Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 iun 2008 - Anul XIII, nr. 146 (3827)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Probă de foc

Bacalaureat fierbinte la limba română

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Emoţiile trăite ieri de absolvenţii de liceu care au susţinut prima probă a examenului de bacalaureat au fost accentuate de căldura pe care candidaţii au trebuit să o suporte până la intrarea în sala de examen.

Cu toate că în centrele de testare a candidaţilor au fost afişate liste cu programarea concurenţilor şi cu ora la care vor fi examinaţi, cei mai mulţi dintre absolvenţi nu au putut sta acasă, aşteptând ora examenului, şi au preferat să stea în căldură, în curtea şcolii, alături de colegii lor, şi „să ia pulsul” examenului.

Candidaţii au susţinut ieri prima probă eliminatorie din examen, cea orală la limba şi literatura română. Cei mai norocoşi dintre candidaţi, ţinând cont de temperaturile înregistrate ieri, au fost cei care au dat examenul de la prima oră a dimineţii.

La centrul de testare de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” zeci de candidaţi la bacalaureat erau prezenţi în faţa şcolii încă dinaintea începerii examenului, adică înainte de ora opt. Emoţii puternice, repetiţii de ultim moment, cărţi de comentarii citite pe ultima sută de metri, părinţi, candidaţi, profesori, toţi deopotrivă discutând despre examenul care trebuia să înceapă în scurt timp.

 

Candidaţii spun că s-au luat note mari

La ora opt primii absolvenţi de liceu au intrat în sălile de examinare. Au urmat vreo 20 de minute de forfotă şi aşteptare, până când câte un concurent de la fiecare dintre cele trei comisii de evaluare a ieşit din examen. Toţi au trebuit să povestească cu lux de amănunt cum au fost ascultaţi, ce subiecte au avut, ce întrebări suplimentare li s-au pus, totul până la cel mai mic detaliu. Imediat au venit şi primele concluzii, cele trei comisii au fost imediat evaluate, iar comisia care a dat cele mai bune note era preferata candidaţilor. Oricum, concurenţii erau relativ mulţumiţi că în prima oră de examinare s-au luat note mari, cele mai multe de nouă şi de zece.

Dacă absolvenţii care au dat examen în prima parte a zilei nu au avut de pătimit din cauza căldurii, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei programaţi să susţină examenul mai târziu, când gradele în termometru au început să urce.

„M-am îmbrăcat la costum şi acuma nu ştiu unde să mă mai ascund”, a declarat un candidat ascuns sub un copac din curtea Colegiului Naţional „Petru Rareş”. Şi la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” căldura mare i-a răpus pe concurenţi, care s-au retras pe coridoarele şcolii sau în clădirea alăturată.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, Laura Hacman, a declarat că „s-au luat în considerare temperaturile ridicate, iar candidaţilor li s-au asigurat condiţiile necesare pentru a susţine testarea”.

 

Examenul oral la română continuă şi azi

Peste 3000 de absolvenţi de liceu au fost aşteptaţi ieri să susţină prima probă a bacalaureatului, şi alţi aproximativ 3000 de candidaţi vor da astăzi proba orală la limba şi literatura română. Pentru că testarea concurenţilor s-a încheiat aseară în jurul orelor 20:00, la închiderea ediţiei, la Inspectoratul Şcolar încă nu era finalizată centralizarea datelor referitoare la prima zi de examen.

 

Doi preşedinţi de comisie nu s-au prezentat la centrele de examen

Doi preşedinţi ai comisiilor de bacalaureat nu s-au prezentat în centrele de examen la care erau arondaţi. Este vorba despre doi profesori universitari din Iaşi, repartizaţi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului să fie preşedinţi ai comisiilor de bacalaureat de la centrele de testare de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. Purtătorul de cuvânt al IŞJ, Laura Hacman, a spus că ambii preşedinţi au absentat din motive de sănătate. „Comisia judeţeană de bacalaureat a stabilit ca atribuţiile preşedinţilor să fie preluate de vicepreşedinţii comisiilor din respectivele centre de testare”, a precizat Laura Hacman.

După proba orală la limba şi literatura română, candidaţii promovaţi vor mai trece printr-o probă eliminatorie, la limba şi literatura modernă. Această testare se va da pe 25 şi 26 iunie. Cei care vor trece şi de probele orale vor intra în examenele scrise. Primul se va da pe 27 iunie la limba şi literatura română, cel de-al doilea pe 1 iulie la proba obligatorie a profilului şi următorul pe 2 iulie, o probă la alegere din aria curriculară a profilului. Ultimul examen al acestei sesiuni de bacalaureat se va da pe 3 iulie, la o materie la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării candidatului.

Primele rezultate se vor afişa pe 5 iulie, zi în care, în intervalul orar 16:00-20:00, se vor putea depune şi contestaţiile. Pe 7 şi 8 iulie se vor rezolva contestaţiile, iar pe 9 iulie se vor afişa rezultatele finale.

 

Un candidat netransportabil va susţine bacalaureatul la domiciliu

În judeţul Suceava, la prima sesiune a bacalaureatului din acest an, s-au înscris aproximativ 7000 de absolvenţi de liceu.

Pentru organizarea şi desfăşurarea examenului în Suceava s-au format 20 de centre de examen, cărora le-au fost arondate 43 unităţi şcolare liceale de stat şi particular şi şase centre zonale de evaluare. Centrele de evaluare sunt la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Agricol Fălticeni, Grupul Şcolar „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Grupul Şcolar Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc.

Potrivit informaţiilor privind situaţia înscrierilor oferite de IŞJ Suceava, un număr de 6.909 candidaţi vor susţine această sesiune de bacalaureat.

Un candidat netransportabil va susţine examenul la domiciliu, acesta cerând aprobare pentru susţinerea bacalaureatului de acasă de la Comisia Judeţeană de Bacalaureat. Pentru absolvenţii cu deficienţe de auz şi vorbire de la Grupul Şcolar Bivolărie au fost asigurate condiţiile speciale de examen prevăzute de metodologie, şi anume asigurarea unui interpret.

Comisia Judeţeană de Bacalaureat a înregistrat şi 12 cereri din partea unor candidaţi, absolvenţi din seriile anterioare, care au solicitat recunoaşterea rezultatelor la probele promovate în sesiunile anterioare de bacalaureat.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bacalaureat fierbinte la limba română.
 Vizualizări articol: 2403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 3 voturi
Bacalaureat fierbinte la limba română3.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Examen trimis de
(24 iun 2008, 11:58:22
ar trebui la toate materiile sa fie usoare de rezolvat multa bafta!!!

2.   CORUPTIA E LA LICEUL DE INDUSTRIE ALIMENT trimis de
(24 iun 2008, 13:53:56
OAMENI BUNI TREZIREA !!!!!!!!!!!!!!

CEI CARE NU STIU CATE STILURI FUNTIONALE ARE LIMBA ROMANA IAU NOTA 9 SI CEI CARE NU STIU BINE SA CITEASCA IAU NOTA 10

K SA IEI BACUL CU 10 TREBUIE SA DAI 300 EURO : 150 EURO LA DIRIGA SA MEARGA SA VORBEASCA CU COMISIA SI 150 EURO SA DEA LA COMISIE SA IEI NOTA 10

HEI ROMNANIA TREZESTETE!!!!!!!!!!!!!!
3.   Coruptia trimis de
(24 iun 2008, 13:55:41
referitor la mesajul anterior cu coruptia de la liceul 3 si nu numai
4.   CORUPTIA trimis de
(24 iun 2008, 13:57:28
referitor la mesajul cu corupti de la liceul de industrie alim sv e adevarat
5.   Sugestie trimis de
(24 iun 2008, 14:41:28
Am o sugestie pentru cei care mananca KaKa ca anul acesta se vor lua masuri ca examenul de bacalaureat sa fie corect: sa mearga in curtea liceelor si sa stea de vorba cu elevii, dar neoficial. Ca ei spun tot. E de tot rasul, ceea ce se intampla. Acum nu elevii buni iau note mari, ci pramatiile care au bani. Eu nu sunt implicat, copii mei sunt mari, dar astazi in autobuz am auzit cat trebuie sa dai directoarei de la liceul din Burdujeni ca sa ai 10. Si aici nu e chiar ca in oras...doar 200 euro e "contributia"
5.1  RE: Sugestie trimis de
(24 iun 2008, 18:09:44
PARCA NUMAI CELEI DE LA BURDUJENI? MAI CAUTATI SI PRIN ORASELELE MAI MICI, MAI LA PERIFERIE. SA VEDETI ACOLOOOOOO. DAR COPIII BUNI IAU 10 FOARTE USOR FARA SA DEA VREO LESCAIE. BRVO COPIII, FELICITARI DOAMNA PROFESOARA CARE I-ATI PREGATIT FARA SA AVETI VREO PRETENTIE. VA FACETI DATORIA CU DEMNITATE.
6.   O data trimis de
(24 iun 2008, 15:02:09
Odata, cand am dat eu bac-ul notele erau mai corecte. Nu spun ca nu se putea lui bac-ul cu bani, poate se lua, dar macar nu se spunea in gura mare.
7.   Jale trimis de
(24 iun 2008, 16:54:01
elevii meritau un bac mult mai greu. nu-i mai intereseaza cartea, ci doar barurile si sexul. dragi elevi, mai puneti mana pe carte! ce atata va plangeti?
8.   Carte cu miros de euro trimis de
(24 iun 2008, 17:12:31
nu va mai inflamati degeaba cu invatatura ca nu are rost asa cum se cumpara bacul se cumpara licentele si doctoratele si cine nu recunoaste sa se mute in Somalia

in scoli nu se mai invata demult nimic si asta e crudul adevar si nu poate nimeni sa faca nimic pentru ca nu renteaza sa rezolvi asa o problema ca se pierd banii de la bac si de la faculta si de la titularizare si tot asa . nu are rost sa va agitati asta e romania cu r mic si daca ar putea ar dezmembra tot si la vanzare neamule sa o cumpere pe toata austriecii si nemtii si sa o repopuleze cu maimute ca se educa mai rapid !
8.1  RE: Carte cu miros de euro trimis de
(24 iun 2008, 18:05:53
Ai judecat cat un tractorist.Cat despre carte, probabil ai carti de joc,luate pe euro. In tara noastra asa cum vrei tu sa o numesti cu r mic, se mai face carte si cu mintea.Romanii sunt cotati foarte bine in toata lumea fara sa plateasca nimanui. ROMANII CASTIGA EUROI GREI CU MINTEA. Tu saracu parvenit ai castigat ceva cu tractorul, dar iti ajung doar de niste carti de joc.
9.   Nerusinare trimis de
(24 iun 2008, 17:50:07
DE CE AMESTECATI TOTI ABSOLVENTII IN ACEEASI OALA? CINE VA CERE BANI? EU NU AM DAT NICI UN LEU SI NICI NU AM FOST SOLICITAT. CINE VREA SA INVETE,INVATA SI IA NOTE MARI PE MUNCA CINSTIA. IN TARA NOASTRA SE MAI FACE CARTE,AVEM PROFESORI PREGATITI SI RESPONSABILI.CINE NU INVATA SA PLATEASCA DAR SA TACA. NU E NIMENI DATOR SA-TI OFERE10 PENTRU CA STAI LA BAR SI ESTI IMBRACAT FRUMOS. PROSTIA SE PLATESTE. DACA AI DAT, INSEAMNA CA ATAT AI PUTUT SA FACI SI NU MAI SPUNE SA E STIE LUMEA CAT ESTI DE ISTET. platesteeeeeee!!!! dar multe parale nu ai sa faci in iata.
9.1  RE: Nerusinare trimis de
(24 iun 2008, 20:32:51
Si tu ca absolvent crezi ca vei face ceva in viata? Vai de capul vostru de adormiti!
10.   Decenta trimis de
(24 iun 2008, 17:59:33
Profesorii v-au trecut de mila ca sa aveti o patalama la mana si acu va dati mari si tari pe banii parintilor. PARINTII SUNT VIOVATI PENTRU CE SE INTAMPLA, NU PROFESORII. SA VA FIE CLAR OAMENI BUNI!!!! IA SA NU DEA BANI, SA-SI PUNA ODRASLELE CU BURTA PE CARTE,SA STRANGA CUREAUA EVENTUAL SA O FOLOSEASCA DIN CAND IN CAND PE FUNDULETUL OBRAZNIC AL ODORASULUI.VINOVATII SUNT VINOVATI NU PROFESORII.CE VRETI, SA VA LUAM ACASA SI SA VA MAI DAM SI DIPLOMA IN BRATE? NU VA ESTE RUSINE???? PARINTII PLEACA SI-I LASA DE IZBELISTE, IAR PROFESORU-I SUPORTA NEMERNICIILE COPILULUI EVENTUAL AL PARINTELUI.CUM IMBOGATITI BARMANII, PLATITI BINE SI PROFESORII SI TINETI-VA DE GURA DACA NU ATI STIUT SA VA OCUPATI DE COPII. Nu dati nici un leu si mergeti pe ce ati invatat. Verificati-a cunostintele. Nu e obligatoriu ca toti nemernicii sa aiba diploma de bacalaureat sau chiar licenta.
10.1  RE: Decenta trimis de
(24 iun 2008, 19:04:38
Da de ce sa nu inceapa profesorii acest proces de "curatare"? IA SA NU MAI IA PROFESORII MITA, SI SA VEDETI CUM AR INVATA SI ODRASLALE NOASTRE????
10.2  RE: Decenta trimis de
(25 iun 2008, 21:29:52
Ia sa fie un profesor f bine platit pentru un examen de bacalaureat atat de bine incat sa nu-l mai tenteze rusinoasa suma de 100 de euro. Stiti cat primeste un profesor pentru un elev examinat? 4,5 lei. Atat valoreaza obiectivitatea si corectitudinea in viziunea Guvernului. Asa ca, se presteaza o activitate obiectiva si corecta de 4,5 lei
11.   Decenta trimis de
(24 iun 2008, 19:15:58
Daca la facultate s-ar intra in urma sustinerii unui examen de admitere, n-ar mai interesa pe nimeni media de la bac. Nu cred ca sunt membri ai comisiilor care pretind ceva; cei care fac astfel de afirmatii ar trebui sa mearga cu dovezi la organele abilitate ale statului. Succes absolventilor promotiei 2008!
12.   Nu am dat nici un fel de mita trimis de
(24 iun 2008, 20:38:42
am luat 10 fara sa dau bani, deci se poate si farahappy
12.1  RE: Nu am dat nici un fel de mita trimis de
(24 iun 2008, 21:56:17
Felicitari GABY pentru nota 10. Si fata mea a luat 10 fara sa dea niciun ban, dar pe de alta parte au luat 10 si colegi de ai ei care abea abea au reusit sa-si scoata media. Aici e problema. Nu voi, copii buni care invatati si va duce si capul sunteti subiectul acestor discutii. Dar va afecteaza si pe voi la intrarea la facultate. S-ar putea ca voi cei buni sa intrati la taxa iar pramatiile la fara taxa. Si nu mi se pare drept. Succes in continuare!
13.   Note mari la bac ..loc la fara taxa trimis de
(25 iun 2008, 00:45:42
Si eu am fost dezavantajat de faptul ca nu am dat bani la bac, si la facultate am intrat primul la cu taxa, si au intrat la fara taxa altii care au luat bac-ul pe bani, diferenta s-a vazut mai apoi in anul 2 cand eu am trecut la fara taxa si cei incompetenti de la fara taxa au trebuit sa plateasca taxa de 17 milioane.Mi-e si scarba sa mai vorbesc de bac.

Si pentru cel(cea) ce a scris articolul.Pai ce comentarii mai citeau elevii inainte de examen daca ei au avut texte la prima vedere, ca operele li s-au scos, ca nah aveau prea mult de invatat.Se pare ca si-au dat seama cei de la minister ca, prea putini sunt cei care mai citesc o carte din curriculum in ziua de azi.Internetul ne-a distrus literatura noastra ce-a frumoasa.Rusineeeeeeeeeeee

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei