Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 feb 2010 - Anul XV, nr. 29 (4320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Intoxicaţii misterioase

Un om de afaceri mort şi alte 16 persoane în spital, după o noapte la pensiune

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un bărbat a murit, iar alte 16 persoane, majoritatea venite la Suceava cu afaceri, au ajuns la spital cu stări de greaţă, dureri de cap, ameţeală şi oboseală accentuată, după o noapte petrecută la pensiunea „Casa Aristocrat”, unitate de patru stele, aflată la 200 de metri de ieşirea din municipiul Suceava spre comuna Şcheia.
Deşi iniţial se bănuia că este vorba despre o intoxicaţie cu monoxid de carbon, din cauza unor defecţiuni la centrala termică, această variantă a fost infirmată de reprezentanţii E.On Gaz, care au controlat, ieri, instalaţia de utilizare de gaze naturale a pensiunii.
Şi varianta unei intoxicaţii alimentare a fost deocamdată infirmată, deoarece nici una dintre persoanele internate în spital nu a acuzat probleme digestive.

 

Găsit mort în cameră

Ieri dimineaţă, mai multe persoane cazate la „Casa Aristocrat” au început să acuze dureri de cap, stări de greaţă, ameţeli şi oboseală accentuată, plângându-se la recepţie de căldura sufocantă din camere.
Administratorul pensiunii, Gheorghe Filipciuc, i-a contactat imediat pe reprezentanţii firmei care a instalat centrala termică şi instalaţia de încălzire şi le-a cerut să vină să facă verificări.
Toate camerele pensiunii erau ocupate, iar angajaţii de la recepţie au început să-i anunţe pe clienţi că vor fi verificate instalaţiile de încălzire din fiecare încăpere.
La camera 106 nu răspundea nimeni. Nici la telefon, nici la uşă. După mai multe încercări, unul dintre angajaţi a deschis uşa cu o cheie de rezervă, moment în care a dat peste bărbatul cazat în acea cameră. Era întins pe pat şi fără suflare.
Daniel Ciupercă, în vârstă de 45 de ani, din Focşani, bărbatul decedat, venise la Suceava în delegaţie, în interes de serviciu. Era singur, iar lângă trupul neînsufleţit al acestuia au fost găsite două-trei cutii de bere şi câteva pilule de Asperten, recomandate cardiacilor.
Macabra descoperire a fost anunţată imediat la poliţie, prin 112, în câteva
minute un echipaj de poliţie sosind la faţa locului.

 

Administratorul pensiunii: „Nu pot să îmi dau seama ce s-a întâmplat”

La scurt timp după descoperirea cadavrului, tot mai mulţi dintre clienţii cazaţi la „Aristocrat” au început să acuze aceleaşi simptome, ameţeli, stări de greaţă, dureri de cap, oboseală, fiind chemat un echipaj de la ambulanţă pentru a-i transporta la spital.
„Nu pot să îmi dau seama ce s-a întâmplat, de la ce anume s-a ajuns în situaţia asta”, era vizibil afectat proprietarul pensiunii, Gheorghe Filipciuc.
Contactat telefonic, Paul Pădurariu, reprezentantul firmei care a montat centrala termică la „Aristocrat”, ne-a explicat că încălzirea pensiunii se face pe bază de aer cald, cu ventilo-convertoare.
Miercuri, cu o zi înaintea nefericitului eveniment, au schimbat o ţeavă îngheţată şi au verificat din nou centrala. „Era totul în regulă”, precizează Pădurariu.
Acesta a mai declarat că în fiecare cameră a pensiunii exista câte un termostat, prin care clienţii puteau să regleze temperatura şi nu înţelege cum de s-au plâns unele persoane de faptul că era prea cald în camere.

 

“Ne-au cazat şi ne-au gazat”

Din cei aproximativ 23 de clienţi cazaţi la „Casa Aristocrat” în noaptea de miercuri spre joi, 16 dintre ei, printre care şi doi copii de 4, respectiv 8 ani, fraţi, au ajuns la Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava.
Pacienţii adulţi au între 30 şi 52 de ani şi sunt reprezentanţi ai unor firme sau oameni de afaceri din mai multe judeţe ale ţării. O parte dintre ei, de exemplu, lucrează în cadrul unei companii care deţine un lanţ de hipermarketuri în România, inclusiv la Suceava, şi veniseră în control.
“Persoanele în cauză au simţit o stare de oboseală, au avut momente în care au simţit lipsă de aer”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, doctorul Tiberiu Brădăţan, precizând că, pe lângă probele biologice, s-au recoltat de la pacienţi şi probe toxicologice, acestea urmând să fie trimise spre analiză la Institutul de Medicină Legală “Mina Minovici” din Bucureşti.
“Ne-au cazat şi ne-au gazat”, a declarat una dintre persoanele intoxicate.
Dintre cei 16 oameni ajunşi la spital, şase au refuzat internarea.
Cu excepţia celor doi minori, care au fost internaţi la “Pediatrie”, restul pacienţilor au ajuns fie pe secţia “Medicală”, fie la “Reanimare”, o singură persoană fiind internată la “Neurologie”, deoarece prezenta crize comiţiale, adică epileptice.
“Am venit la spital fiindcă a început să ne doară capul. La primele ore ale dimineţii. Simţeam că nu ne mai putem ţine pe picioare”, mărturisea un alt client al pensiunii.

 

 

 

 

 

E.ON infirmă varianta unor defecţiuni la centrala termică

La “Casa Aristocrat” a ajuns, ieri dimineaţă, şi un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Oamenii legii au sigilat camerele şi încăperea în care funcţiona centrala termică, până la sosirea echipei de intervenţie a E.ON Gaz Distribuţie, care a ajuns la scurt timp.
Concluziile controlului făcut de aceştia au infirmat varianta iniţială, aceea a intoxicării cu monoxid de carbon.
“În urma cercetărilor nu au fost identificate probleme de ordin tehnic în funcţionarea instalaţiei de utilizare a gazelor naturale”, a declarat, ieri, Corneliu Zaiţ, purtătorul de cuvânt al E.ON România.

 

 

DSP a luat probe microbiologice ale aerului din camerele pensiunii

Nici reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, ajunşi şi ei la „Casa Aristocrat”, nu au reuşit, deocamdată, să facă lumină în acest caz.
Directorul adjunct al instituţiei, doctorul Marinela Grădinaru, a explicat că s-au făcut dozări de monoxid de carbon şi s-au recoltat probe de aeromicrofloră din încăperi pentru a se stabili dacă în acest caz nu au fost implicaţi anumiţi germeni.
În ceea ce priveşte monoxidul de carbon – a precizat Grădinaru – valorile determinate s-au încadrat în limitele normale, însă rezultatele analizelor microbiologice ale aerului vor fi cunoscute de-abia peste câteva zile.
Specialiştii DSP au mai prelevat probe din apă, alimente şi au verificat dezinfectanţii folosiţi de personalul pensiunii.
Marinela Grădinaru a precizat că, deocamdată, cauzele acestei intoxicaţii colective nu sunt elucidate, însă elemente noi ar putea să apară după efectuarea necropsiei persoanei găsite decedate într-una din camerele pensiunii.
Necropsia va avea loc în cursul zilei de astăzi, trupul neînsufleţit al lui Daniel Ciupercă fiind depus la morga Spitalului Judeţean Suceava.

 

Anchetatorii nu exclud varianta unui act criminal

Pe lista ipotezelor de lucru ale anchetatorilor acestui caz figurează şi cea a unui act criminal
„Casa Aristocrat”, unitate de cazare de patru stele, investiţia omului de afaceri sucevean Gheorghe Filipciuc, a fost deschisă în a doua jumătate a anului 2009, pe locul fostei pensiuni „La Dolce Vita”, care a fost incendiată de o mână criminală în vara anului 2008.
La acea vreme, susţin procurorii, incendiul ar fi fost comandat de Ioan Popovici, alias “Coaţă”, patronul unui hotel restaurant din zonă (n.r. – „Casa de Piatră”), pentru a înlătura concurenţa de pe piaţa nunţilor, dosarul fiind în prezent pe rolul Tribunalului Suceava.
Popovici, care susţine că acuzaţiile ce îi sunt aduse sunt neîntemeiate, a fost eliberat în urmă cu câteva luni, după aproape un an în spatele gratiilor, în stare de arest preventiv, şi este judecat în stare de libertate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un om de afaceri mort şi alte 16 persoane în spital, după o noapte la pensiune.
 Vizualizări articol: 1483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.13/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 15 voturi
Un om de afaceri mort şi alte 16 persoane în spital, după o noapte la pensiune4.1515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pareri trimis de
( 5 feb 2010, 11:36:51
In primul rand pastilele se cheama "Aspenter" si nu "Asperten" si este arhicunoscuta aspirina (acid acetilsalicilic) cu rol antitrombotic!

Ca au ajuns 16 persoane la spital, cu aceleasi simptome, nu e o simpla coincidenta!

Durerea de cap si senzatia de greata apare la o intoxicatia cu ceva sau in lipsa oxigenului! Oare camerele respective ce dimensiune aveau ? Adica nu e posibil sa nu fi fost aeriste de multa vreme? Hotelul asta, cel putin din poze, mi se pare ermetic ca un borcan! Curios ca in poza toate geamurile sunt deschise pt ventilatie, deci ce proba din aer se mai poate recolta ?!
1.1  RE: Pareri trimis de
( 5 feb 2010, 13:38:17
Da, la lipsa de oxigen m-am gandit si eu. Pare plauzibil

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei