Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 sep 2009 - Anul XIV, nr. 216 (4202)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fără locuri de muncă

Rândurile şomerilor, îngroşate masiv de tinerii absolvenţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tineri care au absolvit o unitate de învăţământ în acest an au îngroşat, în ultimele luni, rândurile şomerilor din judeţul Suceava, la finele lunii august statisticile reliefând că aceştia reprezintă mai bine de 10% din numărul total de şomeri.
Conform datelor contabilizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, rata şomajului din judeţ a ajuns la 6,59%, fiind cu 0,76% mai mare decât luna trecută şi cu 2,64% peste valoarea atinsă în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În evidenţe sunt contabilizate 16.683 de persoane fără loc de muncă, din care 1.732 sunt proaspeţi absolvenţi ai unei unităţi de învăţământ, reprezentând un procent de 10,3% din total.
„Creşterea ponderii numărului de şomeri în populaţia activă a judeţului se datorează segmentului de şomeri neindemnizaţi, acesta depăşind cu 1.800 de persoane valoarea înregistrată luna trecută, 812 din aceste persoane, respectiv 45%, fiind absolvente de învăţământ”, a radiografiat situaţia Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.

 

Cauze multiple

În ceea ce priveşte instruirea celor care au ajuns de pe băncile şcolii în şomaj, două treimi au studii medii, 24% sunt absolvenţi de facultăţi, 8% au studii profesionale, iar 1% au absolvit o formă de învăţământ postliceală.
Deşi este evident că actuala criză economică, în urma căreia numărul şomerilor a ajuns la valori foarte mari, iar numărul locurilor de muncă disponibile este redus, este principala cauză a acestei situaţii, mai sunt câţiva factori care i-au adus pe tineri pe holurile AJOFM Suceava.
Banii alocaţi în fiecare an de la bugetul de stat angajatorilor care încadrează în muncă tineri absolvenţi de învăţământ, reprezentând subvenţionarea unei părţi importante a salariului, nu au ajuns nici astăzi la AJOFM Suceava, deşi există promisiuni că sumele vor fi virate în cele din urmă.
Nu în ultimul rând, reticenţa patronilor faţă de tinerii fără experienţă în muncă, dar şi pretenţiile mai ridicate privind salarizarea ale acestora din urmă, reprezintă, explică reprezentanţii agenţiei, alţi factori care duc la şi mai puţine angajări.
În încercarea de a încadra în muncă tinerii, AJOFM Suceava va organiza, pe 25 septembrie, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, eveniment care va avea loc în municipiul Suceava, în incinta Shopping City, şi la sediile agenţiilor locale din Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc. La aceste eveniment se speră că vor fi prezenţi cu oferte concrete în jur de 200 de agenţi economici din tot judeţul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rândurile şomerilor, îngroşate masiv de tinerii absolvenţi .
 Vizualizări articol: 640 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rândurile şomerilor, îngroşate masiv de tinerii absolvenţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Someri trimis de
(15 sep 2009, 13:54:27
24% sunt absolventi de facultati,=nu se coboara la munca de jos la anii de "fac" ........

8% au studii profesionale=asteapta un tun sau sau lovitura la lotto

1% au absolvit o forma de �nvatam�nt postliceala=nu le convine salariu..............va ti intrebat cite persoane lucreaza afara la munca de jos si cu studii si fara dar.....se plateste ,iar la noi in 3-9 ani o sa fim o societate plina de intelectuali cu studii superioare...............

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei