Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 apr 2008 - Anul XIII, nr. 78 (3759)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Extindere pe verticală

Faţadele a zeci de blocuri din Suceava, refăcute prin mansardare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuinţele la mansardă schimbă la faţă blocurile Sucevei. Dacă în alte ţări, refacerea exterioarelor clădirilor este o obligaţie respectată de proprietari, la noi, faţadele blocurilor vechi de zeci de ani nu au fost refăcute niciodată, iar locatarii nici nu se înghesuie să înceapă o asemenea lucrare, speriaţi de costuri, dar şi influenţaţi de faptul că nu o văd ca pe o obligaţie a lor.

Tocmai de aceea Suceava e un oraş cenuşiu, mohorât, în care doar puţinele spaţii verzi mai reprezintă câte o pată de culoare.

 

Beneficiile locatarilor

În ultima vreme, tot mai mulţi locatari aşteaptă ca firme private să vină să le propună construirea unei mansarde pe bloc, în aşa fel încât ei să beneficieze de refacerea faţadei, cât şi de alte lucrări, stabilite de comun acord.

Această “modă” a fost iniţiată de Primăria Suceava, care a şi făcut două mansarde locuibile, din fonduri proprii, pe care le-a repartizat apoi unor cazuri sociale, arătând sucevenilor că pot avea beneficii de pe urma acestor investiţii, prin refacerea faţadelor blocurilor respective.

La fel de importantă a fost şi decizia dată prin Consiliul Local, ca în toate cazurile în care o firmă sau un grup de locatari vrea să mansardeze un bloc, sunt obligaţi să refacă faţada acestuia.

Dacă până atunci mulţi suceveni erau reticenţi în privinţa aprobării unor astfel de investiţii, oportunităţile care s-au ivit i-au făcut pe mulţi să accepte ofertele firmelor dornice să obţină prin mansardare apartamente pe care să le scoată la vânzare.

Acest lucru este vizibil mai ales în cartierul George Enescu, unde din ce în ce mai multe blocuri încep să fie mansardate, prinzând în acelaşi timp şi culoare.

Tocmai de aceea, numai în ultimii doi ani, Primăria Suceava a eliberat 72 de autorizaţii de mansardare a unor blocuri, care vor avea faţade noi, iar, în unele cazuri, vor avea şi mai multe facilităţi, după cum au ştiut să negocieze locatarii.

Dacă la început, printre pretenţiile ridicate de proprietarii din bloc, care trebuie să îşi dea acceptul pentru mansardare, se limitau la montarea de interfoane şi înfrumuseţarea casei scării, mai nou, aceştia cer ca odată cu refacerea faţadei, să se realizeze şi izolarea termică a clădirii, care le asigură beneficii mult mai mari tuturor.

 

Reglementări

Confruntată cu o creştere substanţială a cererilor de autorizaţii de construcţii pentru mansarde, conducerea Primăriei Suceava consideră că sunt necesare o serie de măsuri suplimentare, pentru ca municipiul să aibă de câştigat de pe urma acestor lucrări.

„Ne bucură faptul că tot mai multă lume a luat exemplul nostru şi îşi dă interesul pentru mansardarea blocurilor, sporind astfel numărul de locuinţe şi refăcând faţadele blocurilor. Totuşi, ţinând cont de numărul mare de solicitări, este necesar să venim cu o serie de recomandări pentru cei ce fac asemenea investiţii, pentru că ne vom trezi cu foarte multe blocuri, cu culori pestriţe, unul lângă celălalt. Pentru a întâmpina astfel de probleme, vom stabili o serie de reguli privind exteriorul blocurilor refăcute, oferindu-le câteva modele din care să aleagă. În funcţie de zonă, se poate merge pe o anumită culoare, de obicei culori deschise, calde, care sunt mult mai plăcute”, a precizat viceprimarul Angela Zarojanu.

Reglementările privind aspectul exterior al clădirilor mansardate vor fi stabilite luna aceasta, urmând să fie puse la dispoziţia celor care vor să demareze o astfel de investiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Faţadele a zeci de blocuri din Suceava, refăcute prin mansardare.
 Vizualizări articol: 886 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Faţadele a zeci de blocuri din Suceava, refăcute prin mansardare3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prostie trimis de
( 2 apr 2008, 17:45:10
Domnilor de la Primarie nu va dati seama ca reparati un rau cu un Rau si mai mare. Opriti sufocarea cartierelor pana cand nu e prea tarziu. In George Enescu, seara nu ai unde sa arunci un ac, darmite sa parchezi o masina. Comunistii ne-au ingramadit, dar se pare ca nu destul. Nu aveti chiar nici o viziune de viitor. Mai vin in cartier cateva zeci de locatari cu 2 masini / familie. Ce sa mai vorbim de spatii verzi sau de locuri de joaca pentru copii. Sunteti niste Tarani si Comunisti pe deasupra,care nu au nici o viziune oraseneasca. Nu mai spun ca mansardarile facute nu respecta Normele Tehnice de executie.
1.1  RE: Prostie trimis de
( 2 apr 2008, 18:12:56
FIRMA OVIMANSARD AMENINTA LOCATARII DACA NU VOR SA SEMNEZE.

NU BTOTI LOCATARII DIN BLOCURI DORESC MANSARDAI

IN CEEA CE PRIVESTE CULOAREA EA ESTE ACCEPTATA DE CATRE PRIMARIE

SI PANA ACUM ERAU REGULI

TREBUIA SA LE RESPECTE

SI NU PREA SE INGHESUIE LUMEA SA CUMPERE LA MANSARDA

SUNT PROST LUCRATE SI FOARTE SCUMPE

DAR

LE CUMPARA PRIMARIA PENTRU LOCUINTE SOCIALE
2.   Fk trimis de
( 2 apr 2008, 21:28:05
sa-si mansardeze Lungii casele sa vad le convine si sa faca gropa ecola salcea!
3.   Un intreg lant...... trimis de
( 3 apr 2008, 10:33:19
Doar un bloc de pe I Zadik a fost mansardat cu ...... autorizatie de la primarie ... dar nu s-a facut fatada si nici cand s-a vandut aceste apartamente nu s-a constatat .. de cei de la primarie... era oarba doamna cu Passat rosu..... .........

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei