Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iul 2008 - Anul XIII, nr. 170 (3851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

NIHIL SINE NOBEL!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sunt obligat să revin asupra subiectului „O carte-scandal?” din două motive. Primul: o şotie a computerelor a făcut să dispară (cel puţin în ediţia electronică) taman cuvintele-cheie, esenţiale pentru citatele culese din opul lui Eugen Negrici. Încerc să dreg cât se mai poate. Al doilea: prea marele ecart ce situează opiniile cititorilor la extreme: fie categorice pro, fie, la fel de categorice, contra. De ex.: „Sentinţa formulată de autor (Negrici, n.n.) este exemplară şi vine să deplângă lipsa spiritului critic în literatura română, adevărata cauză a nevolniciei sale” (HERMENEN). Sau, la polul opus: „Este momentul cârcotaşilor. Nimic nu convine. A fost perioada proletcultiştilor. A culturnicilor. A venit vremea elitiştilor” (COGRIC). Ca de obicei, adevărul se află la mijloc.

Pentru a ilustra „nevolnicia” (?) literaturii noastre, un alt cititor (STRĂINUL) aduce argumentul absenţei unui NOBEL (în toate domeniile) pentru români, prin comparaţie cu vecinii de continent, mai galonaţi, ca să nu spunem mai abili şi mai norocoşi. Una dintre explicaţii ar putea-o constitui tocmai faptul că ne autodeclarăm, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, nevolnici, în vreme ce megieşii nu ştiu să fi proclamat vreodată „despărţirea de”, să zicem, Petöffi – iar noi ne îngăduim să cerem ultimativ despărţirea de „cadavrul din debara” Eminescu, doar astfel putând... intra în Europa (Patapievici). Ca să te respecte alţii, se cuvine, înainte de toate, să te respecţi pe tine însuţi. Apoi, am îndoieli că bulgarii, sârbii, maghiarii, au trimis atâtea lăcrămaţii preventive (inclusiv oficiale!) la Juriul NOBEL, nu cumva prestigioasa distincţie să onoreze vreun condeier ne-agreat de tabăra adversă. N-o fi românească zicala „să moară capra vecinului!”, dar ilustrează perfect conduita intelectualilor noştri, mari meşteri la pus tălpi şi incapabili să practice un lobby onest, pentru o cauză ce depăşeşte net umorile propriului orgoliu.

Oricum, n-aş zice că, în absenţa jinduitului premiu, o literatură ar fi nevolnică şi nici n-am ştiinţă despre vreo autoritate culturală din afara României care să fi emis astfel de apreciere în ce ne priveşte. Probabil nici nu-i nevoie, câtă vreme ne-o facem cu mâna noastră. Dar să vedem cât de bulgari, sârbi, maghiari, sunt laureaţii? Elias Canetti s-a născut la Rusciuk (Russe) şi a fost bulgar până la vârsta de... 6 ani. După care a emigrat cu familia în Anglia, unde s-a format, impus şi consacrat. E.P. Wigner (NOBEL pentru fizică, în 1963) s-a născut la Budapesta, pentru a deveni, repede, cetăţean american. G.A. Olah doar a văzut lumina zilei în Ungaria; a fost şcolit în Canada şi, ulterior, naturalizat în USA. Georg de Hevesy (NOBEL pentru chimie, în 1943) apare, în acte, ca născut la Budapesta; s-a format la Berlin, s-a impus în USA şi, apoi, în Suedia. G. Bekesy (NOBEL pentru holografie, în 1971), adus pe lume într-o maternitate din Ungaria, a învăţat la Berlin, s-a făcut remarcat în Anglia şi s-a pensionat în Italia. Respectivii figurează ca laureaţi şi-n evidenţele ţării de baştină, şi în acelea ale patriei adoptive. (Cazuri oarecum similare cu acela al românului G. Em. Palade.) Funcţionează apoi, zice lumea, şi mecanisme de alt ordin în virtutea cărora se atribuie prestigioasa distincţie; n-are rost să detaliem.

Reîntorcându-ne la „Iluziile literaturii române”: opiniem că re-lecturarea onestă, capabilă să despartă grâul de neghină, a fost şi va fi totdeauna necesară, cu atât mai mult în cazul literaturii noastre, unde, vreme de jumătate de veac, au funcţionat destule ierarhii contrafăcute. Este, însă, absolut necesară păstrarea echilibrului, a dreptei cumpene, nu de alta, dar odată cu zoaia din covată, azvârlim şi pruncul. Judecăţi de tipul „mitul tânărului geniu (Labiş, n.n.) nu s-ar fi închegat şi nu s-ar fi impus dacă moartea lui cutremurătoare nu ar fi trezit suspiciuni”, ori „clasic, capodoperă, permanenţă, sunt termeni de jargon profesoral, simple ticuri verbale” n-or să mă convingă niciodată nici că mai importante sunt împrejurările morţii, decât semnalul dezgheţului pe care Labiş a izbutit să-l dea poeziei noastre, nici că, în cazul literaturii române, nu putem vorbi de clasici, capodopere, permanenţe.

Mai degrabă aş accepta – cu unele rezerve de nuanţă – concluzia cronicarului revistei „Cultura” (nr. 27/2008): „ ... prin spiritul gazetăresc care o animă, prin moralismul său improvizat, prin polemicile nimicitoare cu adversari modeşti, prin superficialitatea argumentelor, prin contradicţiile voioase, prin abuzul de surse second hand, prin ars compilatoria pe care o practică şi, nu în ultimul rând, prin colportarea a numeroase mitologeme exploatate în spirit necritic, „Iluziile literaturii române” e-o carte menită să stârnească scandal. Dar atât.”
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului NIHIL SINE NOBEL!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 14 voturi
NIHIL SINE NOBEL!5.0514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Limpzire trimis de
(22 iul 2008, 19:08:55
Concluzia cronicarului revistei "Cultura" este justa. O sustin. Nu poate fi schimbata de vreun recurs.
2.   Ca musca trimis de
(22 iul 2008, 19:39:28
Comentariile lasa loc pentru formarea de opinii personale si pro si mai ales contra si nu vad de ce un strain se baga ,ca musca-n jurul calului, sa dea exemple de premiati Nobel de aiurea si mai ales din domenii precum fizica,chimie sau holografie,cind noi vorbeam despre literatura. Atita timp cit asemenea straini(Strainul,Roller sau Patapievici) ne vor scrie vreo istorie,(asa cum o simt ei ,fara simtiri romanesti)ce nu-i cuprinde pe Eminescu ,Crainic,Cotrus,s.a.ne meritam soarta. P.S. Cum sa nu scrie laureatii in limbile tarilor de origine ,ca daca scriau in idis ,se citeau doar intre ei si unde era cistigul ?!
3.   Seriozitate trimis de
(22 iul 2008, 23:09:47
Marca Negrici este una a seriozitatii universitare de tip euro-atlantic, a profesionalismului si a maximei responsabilitati fata de cultura romana.

Va atrag atentia ca simpla asociere a numelui Negrici cu termenul "carte/scandal" este o iesire in decor. Eugen Negrici nu este o vedeta sau un cabotin literar precum multi membri ai castei USR sau ASR care cauta sa atraga atentia prin scandal asupra modestelor lor scrieri.

Placa cu Eminescu, cu iesirile nationaliste, cu miturile chipurile salvatoare reprezinta tocmai rugul mereu reaprins de catre cei incapabili sa se ridice la o valoare inalta si in acord cu timpurile prin care evolueaza cultura romana.

Sperantele romanesti, oricat ii doare pe unii, stau in generatii noi de cercetatori si critici, de scriitori iara nu de politruci si culturnici, de constiinte estetice si critice veritabile, iara nu de ideologi analfabeti care confunda cuvantul cultura cu osul de ros.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei