Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 oct 2009 - Anul XIV, nr. 244 (4230)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bilanţ îngrijorător

Pietonii, victimele ignoranţei, în accidentele de pe străzile Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bilanţul evenimentelor rutiere petrecute pe străzile municipiului Suceava de la începutul acestui an scoate în evidenţă faptul că pietonii au fost victime într-un număr foarte mare de accidente. Pe de o parte, traversările neregulamentare, prin locuri nepermise, fără o asigurare suficientă, însă aproape în aceeaşi măsură şi traversările prin locuri marcate au făcut zeci de victime, de cele mai multe ori oamenii loviţi fiind prea puţin atenţi atunci când au trecut strada.

 

Din datele contabilizate de Biroul pentru Siguranţa Circulaţiei Rutiere în Mediul Urban rezultă că, în primele nouă luni ale acestui an, pe străzile din municipiul reşedinţă de judeţ s-au produs 137 de accidente, soldate cu şapte persoane decedate, 21 rănite grav şi 138 de victime rănite uşor.
Dintre aceste accidente, 35 s-au produs din cauza indisciplinei pietonilor, care au traversat strada prin locuri nepermise, fără a se asigura, de multe ori pur şi simplu ţâşnind în faţa unor maşini iar şoferii nu au mai avut cum să-i evite. Alte 32 de accidente s-au produs pe trecerile de pietoni, după ce şoferii nu au acordat prioritate. Adunând datele, rezultă că pietonii au fost implicaţi în 67 din totalul de 137 de accidente.
Dintre victimele decedate în accidente în acest an (şapte), patru erau pietoni, în timp ce dintre cele 21 rănite grav, opt au fost din această categorie de participanţi la trafic.

 

Cele mai periculoase treceri de pietoni

„Mecanismul lovire pieton este la un nivel foarte ridicat. După cum arată statisticile, multe accidente sunt pe treceri, acolo unde, adesea, pietonii se consideră suverani, trecând fără a se asigura”, a declarat comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
Din studiile poliţiştilor rezultă că trecerile de pietoni cele mai periculoase sunt în zona staţiilor de la Bancă şi Policlinică, şi în general toate cele care nu sunt dispuse în zone prevăzute cu semafoare.
Comisarul şef a subliniat necesitatea ca pietonul să se asigure indiferent de situaţie, exemplul unui accident petrecut la trecerea de la Policlinică, după ce şoferul a rămas fără frâne, fiind elocvent în acest sens.



Risc ridicat de accidente pentru pietoni, în următoarele luni

În mod evident, multe accidente sunt cauzate şi de neatenţia şi ignoranţa unor şoferi, dar şi de infrastructură, delimitarea spaţiilor între locurile pe unde merg pietonii şi pe unde se deplasează maşinile fiind deficitară sau inexistentă.
Unul din numeroasele exemple în acest sens ar fi aleea de la ieşirea din Piaţa Mică spre Strada Universităţii, străduţa îngustă fiind folosită şi de pietoni şi de şoferi fără nici o delimitare, de aici şi până la „agăţări” fiind doar un pas.
„Statisticile arată că intervalele orare cu trafic redus măresc foarte mult riscul la nivelul trecerilor de pietoni. În perioada următoare, pe parcursul iernii, orele de circulaţie cu flux mare de pietoni vor coincide cu lăsarea întunericului, ceea ce creşte şi mai mult riscul producerii de accidente”, a punctat Hermeniuc.

 

Copiii, victime în foarte multe accidente

Aşa cum se întâmplă la nivelul întregului judeţ, copiii sunt categoria de pietoni cea mai expusă la accidente rutiere. În primele nouă luni ale acestui an, 13 copii până în 7 ani şi 15 cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani au fost răniţi în timp ce traversau strada prin municipiul Suceava. Din fericire, cu o excepţie, micuţii au scăpat cu răni uşoare.
În cadrul controalelor efectuate de la începutul anului, agenţii de circulaţie care au acţionat în Suceava au sancţionat contravenţional nu mai puţin de 893 de pietoni, pentru angajarea neregulamentară în traversare.
Deşi în multe situaţii şoferii sunt vinovaţi că nu au acordat prioritate, concluzia care se poate trage este că pietonii, prin prudenţă, pot evita să fie implicaţi în marea majoritate a accidentelor de acest gen.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pietonii, victimele ignoranţei, în accidentele de pe străzile Sucevei.
 Vizualizări articol: 1572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Pietonii, victimele ignoranţei, în accidentele de pe străzile Sucevei4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ,,Mecanismul lovire pieton trimis de
(17 oct 2009, 14:55:35
O sa repet si acest comentariu,asta e.Chiar laudam articolul pentru ca este foarte real si cu mare impact asupra ambelor categorii:soferi si pietoni.Explica dnul Hermeniuc ca pietonii neglijeaza de cele mai multe ori luarea unor masuri de precautie,neasigurandu-se cand se angajeaza in traversare chiar pe trecere pietoni,acest lucru fiind o obligatie prin lege.Si cum necunoasterea legii nu te scuteste de raspundere cred ca problema cea mare este lipsa unei educatii rutiere sanatoase de ambele parti ale baricadei.Stiu f bine ca sunt soferi care eludeaza si bun simt si tot ce inseamna respect fata de ceilalti coparticipanti la trafic,dar cu pietonii e o mare problema.Propun Primariei sa monteze pe strazile principale macar,garduri special create pt a nu putea fi sarite in locul sofroneilor celebri,cu spatiu liber doar in dreptul trecerii de pietoni.Iar pe Calea Unirii,in locul bordurilor de pe centru,banda alba vibranta ca pe drumul european de la Roman incolo.
1.1  RE: ,,Mecanismul lovire pieton trimis de
(18 oct 2009, 10:29:15
Foarte buna propunerea cu gardurile speciale! Ai dat o idee excelenta pentru cheltuirea de bani grei publici pentru protejarea oilor bipede care se cred mai tari decat o masina de o tona.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei