Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iul 2008 - Anul XIII, nr. 170 (3851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Grad de civilizaţie

Chefliii zgomotoşi terorizează zona montană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De obicei, turiştii aleargă în fiecare sfârşit de săptămână spre zona montană special pentru a scăpa de zgomotul oraşelor. S-a întâmplat însă şi altfel, chiar în acest weekend, în masivul Rarău. Zeci de turişti veniţi pentru recreare au fost siliţi să îşi demonteze corturile în miez de noapte şi să plece orbeşte prin pădure, spre alt loc de odihnă, din cauza zgomotului insuportabil produs până în zori de un grup de cheflii veniţi la pădure cu maşinile, care considerau că distracţie înseamnă mult alcool şi muzica urlând în boxe la maxim.

Informaţia ne-a fost confirmată de şeful Serviciului Public Salvamont al judeţului Suceava, Voicu Raia, care ne-a explicat că nimeni şi nimic nu i-a putut opri pe „şmecheri” din debandadă. Salvamontiştii au refuzat să ne divulge identitatea chefliilor, dar se ştie că grupul sosit cu două maşini era din zonă şi este vorba despre personaje cunoscute.

Încercările salvamontiştilor de a-i potoli nu au dat nici un rezultat şi, din păcate, salvatorii montani nu pot interveni cu sancţiuni în acest caz.

Jandarmi ineficienţi

Paradoxal, nu au făcut mai mult nici jandarmii montani. O patrulă de jandarmi montani a ajuns în zona respectivă în jurul orei 22,30, pentru că se primise un apel la numărul de urgenţă 112, de la mama unui turist considerat dispărut pe traseu. S-a constatat că omul ajunsese la destinaţie şi alarma era nejustificată.

Jandarmii au dat peste hoarda de gălăgioşi, dar nici intervenţia lor nu a fost mai eficientă, chiar dacă aveau alte pârghii legale la îndemână.

Potrivit afirmaţiilor salvamontiştilor, aceştia nu au fost legitimaţi, ci doar avertizaţi să reducă volumul muzicii din maşini, ceea ce au şi făcut, aparent cuminţi.

Cuminţenia a durat doar câteva minute, până au plecat jandarmii, după care cheful zgomotos a continuat mai intens, până la ora 4 dimineaţa, de s-a auzit de la kilometri distanţă.

Între timp, alţi turişti aflaţi în zonă cu corturile şi-au strâns bagajele şi au plecat precipitat, după ora 24, deranjaţi şi înfricoşaţi că ar putea urma, din cauza alcoolului, bătăi ori alte agresiuni în care ar putea fi fără voie implicaţi.

Ecosistem tulburat

Nimeni nu a fost amendat şi petrecerea a continuat. Cât despre impactul vacarmului asupra faunei din zonă, nici măcar nu şi-a pus nimeni problema să intervină.

Animalele sălbatice supuse agresiunii sonore de regulă fug, dar se poate întâmpla să devină agresive din teamă. Nimănui nu i-a păsat, pentru că pe la noi nu s-a ajuns atât de departe cu civilizaţia europeană încât să se aplice sancţiuni pentru poluarea sonoră, chiar dacă legislaţie şi organe de control există berechet.

Şeful salvamontiştilor suceveni spune că nu este prima oară când se întâmplă şi că diferă doar personajele sau modul de manifestare.

„Nu ştiu dacă este vorba despre lipsă de civilizaţie elementară, dacă astfel de oameni sunt pur şi simplu disperaţi să atragă atenţia asupra lor şi nu reuşesc altfel, sau dacă fac asta intenţionat, din lipsă de bun simţ şi nu le pasă că deranjează turiştii şi întregul ecosistem din zonă. Se manifestă zgomotos sau lasă în urmă munţi de gunoaie, de parcă ar veni femeia de serviciu pe munte să le strângă. Au devenit un pericol pentru natură şi, din cauza consumului exagerat de alcool, se află în pericol şi ei. În plus, faptul că în prezent fiecare campează pe unde îi vine poftă îngreunează o eventuală intervenţie dacă se accidentează. Sper să ajungem cu Direcţia Silvică Suceava la o înţelegere, pentru a folosi măcar provizoriu un spaţiu de pe munte ca loc special de campare, până vom putea amenaja unul corespunzător. Este absolut necesar, pentru a se putea proteja natura şi pentru a se asigura supravegherea şi siguranţa nocturnă a turiştilor”, ne-a spus Voicu Raia.

„Siguranţa să primeze”

Situaţia îl îngrijorează şi pe primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Şerban, pentru că Rarăul şi traseele sale montane reprezintă principala atracţie turistică a municipiului.

„Am aflat şi de incidentul din weekend şi sunt profund nemulţumit. Eu înţeleg dorinţa de libertate şi de distracţie a celor tineri, dar nu se poate ajunge ca libertatea unora să îi terorizeze pe alţii şi să afecteze mediul. Am dispus să fie identificaţi şi sancţionaţi toţi cei care tulbură astfel zona şi nu înţeleg să se comporte civilizat. Mă uimeşte că se invocă lipsa unor reglementări specifice pentru zona montană. Dacă nu există destule reglementări aplicabile de către structurile de ordine publică, cu siguranţă la primele şedinţe ale Consiliului Local se va propune o structură adecvată, ca să se poată acţiona operativ şi vom insista şi noi pentru ca zona de campare să fie limitată şi amenajată, cu reguli clare. Siguranţa, confortul turiştilor şi protecţia mediului trebuie să primeze. De la asta eu nu admit derogări şi scuze”, a precizat primarul Şerban.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chefliii zgomotoşi terorizează zona montană.
 Vizualizări articol: 1568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chefliii zgomotoşi terorizează zona montană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Summer night trimis de
(22 iul 2008, 13:03:50
Pana la urma, o sa dea Yeti peste ei, si o sa le explice cat de pretioasa este linistea.
2.   Intreb ? trimis de
(22 iul 2008, 13:07:34
jandarmii nu ar trebui sa fie pedepsiti ?
3.   Au zbierat tare trimis de
(22 iul 2008, 13:55:20
au zbierat tare,din cat ca s-a trezit , din somnul permanent si d-l primar.ssssttttttt!

4.   ????? trimis de
(22 iul 2008, 14:29:20
cine erau smecherii galagiosi?

Nu-i stie nimenea?
5.   BA DA trimis de
(22 iul 2008, 14:37:25
base si cu tari
6.   Yes trimis de
(22 iul 2008, 16:12:03
TARA DE RAHAT...CU ASEMENEA SPECIMENE!!!!

CINE STIE CE INSEAMNA LINISTEA NATURII,,DACA ABURII ALCOOLULUI SI NEBUNIA NU STIU SA O RESPECTE!!! DOMNULE VOICU,,PRAPASTIA RARAULUI,�I VA LINISTII �NTR-UN LOC CU VERDEATA!!!!
7.   Asta e suceava trimis de
(22 iul 2008, 18:14:45
Ar trebui luat exemplu de la vecinii din Neamt, acolo turismul e turism si ordinea ordine (si orasul parfum fata de Sucevica)
8.   TRASEU TURISTIC trimis de
(23 iul 2008, 08:36:58
TRASEUL TURISTIC SPRE RARAU AR TREBUI SA FIE INCHIS PENTRU AUTOVEHICOLE - CA SA NU POATA ORICE TARANOI SA URCE CU MASINA - CI DOAR CEI CARE STIU CE E AIA MUNTE SI CARE POT URCA PE PROPRIILE PICIOARE.

SI ATUNCI SA VEZI DACA MAI AU CHEF TARANOII DE MANELE SI ALCOOL PE MUNTE!
8.1  RE: TRASEU TURISTIC trimis de
(23 iul 2008, 15:55:47
Asa e si cand ma gandesc ca mai intreaba unii "da' pe Ceahlau nu se poate urca cu masina?!" Asta ar mai lipsi...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei