Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 feb 2010 - Anul XV, nr. 29 (4320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O mică victorie

Executarea silită a pădurilor câştigate de Fondul Bisericesc Ortodox a fost suspendată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Executarea silită demarată de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina pentru a intra în posesia celor 166.613 hectare de pădure câştigate în instanţă a fost suspendată temporar. Decizia aparţine Judecătoriei Suceava şi a fost comunicată deja executorului judecătoresc pentru a fi pusă în aplicare.

Cererea de suspendare provizorie a executării silite a fost depusă la sfârşitul lunii trecute de reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava, iar în şedinţa de pe 3 februarie preşedintele Judecătoriei Suceava a acceptat-o. Soluţia este fără cale de atac şi îşi produce efectele până când va fi soluţionată o altă cerere depusă de Direcţia Silvică. Este vorba de o contestaţie la executare şi în care se solicită, de asemenea, suspendarea executării silite, dosar cu termen pe 16 martie 2010.
În motivarea cererii de suspendare provizorie a executării silite, reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava au specificat: „Cum bunurile supuse executării sunt bunuri proprietate publică şi nu bunuri proprietate a Direcţiei Silvice Suceava, actele de predare de către executorul judecătoresc către creditorul Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei încalcă în mod flagrant atributele dreptului de administrare”.
Un alt motiv pentru care s-a cerut suspendarea este acela că în parcelele funciare care urmează a fi executate silit există suprafeţe de ordinul sutelor de hectare de pădure pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate privată în favoarea diverselor persoane fizice.
„Suspendarea este motivată şi de faptul că predarea directă s-ar realiza către un proprietar care nu are constituite structuri proprii de administrare şi pe cale de consecinţă, pe lângă tulburarea şi prejudicierea activităţii actualului administrator, Direcţia Silvică Suceava, s-ar încălca regimul silvic privind asigurarea pazei şi protecţiei pădurilor, care este unic la nivel naţional şi în egală măsură ar conduce la facilitarea unor grave fenomene contravenţionale şi infracţionale în domeniu, constând în principal în tăieri ilegale şi sustrageri de masă lemnoasă”, se arată în argumentele prezentate de reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava.

 

Pădurile, evaluate la 1,2 miliarde de euro

De cealaltă parte, Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina a cerut respingerea cererii de suspendare provizorie şi a arătat că totul are ca scop doar tergiversarea finalizării procesului care durează deja de nouă ani. De asemenea, s-a arătat că cererea de suspendare trebuia însoţită şi de plata unei cauţiuni în cuantum de 10% din valoarea terenurilor şi construcţiilor supuse executării.
Valoarea totală a acestora se ridică, potrivit unor estimări ale specialiştilor de la Direcţia Silvică Suceava, la 1,8 miliarde de euro, din care numai pădurile sunt evaluate la 1,25 miliarde de euro, la un preţ de calcul minim de 10.000 de euro/hectar.
Cu alte cuvinte, Direcţia Silvică Suceava ar fi trebuit să depună o cauţiune de 125 de milioane de euro, lucru care nu s-a întâmplat.

 

Executarea silită, finalizată deja în proporţie de 75%

Între timp, executorul judecătoresc Sarmis Cîmpulungeanu, angajat de reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina pentru a pune în executare hotărârea Curţii de Apel Timişoara de împroprietărire cu 166.613 hectare de pădure, spune că a luat la cunoştinţă despre decizia de suspendare provizorie.
„Am primit înştiinţarea astăzi (n.r. – ieri) şi o vom respecta. Actele pe care le-am încheiat până în prezent rămân valabile şi îşi produc efectele. Este vorba de cinci procese verbale de predare pe care le-am încheiat şi prin care Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina a fost pus în posesie pe aproximativ 75% din suprafaţă, adică în jur de 120.000 de hectare de vegetaţie forestieră. Din punctul meu de vedere, pentru această suprafaţă proprietar este Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina”, a declarat Sarmis Cîmpulungeanu.

 

Directorul Direcţiei Silvice nu discută cu ziariştii care nu sunt „imparţiali”

Contactat telefonic pentru a-şi exprima un punct de vedere vizavi de decizia Judecătoriei Suceava şi declaraţiile executorului judecătoresc Sarmis Cîmpulungeanu, directorul Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, a avut o atitudine cel puţin ciudată.
După ce iniţial a întrebat dacă semnatarul articolului este cameraman la ziarul Monitorul de Suceava, Mihai Miheţiu a spus că nu discută cu ziariştii care nu sunt „imparţiali”. Atât, şi apoi a închis telefonul, fără a oferi şi explicaţii în susţinerea afirmaţiilor sale.
Poate că directorul Mihai Miheţiu s-o fi simţit lezat pentru că într-un material publicat acum trei zile nu era prezentat doar punctul său de vedere în această problemă delicată a retrocedării celor 166.613 hectare de pădure, ci mai apăreau şi declaraţii ale reprezentanţilor Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina şi ale executorului judecătoresc Sarmis Cîmpulungeanu. Sau poate or fi şi alte motive.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Executarea silită a pădurilor câştigate de Fondul Bisericesc Ortodox a fost suspendată.
 Vizualizări articol: 753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Executarea silită a pădurilor câştigate de Fondul Bisericesc Ortodox a fost suspendată5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INCHIZITIA !!! trimis de
( 5 feb 2010, 18:31:44
Popii din zilele noastre au cam uitat de rugaciune, modestie si dragoste de aproape..... Impart doar samanta scandalului, se plimba in jeep-uri de n-spe mii de euro in timp ce o gramada de sarmani ceresc pe la portile bisericilor. Si ce fac in acest sens??? NIMIC !! Nu mai au Dumnezeu, nu mai au compasiune ! Doar BANi, BANI, BANI. Sa nu uitam ca popii au deja doua ocoale silvice in jud. Suceava si cu paduri nu bune, ci foarte bune. Cate scoli ati vazut renovate si cate familii sarmane ajutate cu banii proveniti de aici....? Eu niciuna! Si-au ingrasat burdihanele hraparete tinzand sa devina o noua INCHIZITIE. Mult prea mare putere! Pacat, caci aceste evenimente seamana doar ura si necredinta in sufletul credinciosilor.

Dar sa speram ca Domnul o sa ii pedepsesca dupa ceea ce poarta in negrele suflete invrasbite de patima banilor! Hoooo....ne faceti biserica strabuta de rusine lingailor si nesatulilor!!
2.   ABUZ trimis de
( 5 feb 2010, 21:27:29
Iar sunt bagati la mijloc oameni cu influenta...oameni corupti si spagari...dati-le padurea inapoi hotilor !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei