Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 feb 2010 - Anul XV, nr. 29 (4320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistică

Jumătate din amenzile aplicate de ITM sunt pentru munca fără forme legale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Amenzile aplicate de către inspectorii pentru protecţia muncii pentru depistarea de persoane care lucrează fără forme legale reprezintă aproape jumătate din cuantumul amenzilor aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
Directorul coordonator al ITM Suceava, Gabriel Harja, a declarat că „anul trecut s-au aplicat amenzi de 1,4 milioane de lei, iar mai bine de jumătate din această sumă o reprezintă amenzile pentru depistarea de muncă fără forme legale”.
În anul 2009, inspectorii de muncă au identificat în judeţul Suceava peste 500 de persoane care lucrau fără forme legale la diverse societăţi comerciale.
În multe cazuri chiar, unii au fost identificaţi că beneficiază şi de şomaj, pentru că nu lucrau cu forme legale, şi de salariu. În fiecare lună a anului trecut au fost identificate muncind la negru zeci de persoane din judeţ, luna record fiind septembrie, când 80 de persoane au fost descoperite că muncesc fără forme legale.
396 de agenţi economici au fost sancţionaţi pentru că aveau personal care muncea la negru. Până la jumătatea lunii decembrie amenda pentru identificarea unei persoane care munceşte la negru era de 1.500 de lei. După această dată, amenda a fost majorată şi este cuprinsă între 3.000 şi 4.000 de lei.

 

Modificări legislative pentru a stopa munca fără forme legale

Directorul ITM Suceava a anunţat o serie de modificări legislative în ceea ce priveşte înregistrarea noilor salariaţi, modificări menite a stopa fenomenul muncii la negru.
„Hotărârea de Guvern 37/2010 aduce modificări importante privind modul de operare şi lucru cu registrul de muncă al salariaţilor”, a spus Gabriel Harja. Potrivit acestuia, până acum, angajatorii trebuiau să transmită registrul cu datele privind noii salariaţi în termen de cinci zile de la începerea activităţii acestora. Noua măsură legislativă îi obligă pe angajatori să transmită la ITM registrul de muncă al salariaţilor cu o zi înainte de începerea activităţii lor. „Este un semnal de alarmă, netransmiterea la termen a registrelor cu angajările sau concedierile constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă”, a mai precizat Harja.
Deşi ITM dispune de un sistem computerizat de transmitere online a registrelor de evidenţă a salariaţilor, puţini angajatori din judeţ folosesc acest serviciu.
Sistemul funcţionează încă din anul 2006, însă directorul adjunct al ITM Suceava, Cătălin Niga, a spus că „mulţi angajatori încă preferă să parcurgă distanţe şi să piardă timp şi vin personal cu registrele la ITM, când acestea ar putea fi transmise online”. Anul trecut, din cei 9.000 de angajatori din judeţ, doar 1.200 au ales să depună documentaţia obligatorie ce trebuie transmisă periodic către ITM prin intermediul sistemului electronic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jumătate din amenzile aplicate de ITM sunt pentru munca fără forme legale.
 Vizualizări articol: 1283 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Jumătate din amenzile aplicate de ITM sunt pentru munca fără forme legale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei