Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 iun 2010 - Anul XV, nr. 142 (4433)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Surprizele paleontologice continuă

O nouă fosilă de mamut descoperită în albia râului Moldova

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Albia râului Moldova continuă să ofere surprize paleontologice.

Celor două oase fosile din scheletul unui mamut lânos (Mammuthus Primigenius), descoperite săptămâna trecută, li s-a mai adăugat încă unul, scos la iveală de apele râului în aceeaşi zonă, Piatra Pinului, din apropierea oraşului Gura Humorului.

 

Un os care, prin dimensiuni, nu putea să aparţină decât unui animal preistoric

Medicul stomatolog humorean Cătălin Dolcean, care se afla la scăldat cu fiul său Fabian, în vârstă de opt ani, a găsit duminică, 13 iunie a.c., în albia răului Moldova, un os care, prin dimensiuni, nu putea să aparţină decât unui animal preistoric.

Cum descoperirea s-a difuzat în cercul de cunoştinţe, o prietenă, care a citit „Monitorul de Suceava” în care s-au consemnat descoperirile paleontologice din aceeaşi zonă, i-a semnalat acest lucru, iar Cătălin Dolcean, luând cunoştinţă din materialul publicat de numele arheologului Bogdan Niculică, l-a sunat la Complexul Muzeal Bucovina Suceava, spre a dona relicva fosilă pentru colecţia instituţiei muzeale.

 

Osul care aparţine aceleiaşi specii de mamut lânos

Aceeaşi echipă (constituită din arheologul dr. Bogdan Niculică, agentul principal Cristi Păduraru, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava (Serviciului de investigaţii criminale - Compartimentul protejarea patrimoniului cultural naţional) şi consilierul superior George Burac, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură), echipă care a adus la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava femurul şi măseaua de mamut descoperite săptămâna trecută în albia Moldovei, a preluat de la Cătălin Dolcean relicva fosilă.

Osul, care aparţine aceleiaşi specii de mamut lânos (dar care, aşa cum spune Bogdan Niculică, „nu înseamnă că provine şi de la acelaşi exemplar”), are o lungime de 78 cm şi cântăreşte până la 20 kg.

 

Osul ar putea a fi o tibie

Bogdan Niculică spune că locul în care a fost găsit osul (care ar putea fi o tibie) se află cam la 500-600 de metri mai jos de punctul în care s-a descoperit femurul de mamut (cu lungimea de 121 cm, cântărind aprox. 40 kg) şi la aproape trei km în aval de locul în care a fost găsită măseaua (care măsoară cca. 28 cm).

El susţine însă că toate fosilele descoperite în această zonă „puteau fi aduse de la distanţă”, fiind vorba de „material rulat în decursul anilor”, adică „purtat de apă”.

Ceea ce este important şi le conferă valoare paleontologică, este faptul că „sunt foarte bine conservate”.

 

*

În ceea de priveşte zona din albia râului Moldova, în care au fost găsite fosilele, aceasta, aşa cum a spus Bogdan Niculică, „va fi cercetată de o echipă” în care, alături de arheologi, reprezentanţi ai Serviciului de investigaţii criminale - Compartimentul protejarea patrimoniului cultural naţional şi ai Direcţiei pentru Cultură, vor veni specialişti de la Muzeul de Ştiinţele Naturii şi geomorfologi de la Universitatea „Ştefan cel Mare”

 

Pentru efectuarea raportului de expertiză se va apela la competenţa unui paleontolog de la Iaşi, sau Neamţ

Noua fosilă descoperită în albia Moldovei s-a alăturat celorlalte două relicve fosile şi au fost depuse într-un „spaţiu de carantină”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii.

Şeful secţiei muzeale, geologul Angela Anea, spune că piesele vor fi înregistrate în colecţia paleontologică a muzeului după efectuarea unui raport de expertiză (pentru care se va apela la competenţa unui paleontolog de la Iaşi, sau Neamţ) şi întocmirea Procesului-verbal de evaluare.

Vor urma, aşa cum a spus Angela Anea, „etapele de conservare a pieselor fosile”, etape care constau în „spălare şi tratarea cu lac incolor, pentru a evita exfolierea”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă fosilă de mamut descoperită în albia râului Moldova.
 Vizualizări articol: 1523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.47/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 15 voturi
O nouă fosilă de mamut descoperită în albia râului Moldova4.5515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei