Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 ian 2011 - Anul XVI, nr. 3 (4601)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Iarna, poveşti cu zâne

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cum vin de se leagă toate! Locuiesc pe strada ieşeană Tafrali. Când e să comand un taxi, ori să comunic cuiva telefonic adresa, nenorocire: Tafrali devine Trafali, Tarlafi, Tralafi, aşa că trebuie să dictez pe litere...

Trecând pe la Golia cu prilejul împlinirii celor 350 de ani de la sfinţirea ctitoriei lui Vasile Lupu, am nimerit la o discuţie despre jilţul Ecaterinei Cercheza, descris cândva cu amănunţime tocmai de patronul străzii mele, orientalistul Orest Tafrali.Nici zugrăvite pe spătarul de jilţ, nici din înfăţişările votive şi nici din tablourile de epocă nu se poate desluşi frumuseţea chipurilor celor două femei despre a căror strălucire se dusese vestea în tot estul european al veacului XVII: Ecaterina Cercheza, doamna lui Vasile Lupu şi Ruxandra, fiica domnitorului cu prima soţie, Tudosca. Dacă din arta bisericească, închingată în rigorile bizantine, nu-i de aşteptat să răzbată triumful frumuseţii trupeşti, barem la pictorii „civili” ai veacului s-ar pretinde ceva aplicare către bucuria lumească a întâlnirii cu armonia şi perfecţiunea înmănunchiate în ovalul aceluiaşi chip. Aş! Portretul Ruxandrei, aflat la Muzeul Rus din Petersburg, pare mai degrabă o insultă caricaturală.

 Ori, cine ştie, va fi înfăţişând o Ruxandră la senectute, sleită şi dezabuzată după vieţuirea cu bădăranul cazac Timuş Hmelniţki, cel care, la masa de nuntă, îşi tăia unghiile cu jungherul şi n-a catadixit să-i adreseze un singur cuvinţel socrului, voievodul Vasile Lupu (amănunte în documentatele cercetări a Liliei Zabolotnaia din „Revista de istorie a Moldovei” nr. 3, Chişinău, 2008, şi a lui Sorin Iftimi, în culegerea „Mănăstirea Golia”, Iaşi, 2010, pag. 47). Poate şi din pricina absenţei mărturiilor portretistice conforme cu realitatea consemnată în cronici, amintirea Ecaterinei Cercheza prea repede s-a şters.

Principală însuşire i-a fost considerată frumuseţea unică; cum se va vedea, şi alte alese merite ar fi în măsură să justifice tentativa de readucere în atenţie a unui personaj care, în alte culturi, probabil c-ar fi devenit generos subiect de legendă.  Era o cinste pentru mai marii veacului să se însoţească cu circaziene. Şi sultanul era fiu al unei frumuseţi din Caucaz. Circazienii, pe care unii încă îi mai confundă cu georgienii din  vecinătate, sunt (mai bine zis, au fost) un popor mândru, primul atestat în Caucaz, iar cultura lor (Maikop) este considerată cea mai veche din lume. Frumuseţea femeilor circaziene (de la 7 ani erau închingate cu centuri de fier care să le menţină subţirimea taliei, iar picioarele li se strângeau în botine metalice), la care se adăuga educaţia îngrijită, precum şi un simţ matern ieşit din comun, le-a purtat renumele până-n capitala Moldovei. Vasile Lupu, cel căruia îi datorăm ctitorirea Trei Ierarhilor şi desăvârşirea Goliei, dar şi întâia carte tipărită la Iaşi (în Predoslovie, voievodul scria la 1643: „dăruim această carte limbii româneşti”), rămas văduv, şi-a dorit cu grăbire soaţă circaziană. A trimis în Caucaz o mică armată, care a luat pe rând, vilaiet după vilaiet şi a cercetat cu amănunţime frumoasele locului până a descoperit-o pe splendida Ecaterina, pe lângă toate cele şi creştinată. Au cumpărat-o (!) numai că, la întoarcere, solia moldavă s-a poticnit de Paşa din Silistra, care, fermecat, ba chiar de-a dreptul... fulgerat, a hotărât să oprească circaziana pentru el. Tratative, încontrări, ameninţări, mituiri – până la urmă, intervenţia sultanului duce la eliberarea Ecaterinei, nu fără ca Vasile Vodă să trimită la Silistra alte nenumărate pungi cu aur. Şi nici nu-şi văzuse mireasa!

 Ciudat, dacă despre nunta Ruxandei avem belşug de informaţii, nici o însemnare nu s-a păstrat despre bănuita ceremonie şi petrecere domnească a însoţirii cu circaziana. Care-i dăruieşte domnitorului un copil bicisnic, Ştefăniţă, viitorul „Papură Vodă”, cel care îi va tăia nasul Spătarului Nicolae Milescu. Doamna se consacră terminării şi înzestrării mănăstirii Golia şi a bisericii „despre doamna” de la Curte, dar vin vremuri grele. „Voivodeasa Lupu se întristează/ Noaptea încă mai mult veghează” spune un cântec popular unguresc. Uzurpatorul Gh. Ştefan îl alungă pe Vasile Lupu de pe tron după 19 ani de domnie. Lupu se refugiază în Crimeea, Ecaterina, se închide în Cetatea Sucevei. Acolo, ginerele Timuş încearcă s-o siluiască. Izbuteşte să-şi păstreze cinstea oferindu-i cazacului 11 fete de boieri fecioare. Generos, Timuş alege numai trei. Va muri curând, lovit de o ghiulea de tun. Ecaterina porneşte în pribegie. Sultanul îi cere lui Gh. Ştefan s-o elibereze, dar i se răspunde că doamna e moartă. Peste câţiva ani o vom găsi la Istanbul, apoi din nou în Moldova, iarăşi la Istanbul... Nu i se cunoaşte mormântul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iarna, poveşti cu zâne.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Iarna, poveşti cu zâne5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei