Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 nov 2007 - Anul XII, nr. 268 (3641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Soclu gol

La Dumbrăveni, un Eminescu mai puţin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comuna Dumbrăveni, unică prin faptul că avea până acum două busturi de for public, prin care era înveşnicit chipul lui Mihai Eminescu, a rămas doar cu unul singur. Sculptorul Ion Mândrescu şi-a ridicat sâmbătă lucrarea de pe soclu şi a plecat cu ea în portbagajul maşinii. Motivul: nici până astăzi bustul din bronz, care cântăreşte cca. 100 kg, amplasat în anul 1992 în faţa şcolii din comună, nu a fost plătit de comunitatea locală.

Dumbrăveniul are o istorie aparte legată de reprezentarea artistică sculpturală a poetului naţional, fiind prima localitate rurală din România în care, la numai un deceniu de la moartea lui Mihai Eminescu, a fost ridicat un bust al acestuia. Iniţiativa şi cheltuiala au aparţinut atunci prinţului Leon Ghika, iar lucrarea, realizată în bronz de sculptorul Oscar Spaethe, a fost dezvelită în anul 1902, în parcul conacului, în cadrul unei festivităţi în care Dumbrăveniul,  potrivit consemnărilor din presa vremii, „a trăit poate evenimentul cel mai remarcabil al întregii sale existenţe spirituale”.

Bustul lui Oscar Spaethe, „aşezat în parc, în faţa curţii” şi instalat „pe un postament de piatră în patru cornuri”, pe care era fixată o placă de bronz care avea înscrise versurile „Ne-nţeles rămâne gândul / Ce-ţi străbate cânturile / Zboară numai, îngânându-l, / Valurile, vânturile”, a fost ocrotit în perioadă interbelică în casa unui gospodar, dar, după ce a fost reaşezat la locul lui, a dispărut în primii ani ai regimului comunist.

 

Două monumente de for cu chipul lui Eminescu

 

În vara anului 1992, prin osârdia preotului Constantin Jaba, în prezenţa IPS Pimen Suceveanul, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, chipul poetului a devenit din nou emblema localităţii prin înălţarea, în faţa liceului din Dumbrăveni, a bustului realizat de sculptorul Ion Mândrescu. Portretul sculptural al poetului a fost conceput, aşa cum a precizat artistul, în 1986, dar a fost turnat în bronz în anul 1991. S-au realizat 4 replici ale acestui bust, una fiind trimisă peste Prut, în Republica Moldova, alta se află la Caracas, în Venezuela, o altă replică se află la Suceviţa şi, în fine, una a stat pe soclu, până sâmbătă, la Dumbrăveni.

În vara acestui an Dumbrăveniul, localitate cu rezonanţă în istoria familiei Eminovici, a devenit localitatea unică din România cu două monumente de for cu chipul lui Mihai Eminescu.

În faţa Primăriei din localitate a fost dezvelit un nou bust al poetului, din ciment alb, al cărui autor este sculptorul botoşănean Marcel Mănăstireanu. Lucrarea a fost ridicată pe soclu odată cu bustul prinţului Leon Ghika, realizat de acelaşi sculptor.

 

Un soclu gol

 

Ion Mândrescu, un artist care are lucrări în colecţii din mai multe ţări europene, autorul piesei din bronz intitulate „Omul, spaţiul, timpul”, pe care statul român a donat-o Consiliului Europei de la Strasbourg, a spus simplu că a luat bustul pentru că îi aparţine.

„Este munca mea - a declarat el - şi l-am luat pentru că nu mai are ce căuta acolo. Dacă cineva îl doreşte într-adevăr, înseamnă că poate să-l şi plătească”. „Era în contrast cu locul - a mai adăugat el - şi de aceea a trebuit să-l iau. Când am văzut că <nu se simte bine> acolo, l-am recuperat”.

Ieri, cu excepţia paznicului, care ne-a spus că nu găsim pe nimeni la Primăria din Dumbrăveni, nu am putut vorbi cu nici un reprezentant al executivului local. În faţa liceului din comună a rămas un soclu gol.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Dumbrăveni, un Eminescu mai puţin.
 Vizualizări articol: 1096 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La Dumbrăveni, un Eminescu mai puţin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei