Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 iun 2010 - Anul XV, nr. 142 (4433)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Managementul timpului ... pentru părinţii în vacanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce apar copiii, multe lucruri se schimbă în viaţa noastră. Printre care şi îndeplinirea exactă sau la timp a planurilor pe care ni le-am făcut anterior. Cei mici au o "calitate" aparte de a da peste cap orice plan şi asta în ultima clipă. Aproape că dispar întâlnirile la ore fixe, devenind în cel mai bun caz întâlniri într-o perioadă de timp limitată - "ajungem şi noi între 10 şi 11." Făcutul bagajului pentru vacanţă durează o zi întreagă şi ieşitul din casă cel puţin 2 ore. Inclusiv căutat jucăria preferată pierdută momentan, dar fără de care nu puteţi pleca în nici un caz.

În schimb, orice activitate în desfăşurare este întreruptă dacă în "planul" copiilor apar nevoi urgente de-ale lor. Deveniţi magician la a identifica restaurante la orele fixe de masă sau la inventat un pat când le e somn chiar dacă ... sunteţi cu rucsacul în pădure.

Uneori pare aproape o utopie să ne ţinem de planurile făcute în relaţie cu copiii noştri, lucru dificil de înţeles de cei care nu au copii încă.

Pe termen lung însă povestea se schimbă, fiindcă părinţii chiar aleg şi se pot ţine de planurile lor. Şi mai mult, pot crea planuri cu activităţi interesante ce au un efect spectaculos în pregătirea copilului... Pentru şcoală şi nu numai. De exemplu ...

Dacă tocmai ai sărbătorit tăierea moţului copilului tău, felicitări! Următorul subiect de discuţie ar putea să fie ... grădiniţa. În condiţiile în care 10.000 de copiii rămân fără locuri în fiecare an, te asigur că nu e prea devreme să cauţi cele mai bune variante de pe acum, inclusiv cele particulare, fiindcă şi în cazul lor locurile sunt limitate şi concurenţa pe măsură.

Peste doi ani copilul tău începe şcoala? Intră acum în contact cu sistemul de învăţământ şi strânge informaţii pentru a lua cea mai bună hotărâre la momentul potrivit.

Ce planificări mai puteţi face pe teren lung?

Vă puteţi planifica vacanţele şi subiectele de discutat pe drum şi în funcţie de ce va învăţa copilul la şcoală în următorul an. Va face istoria României? Planificaţi o excursie prin ţară, stabilind un traseu de la un monument istoric la altul. Va face zoologie? Luaţi la rând grădinile zoologice (din ţară sau din străinătate) şi citiţi cărţi, enciclopedii sau inventaţi jocuri despre ele. Sau porniţi în drumeţii pe munte şi fiţi atenţi la toate plantele cu care vă întâlniţi - dacă materia următoare va fi botanica. Fiţi proactivi în ceea ce învaţă copilul vostru şi faceţi aceste experienţe cât mai concrete, plăcute şi interesante.

În funcţie de vârsta copilului puteţi planifica sporturile următoare, cum ar fi înot, dans, tenis, balet, ski, etc. Ca să-i stârniţi interesul mergeţi cu el din timp la spectacole, concursuri sau chiar urmăriţi emisiuni la televizor, astfel încât atunci când va fi potrivit să înceapă un sport să fie deja pregătit emoţional şi nerăbdător să treacă la acţiune.

La fel ca în cazul excursiilor din vacanţă, puteţi sprijini ceea ce învaţă copilul la şcoală prin lecturi atractive, jocuri sau emisiuni tv. Puteţi crea zile tematice în care tot ceea ce faceţi sau discutaţi să aibă un anumit subiect. Vizionaţi filmele istorice româneşti sau nu dacă obiectivul este istoria. Dacă alegeţi geografia, puteţi crea ziua Franţa: vizionaţi emisiuni în limba franceză, ascultaţi cântece în franceză, mergeţi la un restaurant franţuzesc sau gătiţi un mic dejun specific. Sau alegeţi să desenaţi obiectivele turistice ale Parisului. Luaţi harta şi inventaţi un traseu pe Valea Loarei, decupând imagini cu castele de pe internet. Jucaţi-vă de-a personajele istorice sau prezentaţi colecţii de modă. Vă asigur că atunci când peste câteva luni, profesorul va pronunţa cuvântul Franţa, copilul vostru va fi mult mai fericit să îl audă.

Dacă în viitorul apropiat copilul tău, adolescent sau nu, are de făcut o alegere în privinţa viitorului profesional, poate e o idee bună să faceţi vizite prietenilor la locul lor de muncă sau să îi invitaţi în vizită să discutaţi despre munca lor.

În funcţie de valorile pe care vrei să le cultivi copiilor tăi, aria de obiective se poate extinde cu cămine de bătrâni, de copii, spitale, maternităţi, etc.

Pentru toate astea poate îţi e util să îţi imaginezi cum va fi copilul tău, tu şi relaţia ta cu el nu doar în prezent, ci şi peste 10 ani sau peste 20 de ani, etc. Uneori când vezi lucrurile în perspectivă, se schimbă priorităţile din prezent. Poate veţi merge mai des în vizită la bunici şi străbunici sau chiar la medic sau stomatolog. Oricum, veţi fi mai satisfăcuţi de efectele timpului petrecut cu copiii voştri şi vor exista mult mai multe beneficii dacă ştiţi să-l planificaţi ... chiar şi în vacanţe.

Psiholog Mihaela ZAHARIA
www.parenting.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Managementul timpului ... pentru părinţii în vacanţă.
 Vizualizări articol: 1020 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Managementul timpului ... pentru părinţii în vacanţă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei