Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iul 2008 - Anul XIII, nr. 170 (3851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Modernizare

Centrală termică pe biogaz, la staţia de epurare a ACET

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apa de la canalizare, cu toate mizeriile care se adună din canalizările Sucevei, va fi folosită pentru obţinerea de energie termică la staţia de epurare a ACET.

Lucrările de realizare a instalaţiei necesare – adică un metan-tanc de 6000 de metri cubi şi centrala termică ce va funcţiona pe biogaz, au şi început la staţia de epurare din lunca Sucevei, fiind prinse în amplul program ISPA de reabilitare şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare a municipiului reşedinţă de judeţ.

În prezent, echipele firmei Dytras Spania, care a câştigat licitaţia pentru aceste lucrări, se ocupă de eliberarea terenului de rămăşiţele a două bazine de fermentare a nămolului, vechi de mai bine de 40 de ani.

Inginerul Marius Comaniţă, care se ocupă de funcţionarea staţiei de epurare a ACET, a precizat că în locul celor două bazine vechi, cu o capacitate de 1500 de metri cubi, care nici nu mai puteau fi folosite la randament maxim, va fi ridicat un metan-tanc cu o capacitate de 6000 de metri cubi, dotat cu o instalaţie de captare şi circulare a biogazului obţinut din fermentarea nămolurilor.

“Gazul obţinut prin fermentare va fi utilizat pentru alimentarea centralei termice, care va asigura temperatura optimă pentru fermentarea noroiului din bazinele de fermentare. Va fi un fel de circuit închis, dar care va duce la economii şi la o mai bună funcţionare a instalaţiilor de aici, fără a se pierde inutil gazul rezultat”, a explicat reprezentantul ACET.

 

Curent electric, obţinut tot din fermentarea noroiului

Nămolul ce va fi folosit pentru producerea biogazului este rezultatul filtrării şi decantării apelor uzate colectate din municipiul Suceava, peste care sunt turnate apoi colonii foarte mari de bacterii ce se hrănesc cu materie organică şi chiar şi cu substanţe poluante.

Ţinând cont de faptul că valoarea lucrărilor de modernizare a staţiei de epurare se ridică la aproximativ 13 milioane de euro, aproape zilnic viceprimarul Viorel Serenciuc vine să le supravegheze, să se asigure că vor fi terminate la timp, iar lucrările vor fi de calitate.

Mai mult, directorul ACET, Ştefan Groza, speră ca în anii următori, pe lângă producerea de energie termică, biogazul să fie folosit şi pentru producerea de energie electrică, cu care să fie alimentată staţia de pompe sau chiar întreaga staţia de epurare din lunca Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrală termică pe biogaz, la staţia de epurare a ACET.
 Vizualizări articol: 797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Centrală termică pe biogaz, la staţia de epurare a ACET3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mare-i gradina ta, Doamne!!! trimis de
(22 iul 2008, 14:35:17
Un articol mai idiot ca asta n-am vazut in viata mea! Auzi , se vor turna mari colonii de bacterii peste namolul rezultat din filtrare!!! Sarmanele bacterii consuma pana si substantele poluante dupa ce ca mananca substantele organice! Ziaristule, chiar ti- a zis asa dl Comanita? Nu cred pentruca dl Comanita stie bine procesul de epurare biologica a apelor reziduale (sau uzate nu de" uzura" cum ai scris in celalalt aricol cu poluarea raului Suceava). Inteleg ca nu esti specialist in epurare dar nici sa scrii asa bazaconii.

Cand mai publici asa ceva roaga-i pe cei care-ti furnizeaza informatiile sa ti le dea in scris ca sa nu uiti pana ajungi tu sa le asterni pe hartie!
2.   0 descoperire epocala trimis de
(22 iul 2008, 22:55:30
cea ce a descoperit ISPA in acest nou proiect exista in statia de epurare de acum 30 de ani , si chiar producea biogaz inainte de 1989 folosit in centrala termica !
3.   Fara trimis de
(23 iul 2008, 09:12:30
articol tembel , ziarist tembel ! cum dracu v-a adunat pe toti la ziarul asta de **** ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei