Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 dec 2007 - Anul XII, nr. 314 (3679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9722 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5831 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anuala 2007

Sculptură în sare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anuala 2007, expoziţia colectivă a membrilor filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), care s-a deschis zilele trecute la Galeria de artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava şi care s-a configurat ca o sinteză revelatoare a principiului unităţii în diversitate, a avut şi un semnal plastic inedit.

Alături de lucrările de pictură şi grafică, de tapiserie şi de sculptură realizate în tehnici şi cu materiale uzuale, convenţionale, au fost expuse trei piese sculpturale executate în...minereu de sare.

Lucrările îi aparţin sculptorului Mircea Dăneasă, care răspunde astfel unei propuneri provocatoare, lansată cu doi ani în urmă de directorul general al Societăţii Naţionale a Sării, ing. Nicolae Grudnicki.

Propunerea viza realizarea unor lucrări artistice în minereu de sare în cadrul unei tabere de creaţie intitulate „Maestrul şi discipolul”. Chiar dacă acest proiect nu s-a mai împlinit în formula iniţială, Mircea Dăneasă a experimentat sculptura în sare, iar lucrările prezentate la Anuala 2007 au trezit atât interesul colegilor de breaslă, cât şi pe cel al publicului.

Sare, în argila de modelaj

Dar sarea este pentru sculptorul Mircea Dăneasă un element indispensabil utilizat şi la realizarea marelui său proiect, cel al Monumentului eroilor şi martirilor Bucovinei.

Modelajul în lut, pe care l-a executat la scara 1/1 în toamna acestui an în curtea atelierului său de pe strada Cernăuţi, a avut de suferit odată cu instalarea iernii.

Până la realizarea unui adăpost, care să protejeze pe cât este posibil lucrarea, temperaturile negative au afectat modelul din argilă, producându-i o serie de crăpături şi chiar decaparea unor fragmente de pe armătura metalică.

Pentru refacerea modelajului şi pentru a-i conferi rezistenţă la îngheţ, Mircea Dăneasă a introdus în amestecul de argilă sare adusă de la Salina Cacica.

Aceeaşi salină din care şi-a procurat bucăţile de minereu în care-a sculptat cele trei piese expuse acum la salon.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sculptură în sare.
 Vizualizări articol: 1186 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sculptură în sare3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Arta trimis de
(28 dec 2007, 12:22:58
Imaginea "operei de arta" ce insoteste articolul ma face sa cred ca, uneori, artistii definesc prin arta tot ceea ce fac ei si nu ceea ce starneste admiratie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Medalion în bacon 4 porţii -35 minute 700g muşchi de viţel200g bacon (tăiat în felii subţiri)2 fire de rozmarin1 linguriţă rasă boabe de muştar măcinate50g unt1 lingură hrean proaspăt ras± sare, piper Curăţă muşchiul de pieliţe şi... Citeşte