Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 nov 2007 - Anul XII, nr. 268 (3641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Moştenire de familie

Povara numelor ridicole

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numele de familie ale unora reprezintă expresii indecente sau ridicole, care stârnesc râsul celor din jur. Adesea, cei care poartă un astfel de nume trec prin momente neplăcute, mulţi fiind chiar complexaţi de numele pe care îl poartă. Şi în judeţul Suceava există sute de persoane care au nume ce devin ţinta ironiilor celor din jur.

 

Se numesc Bounegru, Sulea, sau Mucea

 

O simplă căutare prin cărţile de telefon ale locuitorilor judeţului Suceava duce la descoperirea unor nume de familie care stârnesc zâmbetul. În capul listei sucevenilor cu nume care stârnesc zâmbete îi putem aminti pe membrii familiilor Bounegru, Sulea, Viţel, Mucea, Gâscă sau Tâmpescu. Alţii, mai „norocoşi”, se numesc Ţăranu, Verme, Răţoi, Broască, Moşneagu, Mujdei, Pintrijel sau Sfeclă. Poartă povara acestor nume de generaţii, şi se gândesc dacă nu ar fi bine să renunţe la el.

„Am avut probleme cu numele nostru, dar soţul a vrut neapărat să-l păstrăm. Eu una aş fi vrut să-l schimbăm, dar asta a fost dorinţa lui şi am respectat-o. Cele mai multe probleme le-au avut copiii la şcoală, mereu erau luaţi în râs de colegi. Unul dintre băieţi şi-a schimbat deja numele, iar al doilea vrea să şi-l schimbe, dar tot a amânat momentul din lipsă de timp. În ceea ce mă priveşte, soţul a murit, sunt femeie bătrână, şi nu mai are rost să-mi schimb numele”, ne-a povestit Margareta Bounegru, din municipiul Suceava.

Unii sunt, sau cel puţin vor să pară, mândri de numele lor. „Pe mine nu m-a deranjat niciodată că am un nume de familie mai ieşit din comun. De fapt, nici prea multe glume pe seama numelui meu nu s-au făcut, aşa că nu m-am gândit niciodată să-l schimb”, ne-a povestit Dumitru Gâscă.

Nici familia Viţel nu are de gând să renunţe la numele pe care-l poartă de generaţii. „Mai sunt glumele colegilor, prietenilor, dar nu facem un capăt de ţară din asta. Nu cred că îmi voi schimba niciodată numele”, ne-a spus şi Cezar Viţel, un tânăr din municipiul Suceava.

 

Păduchi, Limboi şi Pizdelea şi-au schimbat numele

 

Cum spuneam, unii preferă să renunţe la numele care le dă bătăi de cap, alegând să fie strigaţi cu un nume care să nu stârnească zâmbetele celor din jur. După cum am aflat de la Paul Baban, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Suceava, în acest an au fost soluţionate 51 de dosare privind schimbarea numelui sau prenumelui. În 11 dintre cazuri, cei care au solicitat schimbarea numelui au invocat faptul că acestea sunt ridicole.

Oameni care se numeau Păduchi, Bulină, Limboi, Gîscă sau Pizdelea, au acum un nume comun, care nu le mai dă bătăi de cap. Procedura de schimbare a numelui, prenumelui, sau a ambelor, nu presupune mari eforturi financiare sau multă umblătură, însă nu poate fi realizată fără o motivaţie din rândul celor considerate întemeiate. Se poate cere schimbarea numelui când acesta este format din expresii indecente ori ridicole, când din neatenţia ofiţerilor de stare civilă au fost efectuate menţiuni greşite în registrele de stare civilă, când prenumele purtat este specific unei persoane de sex opus, sau când persoana respectivă a adoptat minori şi doreşte că aceştia să poarte un alt anume. Am amintit aici doar de câteva exemple, lista motivelor ce pot fi invocate fiind mult mai lungă.

 

Procedura de schimbare a numelui

 

În ceea ce priveşte procedura de schimbare a numelui, trebuiesc parcurse câteva etape. Mai întâi solicitantul depune o cerere la primăria de care aparţine. Dosarul, cu motivaţia şi toate actele necesare, printre care trebuie să se găsească şi un act care să ateste că extrasul de cerere a schimbării numelui a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea a III-a, se înaintează la structura de evidenţă de stare civilă de care aparţine solicitantul (în cazul persoanelor din municipiul Suceava, Direcţia Municipală de Evidenţă a Persoanelor Suceava). În termen de 30 de zile, aici se consemnează un raport de investigaţie, iar dosarul este trimis spre soluţionare la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Suceava.

„Verificăm dacă sunt îndeplinite condiţiile, apoi propunem preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava emiterea dispoziţiei de admitere sau respingere a cererii de schimbare a numelui”, a explicat Paul Baban. El a subliniat că toate cele 51 de doare depuse în acest an au fost soluţionate pozitiv.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povara numelor ridicole.
 Vizualizări articol: 1515 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Povara numelor ridicole4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PT ROMANI trimis de
(13 nov 2007, 03:51:06
Tziganii baroni din tzara i-si fac la Timisoara palate din retele de cersit si furat prin UE, si parcheaza Rolsuri si Ferrari in fatza , ca Mertzanul e deja banal. Platesc ZERO TAXE.Va rog TRIMITETI POZE CARE AVETZI CU PALATELE TZIGANESTI lui Madame Mussolini la : info@azionesociale.n et, sau presei italiene, acum cit e calda povestea, ca sa ne creada odata europenii cu ce coruptie generala ne maninca viata in Romania, "tzara jmecherilor" caci autoritatile noastre au cultivat cu buna stiinta aceste retele criminale de facut bani pe spinarea imaginii Romaniei, indiferent ca era vorba de tzogoineri ori de romani sadea. Caci toti sunt manjiti si au incasat spaga ca sa inchida ochii, zicind ca las ca fura de la UE nu de la noi. Cind aceasta doamna europarlamentar i-a cerut acu 5 zile ambasadorului nostru din Italia sa plece acasa ca e depasit de situatie, a sarit Bucurestiul ca ars. Poftim, ca a avut madame dreptate. Lui Dom Ambasador ii pasa doar de concertele de opera de la Scala si alte

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei