Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 apr 2009 - Anul XIV, nr. 79 (4065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bombe sub pământ

Pericol în mai multe zone din judeţ, din cauza muniţiei active ieşite la suprafaţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Specialiştii de la echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au intervenit, pe parcursul a doar două zile, în patru localităţi din judeţ, unde elemente de muniţie din cele două războaie mondiale, toate active şi deosebit de periculoase, au ieşit la suprafaţă în urma unor săpături ori a unor lucrări agricole.

Elementele de muniţie aveau materialul exploziv în interior, condiţii în care orice manevrare bruscă a acestora putea duce la explozii.

De regulă, muniţia găsită a fost trecută, în timpul războiului, prin gura de foc, însă nu a explodat la impact, păstrându-şi calităţile şi putând exploda cu uşurinţă.    

 

Trei grenade defensive şi un proiectil

Mai întâi joi, pirotehniştii au avut o intervenţie în curtea Mănăstirii Sihăstria Putnei, unde în urma unor lucrări gospodăreşti de primăvară a fost scoasă la suprafaţă o grenadă de mână defensivă, din Primul Război Mondial.    

După ce echipa ISU a cercetat zona, au fost descoperite mai multe locaşuri de tragere şi linii de tranşee, posibilitatea ca în aceste zone să mai fie şi alte elemente de muniţie periculoase fiind foarte mare.

Tot joi, în satul Runcu, comuna Cacica, câţiva copii au descoperit, pe un drum proaspăt pietruit, o grenadă defensivă, provenind din al Doilea Război Mondial, şi aceasta în stare de funcţionare. Din fericire, poliţia a fost sesizată imediat şi nu s-au înregistrat victime.

Sâmbătă dimineaţă, echipa pirotehnică a ISU a avut o nouă intervenţie, de această dată la Cârlibaba. Şoferul unui excavator, care săpa în albia râului Bistriţa, a ridicat la un moment dat în cupa utilajului un proiectil de război. ISU a fost sesizat prin 112, de la faţa locului fiind ridicat un proiectil exploziv calibrul 122 mm, provenind din al Doilea Război Mondial.

În timp ce se întorceau spre Suceava, membrii echipajului pirotehnic au fost nevoiţi să facă o „vizită” şi în comuna Bălăceana. O femeie din sat a dat peste o grenadă în timp ce săpa în grădină şi a sunat imediat la poliţie, oamenii legii asigurând zona şi aşteptând sosirea echipei pirotehnice  

În toate cazurile, pirotehniştii au cercetat amănunţit zonele în care s-a găsit muniţia, iar proprietarilor li s-au făcut instructaje cu privire la ce au de făcut dacă mai găsesc muniţie.

În ultimii ani, cele mai multe elemente de muniţie din judeţ s-au găsit în zona de munte a judeţului şi în câteva comune din apropierea municipiilor Fălticeni şi Rădăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pericol în mai multe zone din judeţ, din cauza muniţiei active ieşite la suprafaţă .
 Vizualizări articol: 612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Pericol în mai multe zone din judeţ, din cauza muniţiei active ieşite la suprafaţă4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei