Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 ian 2011 - Anul XVI, nr. 3 (4601)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pas spre o decizie dreaptă

Vărul care l-a lăsat infirm, cercetat pentru tentativă de omor, după trei ani de aşteptări şi frustrări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un caz de agresiune extrem de grav, care a lăsat în urmă un om cu infirmitate permanentă, s-a întors pe masa procurorilor, la aproape trei ani de la comiterea faptei. Pe de o parte situaţia este neplăcută, până la o condamnare definitivă urmând probabil să mai treacă mult timp, însă pe de altă parte se poate spune că este un prim pas spre dreptate, autorul agresiunii urmând a răspunde pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor şi nu pentru vătămare corporală gravă, ceea ce, având în vederea starea victimei, pare un act de dreptate.

 

Agresiunea care i-a transformat viaţa în coşmar unui om aflat în floarea vieţii s-a petrecut în ianuarie 2008. Cazul a fost relatat la vremea respectivă şi în ziarul nostru, drama victimei fiind dublă: pe lângă faptul că a fost la un pas de moarte şi a rămas cu sechele, omul lovit cu o lopată în cap de văr a trăit şi cu frustrarea că cel care l-a nenorocit este în libertate. Totul a plecat de la faptul că procurorii au încadrat fapta agresorului la infracţiunea de vătămare corporală gravă şi nu la cea de tentativă de omor, decizie extrem de discutabilă, care, acum câteva luni, a fost întoarsă de judecători.

 

Ziua care a transformat în coşmar viaţa unui om 

În ianuarie 2008, Cristi Hladi, domiciliat în satul Lisaura, comuna Ipoteşti, avea 37 de ani. În cea mai neagră zi a vieţii sale acesta a mers la locuinţa vărului său, Puiu Scolobiuc, pentru a ajuta la cărat gunoiul din curtea acestuia. 

La un moment dat, cei doi veri s-au luat la ceartă de la banii ceruţi de victimă în contul muncii prestate. Fire agresivă şi aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, Puiu Scolobiuc l-a lovit cu cantul lopeţii în cap pe cel pe care îl tocmise să-l ajute. Lovitura a fost de o violenţă extremă, Cristi Hladi rămânând până azi cu o gaură înfiorătoare în cap. Chiar cel care l-a lovit l-a dus acasă, cu o căruţă, şi l-a lăsat într-un şanţ.

„Mă ţineam de cap şi aveam creierii în mână”, a rememorat mai târziu momentele de coşmar dinainte de a intra în comă Cristi Hladi. Drama pe care bărbatul şi mama acestuia, care îl îngrijeşte, o trăiesc de atunci este greu de descris în cuvinte.

 

Coşmarul care ţine de trei ani

Timp de o săptămână acesta a stat în comă, la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, unde a mai rămas apoi internat încă o lună de zile. Au urmat două luni de spitalizare la Suceava şi revenirea acasă, în scaunul cu rotile, cu paralizie pe partea dreaptă, cu deficit grav de vorbire şi cu dureri îngrozitoare de cap. Luând zilnic medicamente de atunci şi având şi astăzi ameţeli şi dureri mari de cap, obligat să stea mai tot timpul în casă, întins în pat, acesta a făcut doar mici progrese, însă este departe de o viaţă normală. El are mari probleme în a-şi mişca mâna dreaptă, dar şi picioarele, are ameţeli şi dureri de coloană, suferă de epilepsie după lovitura primită, se deplasează doar cu ajutorul unor cârje şi este condamnat să ia un pumn de medicamente toată viaţa. Toate acestea fără a mai pune la socoteală faptul că nu mai poate munci şi trăieşte doar din ajutorul de handicap.

 

Cine este călăul lui Hladi

Agresorul său a fost din totdeauna un om problemă în sat, implicat în repetate rânduri în acte de violenţă. A fost închis pentru infracţiuni de furt, la începutul anului trecut a fost ridicat din stradă, în Suceava, după ce, beat, ameninţa trecătorii cu o sabie, după care, pe 15 septembrie 2010, a tâlhărit în centrul Sucevei o bătrână. Abia după această din urmă faptă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava le-au propus judecătorilor arestarea preventivă a acestuia, individul ajungând după gratii. Aşadar, a mai fost nevoie ca acesta să-şi facă de cap pentru a ajunge după gratii, iar pentru că şi-a nenorocit pe viaţă vărul acesta nu a făcut încă nici o zi de puşcărie.

 

Dosarul, retrimis spre cercetare după doi ani şi nouă luni

În luna aprilie a anului trecut, instanţa de judecată s-a pronunţat în privinţa actului de agresiune comis de Scolobiuc asupra vărului său. Decizia judecătorilor, trei ani de închisoare, i-a dărâmat pur şi simplu pe Cristi Hladi şi mama sa.

„El a luat trei ani, stă numai un an jumătate în puşcărie şi eu rămân aşa pe viaţă. Unde este dreptatea?”, se întreba Cristi Hladi. Deşi la limita de jos a sărăciei, victima a apelat la un avocat şi a făcut recurs împotriva sentinţei.

Pe 22 septembrie 2010, Curtea de Apel Suceava a luat o decizie care face dreptate în acest caz. A casat sentinţa de trei ani de închisoare şi a schimbat încadrarea juridică a faptei, de la vătămare corporală gravă la tentativă de omor. Conform procedurilor, dosarul a fost retrimis către procurori, pentru recercetarea inculpatului, de această dată pentru tentativă de omor.

 

Un nou drum lung până la dreptate

Cauza a ajuns la un procuror criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, iar în momentul de faţă dosarul se află în fază de urmărire penală. Ce înseamnă asta? O nouă trimitere în judecată, un lung proces şi probabil din nou ani de aşteptare pentru victimă. După această schimbare a încadrării juridice însă, Scolobiuc poate lua minimum cinci şi maximum zece ani de închisoare, fiind puţin probabil să mai scape cu o pedeapsă minimă, în condiţiile în care a comis şi alte fapte grave în ultima perioadă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vărul care l-a lăsat infirm, cercetat pentru tentativă de omor, după trei ani de aşteptări şi frustrări.
 Vizualizări articol: 1959 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Vărul care l-a lăsat infirm, cercetat pentru tentativă de omor, după trei ani de aşteptări şi frustrări4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei