jumătate dintre bisericile sucevene au probleme cu plata salariilor preoţilor.
 Vizualizări articol: 1088 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.42/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.4 din 12 voturi
Peste jumătate dintre bisericile sucevene au probleme cu plata salariilor preoţilor2.4512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cati medici? trimis de
(24 feb 2011, 11:52:13
Cati medici are Spitalul Judetean Suceava? Dar in fiecare localitate a judetului a facut cineva raportul medici-preoti? De ce nu este facut un recensamant complet privind apartenenta religioasa, sa poata fi infatisat tabloul complet? Sunt pentru libertatea cultelor religioase, sunt de religie crestin ortodoxa si tocmai de aceea cred ca ar fi bine de facut aceasta evaluare, intrucat consider ca libertatea religioasa nu trebuie sa duca spre bigotism, iar cheltuirea banilor contribuabililor din orice localitate trebuie facute cu multa chibzuinta, nu cu gandul obtinerii de sprijin in viitoarele campanii electorale. Ati citit, cred si despre preotul Mititelu cu ONG-ul sau, care a obtinut de la Ministerul Turismului (se putea altfel?) o groaza de bani pentru, draga Doamne, popularizarea manastirii Voronet prin afise!!!
2.   Saracii trimis de
(24 feb 2011, 12:19:52
Hai sa punem mana de la mana sa-i ajutam. S-a intrebat cineva de ce nu fac greva daca nu au salarii?? Pt. ca fac o gramada de bani de aceea 90% dintre preoti sunt bogati! Lumea le aduce bani la greuceanu din care isi cumpara masini scumpe, apartamente si le inchiriaza case etc. etc.
3.   Observatie trimis de
(24 feb 2011, 12:56:45
Preotii nu ar trebuii sa aiba salarii de la stat. Poate nu ar strica ceva aparatura de supraveghere si pentru ei.
4.   * trimis de
(24 feb 2011, 12:59:20
O lacrimă pătimaşă mi se zbate
Şi mi se rupe ... inima de jale
Ortoxoxia cu ochi oblici , în a sa castitate
Îi lasă şi pe ,, preafericiţi ’’ cu buzunarele goale ? !

Nu pot să cred ... nu voiesc şi basta
Reforma lu’ Băse îi afectează şi pe ei ?
Îmi voi dona salariul , mă v-a întreţine nevasta
Doamne , ajută ( te rog ) popii ! ! ! ( săracii de ei ? ! )

Şi mai am o’ngrijorare : maneliştii o duc bine ?
Fie-ţi milă , dă’le şi lor un ban , creştine !
5.   Jigodii in costum de popa ! trimis de
(24 feb 2011, 13:06:47
Saracutii i-si plang de mila, astea sunt jigodii in costum de preot, jumulesc oamenii ca lumea e credula in zona noastra, unii cer taxa lunara pentru intretinerea bisericii, daca statul noastru este un stat laic si nu crestin de ce se platesc salarii preotilor care la urma urmei bisericile lor sunt niste SRL-uri de produs bani. Ar trebui lasati sa i-si dramuiasca singuri banii care ii fac. Am avut o data de inmormantat pe cineva la protestanti in afara de o taxa de 250 ron pe care mi-a taiat chitanta altceva nu am platit. La noi trebuie sa faci credit la banca sa poti inmormanta pe cineva. In concluzie preotii nostrii ortodocsi sunt jigodii in parerea mea.
6.   Pomelnic Automobilistic! trimis de
(24 feb 2011, 13:55:07
O parte dintre preotii "saraci" ce vor primi fonduri de la Primarie conduc urmatoarele masini:
Mercedes ML
BMW X5
Toyota RAV 4
Range Rover
Mercedes S classe
Skoda Octavia
Chevrolet Captiva
VW Golf 5
6.1  RE: Pomelnic Automobilistic! trimis de
(24 feb 2011, 16:25:02
Iar plăcuțele de înmatriculare, în bunul obicei al smereniei, conțin particulele RAI, GOD, BOR, SON, etc
7.   ATENTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! trimis de
(24 feb 2011, 14:14:56
ATENTIE VICOVENI VI SE PREGATESTE CEVA.....DUMINICA SE PICHETEAZA BISERICA DE LA VICOVU DE SUS-CENTRU.DORITORII SUNT ASTEPTATI!!!!
8.   Interesante prioritati trimis de
(24 feb 2011, 14:53:58
6 miliarde la catedrala + 5 miliarde la restul bisericilor. Tinand cont ca impozitul pe apartament e cam 1 milion pe an, inseamna ca 1100 de familii(55 de scari de bloc) platesc an de an impozitele direct la biserica, nu la primarie. Domnule primar problemele sucevenilor erau parca legate de drumurile neasfaltate, lipsa locurilor de munca si altele. Ati vazut salariile preotilor in lista de framantari a sucevenilor? Daca biserica are bani sa-si plateasca de 10 ani de zile cei mai iscusiti avocati pentru acapararea si jefuirea padurilor Sucevei atunci au bani sa-si plateasca si proprii preoti.
9.   Propunere trimis de
(24 feb 2011, 17:12:57
domnule primar, eu nu mai platesc impozitele si-i rog si pe ceilalti sa mi se alature. nu vreau sa platesc pt. ML-ul lui baltag sau axinte sau pentru pensiunea lui mititelu. eu am nevoie de drumuri asfaltate si pentru conditii similare unui oras european in care cica traiesc.daca vreti sa ajutati din salariul dumneavoastra..........Doamne ajuta! sau aveti nevoie de campanie electorala?! ca popa spune si baba pune stempila
10.   ???? trimis de
(24 feb 2011, 20:27:07
Asadar a fi preot nu e ceva legat de HAR,e doar o chestiune de salariu...
11.   Doamne fa ceva ........ trimis de
(24 feb 2011, 21:40:59
Institutia numita biserica , a ajuns sa fie cea mai bine pusa la punct forma de manipulare a masei !!! Acesti ninja si batmani care se vor a fi preoti , nu ar trebui sa aiba salariu pentru ca si asa au de la prostime destul !!! Ca sa fii credincios si bagat in seama de dumnezeu , nu cred ca trebuie sa mergi la biserica si sa bagi acatiste si pomelnice cu care se sterg pochii la fund daca raman fara hartie igienica , doar trebuie sa te caiesti in fata lui dumnezeu si sa respecti cele 10 porunci cu sfintenie ( daca poti ) , dar macar trebuie sa te straduiesti !!!
12.   Atei si oarecine trimis de
(24 feb 2011, 22:09:35
Cam acesta este procentul ateilor, al celor fara de Dumnezeu in Romania. Dar pentru niste paduchi nu merita sa arunci cojocul. Asta inteleg ei ce sa-i faci. E usor sa calomniezi pe cineva fara sa cercetezi.
12.1  RE: Atei si oarecine trimis de
(24 feb 2011, 23:04:28
Du-te si te culca prietene!!!
Ce calomnie vezi tu aici?? Cunosti vreun preot necajit? Au bani de ii enerveaza si tu le plangi de mila?? Chiar crezi ca toti sunt prosti? Sunt bogati,au masini de lux dar spun ca slujesc pe DOMNUL!!!
12.2  RE: Atei si oarecine trimis de
(24 feb 2011, 23:53:35
Si daca au bani ce? Doar nu iam dat eu.De obicei oamenii care sunt departe de biserica comenteaza. Sunt popi care muncesc,unii au parinti bogati ,altii au sotii cu joburi bune .Nu trebuie sa confundam pe preot care are o familie, are copii are si el nevoi ,necazuri, cu un monah care traieste in singuratate.Numai cei care nu au credinta ii judeca. Nu judeca dupa a avea, ci dupa a fi. Cred ca de grija asta o sa moara multi. Diavolul batal-l vina . Sunt multi care-l iubesc. Oricum la romani cum ai da-o , ori bogat ori sarac tot gaseste ceva de comentat.
13.   CHRONOS trimis de
(25 feb 2011, 08:38:30
Parinte cat timp va luat sa faceti pomelnicul acesta.? Urmariti oare ceva? Sunt curios . Eu v-am citit mai multe comentarii si mi se pare ca miroase a ceva dubios.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei