Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 dec 2007 - Anul XII, nr. 314 (3679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Unic

Clopote muzicale, programate pe computer

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea mai mare catedrală din ţară, Catedrala „Naşterea Domnului”, din Suceava (Mărăşeşti), s-a îmbogăţit cu 18 clopote automatizate, care vor funcţiona pe baza unui sistem computerizat.

Clopotele au fost executate în Innsbruck  - Austria, de către cea mai mare firmă de specialitate din Europa, care a fost înfiinţată în anul 1595 - compania austriacă Grassmayr Glockengreisser.

Clopotele sunt fabricate dintr-un aliaj de cupru electrolitic şi staniu electrolitic (argint), în proporţii variabile (reprezentând secrete de fabricaţie).

„Carilon” – clopote care cântă

Clopotele catedralei sunt împărţite în două grupe. Un grup de 13 clopote, aşa numitul „carilon”, sau clopotele care cântă, sunt toate într-o gamă şi pot „interpreta” orice melodie religioasă.

Celălalt grup de clopote, 5 la număr, deserveşte cultul religios, adică toate slujbele care se fac în cursul anului în biserică. Toate cele 18 clopote sunt acţionate de un computer.

Opt tone, 160 de mii de euro

Cele 18 clopote cântăresc opt tone. Fiecare clopot a fost acordat la o notă muzicală. Într-o cameră special amenajată, va fi amplasat computerul de unde vor pleca toate comenzile către clopote. Clopotele au costat 160 de mii de euro. Circa 110 mii de euro au fost deja achitaţi firmei austriece, conform contractului încheiat în anul 2006, urmând ca în perioada următoare, când se va monta programul pe baza căruia vor funcţiona clopotele, să mai fie achitaţi circa 50-60 de mii de euro.

Cinci dintre clopote, cele mari, sunt în gama do major, iar celelalte 13 clopote mai mici sunt în gama mi minor. Acestea din urmă pot interpreta melodii religioase.

La 10 metri peste blocul „Bebeluşu”

Clopotele vor fi aşezate la o înălţime ce depăşeşte cu 10 metri cel mai înalt bloc de pe Mărăşeşti. Asta înseamnă că nu vor deranja locatarii ce stau în apropierea bisericii, pentru că undele sonore se vor dispersa.

De asemenea, vor fi folosite jaluzele care pot orienta undele sonore. Preotul paroh al Catedralei „Naşterea Domnului” Suceava, Petru Argatu, ne-a spus că clopotele vor fi montate cu utilaje de mare tonaj, în turla catedralei, imediat după ce se va turna placa de la turlă. După montarea clopotelor, se va închide turla catedralei.

„Undele sonore nu vor izbi în ferestrele apartamentelor din jur, ci vor coborî uşor, fără să deranjeze. Sperăm ca prin luna iunie-iulie, să putem să montăm cele 18 clopote”, ne-a spus parohul catedralei, preotul Petru Argatu.

Clopote fără clopotar

Clopotele nu vor mai fi bătute de pălimar. Ele vor fi activate pe baza unui program de calculator. Soft-ul calculatorului este realizat în aşa fel încât să respecte notele muzicale. Clopotele nu vor mai fi „bătute” la mână de clopotar. Totul este calculat în cel mai mic detaliu.

Clopotele sunt unicate în România prin tonalitatea pe care o au şi sunt realizate după canoanele Bisericii Ortodoxe. Ritualul de sfinţire al celor 18 clopote a avut loc de Crăciun, spre bucuria credincioşilor care au participat la un eveniment unic.

Clopote cu partituri muzicale

Clopotele mici vor „intona” câte o melodie la Praznicele Împărăteşti, de Crăciun, când este şi hramul Catedralei „Naşterea Domnului”, sau de Paşti. La Crăciun se vor auzi melodiile religioase „Naşterea Ta Hristoase”, „Fecioara astăzi naşte” şi colinde, de Sfintele Paşti se va auzi „Hristos a Înviat”. La o oră anume din zi, fie la amiază, ora 12:00, fie spre seară, ora 18:00, se va auzi o bătaie de clopot.

Sistemul computerizat şi de comandă al clopotelor Catedralei „Naşterea Domnului” va permite, conform programului, interpretarea mai multor partituri muzicale.

„Clopotele muzicale” vor suna la un simplu click, iar computerul va transmite mai departe comanda către clopote.

Bani de la Guvern şi Primăria Suceava

În acest an, lucrările la catedrală au avansat foarte mult. Dacă la începutul anului nivelul construcţiei era la +24 de metri, sfârşitul anului le-a găsit la +32 metri. Finalul va fi undeva la +70 metri, fără cruce.

În sprijinul acestor lucrări, la cea mai mare catedrală din ţară, Catedrala „Naşterii Domnului”, au contribuit, în acest an, Primăria Suceava - cu 2 miliarde de lei vechi,

Guvernul României, la propunerea deputatului PNL de Suceava Sandu Capră, cu 6 miliarde de lei vechi, precum şi alţi donatori. Din aceşti bani s-a achiziţionat şi tabla pentru acoperirea catedralei. Este vorba de o tablă din cupru, de 0,5 milimetri, adusă din Germania.

„Am considerat că dacă va fi o catedrală impunătoare, ce mai mare din ţară, care deja se conturează, să fie montate şi clopote deosebite şi tablă de calitate, pentru ca toate acestea să dureze, să dăinuiască în timp. Am văzut clopote realizate de aceeaşi firmă austriacă, care aveau o vechime de 300 de ani şi sunau impecabil”, ne-a explicat preotul Argatu.

Daruri pentru copii şi bătrâni

Parohia „Naşterea Domnului” oferă, în fiecare an, de Crăciun, daruri copiilor şi bătrânilor nevoiaşi. Şi în acest an, peste 50 de copii au primit cadouri (dulciuri, fructe, jucării), iar bătrânii bolnavi din parohie au avut surpriza ca în ziua de Crăciun să le bată „Moşu” la uşă. Consilieri din parohie au mers personal la casele oamenilor bătrâni şi nevoiaşi şi le-au oferit câte un pachet cu bunătăţi. Chiar dacă nu pot veni regulat la biserică, din cauza suferinţelor, a bolilor, ei nu au fost uitaţi de ceilalţi enoriaşi, care le-au trimis cadouri acasă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clopote muzicale, programate pe computer.
 Vizualizări articol: 2971 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 10 voturi
Clopote muzicale, programate pe computer3.7510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   160 de mii de euro ? trimis de
(28 dec 2007, 11:23:58
Mi se epare ca tot ce se face la aceasta catedrala suna a opulenta si luxstraight face ...
2.   Unde mai este smerenia? trimis de
(28 dec 2007, 12:57:17
Cui foloseste o asemenea investitie? La ce folos atata opulenta? Este inadmisibil ca 50% din fondurile Ministerului Culturii sa fie cheltuite pentru Catedrala Neamului. Cu ce este mai presus o biserica de zeci de milioane de euro fata de un schit de lemn? Chiar nu pot fi cheltuiti acei bani in alte scopuri care sa fie intr-adevar in folosul si ajutorul oamenilor? Pacat ca unii preoti vad in biserica o afacere...
2.1  RE: Unde mai este smerenia? trimis de
(28 dec 2007, 15:33:22
enoriasule, esti intr-o mare eroare, catedrala neamului nici nu exista inca, iar daca va fi construita va fi la bucuresti. EROAREEEEEEEE
3.   HOOOO BAAAAAAAAA trimis de
(28 dec 2007, 14:18:26
Bai fratilor, daca eram pe vremea lu' Stefan cel Mare la fel puneati problema? ala a ridicat 40 nu una. Nu confundati Biserica cu politicul....oricum rusine ca va gasiti tocmai voi din Suceava sa criticati aceasita constructie. Dupa ce o termina, ma gandesc ca o sa postati comentarii de genul: "De ce nu se fac bordeluri? ". P.S: fiti bucurosi ca o asemenea constructie se afla tot in Moldova, taramul Bisericilor si Manastirilor.
4.   Dumnezeu sa ne ajute trimis de
(28 dec 2007, 16:29:49
Eu stau linga catedrala si vad in fiecare zi cu cita truda si migala se lucreaza sus pe schele. Lasati mai ticalosilor vorbele, ca bodegi si baruri sint la tot pasul. Este bine ce se face. Da, trebuie opulenta, sa avem si noi, ca in toate tarile civilizate din apus sint numai catedrale mari cu pereti spoiti in aur. Vezi catedrala Sf. Vitt din Praga, Sf. Sofia, Notre Dame din Paris, Domul din Milano, Catedrala din Koln, si altele!!! Ce mai ticalosilor, vreti numai baruri si bodegi??? Dumnezeu sa-i ajute pe preotii Argatu sa termine ce s-a inceput. Sa fiti mindri de ceea ce se construieste

nu huliti, ca de asta va merge ca la cei sp...
5.   Bravo ANGELICA!!! trimis de
(28 dec 2007, 18:14:33
bravo ANGELICA!!!
6.   Intrebare trimis de
(28 dec 2007, 19:56:24
Cand este gata catedrala? Parca a fost inceputa in anul 1990 sau 1991 (daca nu ma insel).
7.   DOAMNE AJUTA! trimis de
(28 dec 2007, 21:16:51
DOAMNE AJUTA! FELICITARI PENTRU OSTENEALA PREOTILOR CARE SLUJESC IN PREZENT. E FOARTE BINE CA SE FACE UN MONUMENT DURABIL, CU O ARHITECTURA MODERNA SI FUNCTIONALA.

FELICITARI DR. TRAIAN POP, UN SUSTINATOR NEOBOSIT AL ACESTUI PROIECT.
8.   Tara Paielor... trimis de
(28 dec 2007, 22:55:09
Astia in loc sa faca ceva mai util pentru orash... dau bani pentru niste clopote.... n-are rost sa ma mai obosesc sa mai zic ceva. Chiar credetzi k asa ceva o sa faca vreo diferentza pentru orasul nostru?? ( nu mai zic nimik ) Alla.... adik.... Dumnezer sa va ajute!
9.   ..... trimis de
(29 dec 2007, 10:17:36
casele din jur cand dispar ?
10.   :P trimis de
(29 dec 2007, 10:21:54
daramati casele alea (...le daram eu..laughing si faceti parcari . nu de alta , dar avem si noi unde parca masinile .
11.   Pt aia care injura...ba prostalailor !!! trimis de
(29 dec 2007, 10:26:54
ce preferati ? sa schimbam borduri , sau sa ridicam biserici ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Medalion în bacon 4 porţii -35 minute 700g muşchi de viţel200g bacon (tăiat în felii subţiri)2 fire de rozmarin1 linguriţă rasă boabe de muştar măcinate50g unt1 lingură hrean proaspăt ras± sare, piper Curăţă muşchiul de pieliţe şi... Citeşte