Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 iun 2010 - Anul XV, nr. 142 (4433)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizii controversate

Preşedintele Curţii de Apel Suceava sfidează reguli ale Consiliului Superior al Magistraturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu, a refuzat, ieri, solicitarea unui jurnalist al „Monitorului de Suceava” de a i se elibera, în condiţiile legii, o xerocopie după o hotărâre judecătorească din 2006, susţinând că acest lucru este interzis de regulamentul de ordine interioară, deşi i-am explicat că avem acest drept, potrivit regulilor de comunicare cu mass-media stabilite de  Consiliul Superior al Magistraturii.

Hotărârea judecătorească pentru care solicitam o xerocopie anula un contract de vânzare-cumpărare a unei suprafeţe de teren, contract care, ulterior, a stat la baza unei escrocherii de aproape 200.000 de euro.

Solicitarea noastră, verbală, a fost respinsă de preşedintele Hâncu, care ne-a spus că ne permite să studiem hotărârea respectivă, însă nu ne poate da o copie după aceasta, întrucât, susţinea el, ar comite o ilegalitate.

I-am spus că e în eroare şi că solicitarea noastră este reglementată chiar de către CSM, rugându-l să consulte „Ghidul de bune practici pentru cooperarea între instanţe, parchetele de lângă acestea şi mass-media” –aprobat prin hotărârea nr. 277 a plenului CSM (http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/21_06_2006__4846_ro.pdf).

Potrivit CSM, acest ghid este conceput “cu privire la regulile pe care instanţele şi parchetele din România trebuie să le aplice în relaţia cu mass-media”.

 

Ce nu e clar?!

Aliniatul II al capitolului 9- „Studierea dosarelor” – din  ghidul la care facem referire explică cât se poate de clar că aveam dreptul de a obţine o xerocopie:

 „În instanţă, dosarele şi registrele privitoare la activitatea de judecată sunt publice şi pot fi consultate de orice persoană solicitantă care justifică un interes legitim, precum şi de ziarişti, cu respectarea ordinii şi măsurilor de asigurare a integrităţii documentelor.

Sunt exceptate: dosare ale căror cauze au fost sau sunt judecată în şedinţă nepublică, cele privind adopţiile, precum şi cele privind autorizarea efectuării percheziţiilor, confirmarea şi autorizarea interceptărilor şi înregistrărilor convorbirilor telefonice, care pot fi consultate numai de procurorul, părţile, experţii şi interpreţii desemnaţi în cauză, avocaţii sau reprezentanţii părţilor, în condiţiile legii; în acelaşi mod vor fi soluţionate şi cererile privind documentele şi evidenţele speciale ale instanţei care presupun confidenţialitate.

La cerere, se vor elibera jurnaliştilor copii de pe actele procesuale şi procedurale în condiţiile prevăzute de lege”.

 

Ce spun reprezentaţii CSM

Acelaşi ghid la care facem referire cu regulile pe care instanţele şi pachetele trebuie să le aplice în relaţia cu mass-media se află şi pe portalul instanţelor de judecată, la rubrica „Informaţii Publice”, postat chiar de către reprezentanţii Curţii de Apel Suceava.

Şi totuşi, reacţia preşedintelui Cezar Hâncu a fost una cât se poate de surprinzătoare: „Daţi în judecată CSM că vă induce în eroare”, refuzând să ne elibereze o xerocopie după documentul precizat.

În condiţiile date, am făcut o cerere şi am reuşit măcar să citim, într-un birou al Curţii de Apel Suceava, hotărârea judecătorească cu pricina.

Practic, am putut scrie cuvânt cu cuvânt din documentul solicitat, însă nu am putut obţine o copie.

În cursul zilei de ieri, am contactat telefonic şi purtătorul de cuvânt al CSM, Cecilia Morariu, care ne-a dat dreptate, spunând că solicitarea noastră a fost respinsă fără motiv, întrucât aveam dreptul  să primim o xerocopie după acea hotărâre judecătorească.

În ediţiile viitoare ale „Monitorului de Suceava” vă vom prezenta şi escrocheria la care făceam referire anterior, escrocherie probată tocmai de hotărârea judecătorească a cărei xerocopie ne-a fost refuzată de preşedintele Curţii de Apel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Curţii de Apel Suceava sfidează reguli ale Consiliului Superior al Magistraturii.
 Vizualizări articol: 2441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Preşedintele Curţii de Apel Suceava sfidează reguli ale Consiliului Superior al Magistraturii5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Omul probabil chiar nu stie legea trimis de
(19 iun 2010, 12:08:29
Am intalnit faza asta de f. multe ori. Daca pui aceeasi intrebare la 3-4 persoane diferite dar care se ocupa de aceeasi chestie, primesti cel putin 2 raspunsuri contrare la intrebarea ta. Cei care isi iubesc meseria, chiar daca nu stiu raspunsul pe loc, au de obicei decenta sa caute in lege si iti dau exact articolul de lege pe care se bazeaza cand iti dau un raspuns. Domnul presedinte probabil a fost prea arogant sa admita ca nu stie legea si a tinut-o pe a lui numai sa nu para prost de fata cu presalaughing)
2.   Santaj trimis de
(20 iun 2010, 07:55:15
Monitorul vedeau in aceasta hartie o posibilitate de santaj pt.o anumita persoana,pt.ca ei sunt obisnuiti sa dea tot felul de inregistrari ilegale ,daca nu sari puternic cu bani. ex.Florin Paiu

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei