Anuala 2007, expoziţia colectivă a membrilor filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), care s-a deschis zilele trecute la Galeria de artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava şi care s-a configurat ca o sinteză revelatoare a principiului unităţii în diversitate, a avut şi un semnal plastic inedit.
Alături de lucrările de pictură şi grafică, de tapiserie şi de sculptură realizate în tehnici şi cu materiale uzuale, convenţionale, au fost expuse trei piese sculpturale executate în...minereu de sare.
Lucrările îi aparţin sculptorului Mircea Dăneasă, care răspunde astfel unei propuneri provocatoare, lansată cu doi ani în urmă de directorul general al Societăţii Naţionale a Sării, ing. Nicolae Grudnicki.
Propunerea viza realizarea unor lucrări artistice în minereu de sare în cadrul unei tabere de creaţie intitulate „Maestrul şi discipolul”. Chiar dacă acest proiect nu s-a mai împlinit în formula iniţială, Mircea Dăneasă a experimentat sculptura în sare, iar lucrările prezentate la Anuala 2007 au trezit atât interesul colegilor de breaslă, cât şi pe cel al publicului.
Sare, în argila de modelaj
Dar sarea este pentru sculptorul Mircea Dăneasă un element indispensabil utilizat şi la realizarea marelui său proiect, cel al Monumentului eroilor şi martirilor Bucovinei.
Modelajul în lut, pe care l-a executat la scara 1/1 în toamna acestui an în curtea atelierului său de pe strada Cernăuţi, a avut de suferit odată cu instalarea iernii.
Până la realizarea unui adăpost, care să protejeze pe cât este posibil lucrarea, temperaturile negative au afectat modelul din argilă, producându-i o serie de crăpături şi chiar decaparea unor fragmente de pe armătura metalică.
Pentru refacerea modelajului şi pentru a-i conferi rezistenţă la îngheţ, Mircea Dăneasă a introdus în amestecul de argilă sare adusă de la Salina Cacica.
Aceeaşi salină din care şi-a procurat bucăţile de minereu în care-a sculptat cele trei piese expuse acum la salon.
(28 dec 2007, 12:22:58