Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 ian 2008 - Anul XIII, nr. 13 (3694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

“Întoarcerea fiarei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Organizatorii şi invitaţii celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”,  manifestare care s-a desfăşurat în zilele de 14-15 ianuarie a.c. pe axa Suceava-Călineşti-Putna, au poposit luni seara la Cafeneaua literară „Poiana lui Iocan”, unde au participat la lansarea volumului de versuri „Întoarcerea fiarei” al poetului sucevean Ioan Manole.

 

O „poezie de notaţie”

Cafeneaua literară, găzduită de unul dintre saloanele restaurant ale Hotelului Continental-Arcaşul, a oferit, în contextul lansării volumului, cadrul unei întâlniri între scriitorii invitaţi la festival şi spiritualitatea suceveană, oameni de litere, artişti plastici, jurnalişti, o întâlnire a cărei amfitrioană şi moderatoare a fost poeta Carmen Veronica Steiciuc.

Ioan Manole, al cărui volum a fost prezentat de istoricul literar local Nicolae Cârlan, a avut privilegiul de a-şi vedea comentată cartea de reputatul critic şi istoric literar Constantin Cubleşan, laureatul ediţiei din acest an al festivalului sucevean.

Un comentariu făcut, aşa cum a precizat criticul clujean, după „o primă frunzărire” a cărţii, pe care a apreciat-o ca fiind „consistentă”, „o carte care nu poate fi citită într-o singură seară la lumina veiozei”, în care poetul „se analizează pe sine, se confesează” în versurile unei „poezii de notaţie”, o poezie care dispune de „o mare cantitate de reflexivitate”.

 

„Un poet cu P mare”

Comentariul lui Constantin Cubleşan şi consideraţiile prof. Nicolae Cârlan, care i-a creionat lui Ioan Manole (care s-a format ca poet în aşa numitul „atelier” de poezie „Albatros” pe care-l găzduia, cu ani în urmă, Casa de Cultură suceveană pe când era condusă de poetul Ion Cozmei) portretul unui „insurgent, care nu ţine cont de norme şi de principii”, „un poet cu P mare, absolut remarcabil”, l-au determinat pe autor să facă o serie mărturisiri.

Cartea, a precizat el, este rodul unei activităţi care s-a extins pe o perioadă de trei ani şi conţine,  alături de poeziile care văd lumina tiparului în premieră, şi poeme revăzute şi restructurate din două volume anterioare, „Singurătatea înfrânţilor” şi „Vânătoarea de îngeri”.

 

„Bardul cu colţi luminoşi”

Ioan Manole, „bardul cu colţi luminoşi” cum l-a numit Adrian Dinu Rachieru, „rebelul ţintuit pe rugul devastat al căutării de sine”, care „poartă mânat de ispitele boemei şi de forţele stihiale ale talentului versuri sclipitoare risipite pe întinderile unor maree verbale scăpate de sub control”, a revenit aşadar în atenţia publicului iubitor de poezie cu un volum tulburător.

„Scriu câte-odată - s-a confesat Ioan Manole - luni în şir poeme care nu ştiu de unde vin. Pentru mine poezia nu este o joacă romantică, practicată la gura sobei la vreme de iarnă, sau vara când explodează cireşii”.

Este vorba de o „poezie a suferinţei”, care sintetizează experienţe de viaţă, iar autorul, răbdător,  n-a fost mânat de graba de-a cuprinde-n volum tot ce a scris în ultima perioadă. „Sunt versuri -spune el - pe care le-am pus deoparte, ca vinul la păstrare, le-am ferecat în arhivă, până când voi considera că a sosit momentul să le public”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Întoarcerea fiarei”.
 Vizualizări articol: 1533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
“Întoarcerea fiarei”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lauda poetului trimis de
(17 ian 2008, 13:23:59
Un poet cu P mare....Eu as fi evitat un asemenea sub-titlu intr-o limba cu conotatii bogate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de sfeclă roşie cu hrean 4 porţii - 20 minute 600g sfeclă roşie în oţet300ml smântână2 linguri hrean proaspăt răzuit1 lingură făină1 linguriţă zahăr± sare, piper Se strecoară sfecla şi se taie în fâşii subţiri. Zeama rămasă se... Citeşte