Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 sep 2009 - Anul XIV, nr. 216 (4202)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

An de criză

Bursa suceveană dă semne de redresare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Investitorii la bursă întârzie să apară în Suceava, deşi pragul de jos a fost deja atins şi depăşit. Cele mai căutate acţiuni pe timp de criză au rămas cele ale Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Moldova, urmate de cele ale băncilor, din industria petrolieră şi farmaceutică.

 

Preţul acţiunilor, dublu faţă de februarie

Acţiunile Dorna Farm SA au înregistrat cea mai mare scădere de pe piaţa suceveană. În 2007, acestea valorau 7,5 lei, pentru ca în februarie să atingă recordul negativ, de 0,18 lei/acţiune. Acum, preţul unei acţiuni este în creştere şi a ajuns la 0,36 de lei.
Scăderi drastice şi o uşoară revenire se observă şi în cazul acţiunilor SC Cominco SA Frasin. Acestea au acum o cotă de 17,2 lei, în condiţiile în care minimul atins în februarie 2009 a fost de 7,9 lei. Se observă, aşadar, o dublare a preţului, dar incomparabil mai mică decât scăderea survenită odată cu criza, când o acţiune la Cominco valora 130 de lei, de aproape opt ori mai mult decât acum.
Acţiunile SC Bermas SA au scăzut de mai bine de 15 ori, de la 4,45 de lei în 2007, la 0,28 de lei în februarie 2009, dar acum aproape s-au dublat, ajungând la 0,48 de lei.
Cazul este mai fericit în ceea ce priveşte acţiunile Bucovina SA, care au scăzut de opt ori, ajungând de la 1,96 de lei în 2007, la 0,25 de lei în februarie 2009, pentru ca acum să urce până la 0,55 de lei.

 

Afaceriştii nu îşi mai asumă riscuri

Afaceriştii sunt încă reticenţi în a-şi investi capitalul. Dacă în 2007, stăteau la coadă câte 400-450 de persoane, astăzi de abia mai intră cineva.
Din spusele preşedintelui Roinvest Bucovina, Gheorghe Iftode, posibilii jucători la bursă au o atitudine „de sictireală”, explicabilă în contextul instabilităţii economice şi politice actuale.
„Dacă în vara lui 2007 un client îşi tripla câştigul la bursă, la sfârşitul anului nu reuşea să-şi dubleze suma, iar acum trebuie să fie mulţumit dacă îşi poate recupera capitalul investit”.

 

Viitor incert pe piaţa investiţiilor

La bursă, criza începe mai repede decât în alte domenii şi se redresează mai repede. Cu toate acestea, semnele depăşirii crizei de abia se întrevăd. Iar o eventuală redresare în această perioadă nu reprezintă pentru investitori nici măcar o garanţie pe termen scurt.
Deocamdată, bursa funcţionează, dar nu pe profit. Din estimările brokerilor, aceasta îşi va reveni în prima parte a anului viitor, va merge pe profit în partea a doua a lui 2010 şi va ajunge la nivelul din august 2007 abia peste patru-cinci ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bursa suceveană dă semne de redresare.
 Vizualizări articol: 1250 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Bursa suceveană dă semne de redresare3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei