Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 mar 2008 - Anul XIII, nr. 70 (3751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cu actele în mână

A cumpărat un teren în 2006, dar nu-l poate folosi nici astăzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu contract de vânzare-cumpărare şi cu titlul de proprietate în mână, o familie din comuna Mănăstirea Humorului nu poate folosi o suprafaţă de teren de mai bine de un an de zile.

Pământul este stăpânit de o rudă a acestora, care susţine şi ea că terenul este al ei, asta deşi nu are nici o hârtie care să dovedească acest lucru. Deşi totul ar trebui să fie foarte clar, lucrurile stau pe dos. Procurorul care a instrumentat cazul, pigmentat cu reclamaţii din ambele părţi, a stabilit că nu se impune începerea urmăririi penale către nici o persoană, spre disperarea celor care au dat bani pe teren.

 

Conflict între surori

Gheorghe Leuştean, împreună cu soţia sa, Aurica, a achiziţionat, în decembrie 2006, suprafaţa de 1730 de metri pătraţi, teren arabil, situat în intravilan, chiar în apropierea casei sale. În aceeaşi zonă locuieşte şi Livia Catargiu, sora Auricăi Leuştean. Aceasta a susţinut încă de la început că cei doi soţi şi-au întins hotarul pe o mare parte din terenul ei, iar de aici a pornit un scandal monstru. Livia Catargiu nu a acceptat nici un moment ca terenul să fie folosit de noii proprietari, folosind suprafaţa pe toată aceasta perioadă.

„Sunt un cumpărător cu acte în regulă sfidat pe faţă. Prim-procurorul Gabriela Budacă, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, care a instrumentat acest caz, m-a tratat pe toată perioada cercetărilor ca pe un infractor. De mai bine de un an de zile, fără nici un act, Livia Catargiu îmi foloseşte terenul, fără ca vreo autoritate să ia măsuri împotriva sa. Am contestat rezoluţia la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava şi nu am de gând să renunţ”, ne-a declarat Gheorghe Leuştean, care se tot întreabă cum este posibil ca cineva care îi exploatează terenul pe care el l-a cumpărat cu acte în regulă să nu păţească nimic. Omul are şi o explicaţie pentru toată această tărăgănare, punând totul pe seama „atenţiilor” oferite în stânga şi dreapta de cumnată.

 

Acte contra vorbe

Interesant este că în soluţia dată de prim-procurorul Budacă nu se face nicăieri referire la actele care o susţin pe Livia Catargiu.

Astfel, conform rezoluţiei procurorului „Fiecare dintre părţi consideră că este în drept să deţină acel teren, familia Leuştean că îi revine conform contractului de vânzare-cumpărare şi titlului de proprietate, iar Catargiu Livia pentru că este terenul pe care l-a primit ca zestre de la tatăl său şi îl deţine de atunci”.

Această din urmă motivaţie nu prea are cum sta în picioare, asta în condiţiile în care de mai mulţi ani de zile terenul nu-i mai aparţine tatălui celor două surori, fiind retrocedat unei alte femei, moştenitoarea unui bărbat lăsat abuziv fără teren cu zeci de ani în urmă.

 

Procurorul le dă dreptate păgubiţilor

Pentru a lămuri situaţia am luat legătura şi cu prim-procurorul Gabriela Budacă, care a cercetat acest litigiu. Încă de la început aceasta a ţinut să sublinieze că Gheorghe Leuştean şi soţia acestuia au toate motivele să fie nemulţumiţi, fiind total anormal ca un teren cumpărat cu acte în regulă să fie deţinut de alţii. Procurorul susţine însă că ea nu are cum începe urmărirea penală împotriva femeii care ocupă acum terenul dintr-un motiv simplu.

„Cum Livia Catargiu are şi ea o suprafaţă de teren în zonă, iar o delimitare clară între terenuri nu s-a făcut, nu avem cum include fapta în latura penală. Proprietarii terenului trebuie să facă o acţiune directă la instanţă, pe cale civilă, şi să obţină o Hotărâre Judecătorească care să delimiteze clar terenurile. Abia apoi, dacă terenul lor ar fi în continuare ocupat, am putea demara o cercetare sub aspect penal”, a explicat prim-procurorul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A cumpărat un teren în 2006, dar nu-l poate folosi nici astăzi.
 Vizualizări articol: 1761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
A cumpărat un teren în 2006, dar nu-l poate folosi nici astăzi1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei