Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 sep 2009 - Anul XIV, nr. 216 (4202)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Exerciţiu internaţional

Simularea unui focar de febră aftoasă, un test trecut cu bine de DSVSA Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Oraşul Gura Humorului a fost, săptămâna trecută, gazda unui exerciţiu internaţional de simulare a apariţiei unui focar de febră aftoasă, experţi ai Uniunii Europene venind în judeţ pentru a vedea cum s-ar descurca autoritatea sanitar-veterinară în cazul în care boala infecţioasă şi-ar face apariţia.
Exerciţiul a fost organizat de Taiex, (Instrumentul de Asistenţă Tehnică şi Schimb de Informaţii, din cadrul Direcţiei Generale Extindere a Comisiei Comunităţilor Europene), în colaborare cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Direcţia Veterinară din judeţul nostru.
Scopul exerciţiului a fost testarea planului naţional de contingenţă şi a manualului operaţional la nivel local, vizându-se în special intervenţia în teren şi capacitatea de răspuns la un focar de febră aftoasă a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Aplicaţia a fost structurată în două părţi, una practică, de simulare a apariţiei unui focar şi una teoretică, debutând pe 7 septembrie şi finalizându-se pe 10 septembrie.

 

Specialiştii UE vor siguranţă la graniţa de Est a Uniunii Europene

La exerciţiu au participat 42 de şefi ai serviciilor de sănătate animală din cadrul Direcţiilor Sanitar Veterinare din ţară, 44 de reprezentanţi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, 12 specialişti din cadrul ANSVSA şi opt specialişti în domeniu din ţări membre UE.
Judeţul Suceava a fost ales pentru acest exerciţiu deoarece este situat la graniţa de Est a Uniunii Europene, în plus având şi numeroase efective de animale domestice şi sălbatice.
Coordonatorul grupului de lucru al experţilor UE, Dr. Jorgen M. Westergaard din Danemarca, a dat un calificativ pozitiv conducerii Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, concluzia fiind că specialiştii de aici pot face faţă unei astfel de situaţii.

 

„Suceava are o echipă pregătită pentru a interveni prompt”

„Pentru judeţul Suceava a fost un privilegiu faptul că s-a organizat acest exerciţiu, deoarece s-a putut testa capacitatea proprie de răspuns în cazul apariţiei unui focar, de asemenea şi a capacităţii de colaborare cu celelalte instituţii implicate, respectiv Prefectura, ISU, Jandarmeria, Poliţia şi reprezentanţii primăriilor.
Concluzia pe care o putem trage este că judeţul Suceava are o echipă pregătită pentru a interveni prompt într-o situaţie de acest gen, având şi toate dotările necesare în acest sens”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, care a ţinut să aducă mulţumiri colectivului de specialişti din instituţia pe care o conduce.
De precizat că fondurile necesare pentru acest exerciţiu au fost suportate de Comunitatea Europeană.
Febra aftoasă este o boală infecţioasă de natură virală foarte contagioasă a rumegătoarelor, cabalinele şi oamenii putând fi cu uşurinţă purtători ai acesteia. În formele grave, rata de mortalitate în cazul contaminării este de 80%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Simularea unui focar de febră aftoasă, un test trecut cu bine de DSVSA Suceava.
 Vizualizări articol: 1813 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Simularea unui focar de febră aftoasă, un test trecut cu bine de DSVSA Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei