Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 oct 2007 - Anul XII, nr. 256 (3631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Indolenţă

Fişele pacienţilor, date pe mâna necunoscuţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

O infirmieră de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava este anchetată de conducere după ce nu a respectat dreptul la confidenţialitate al pacienţilor, în sensul că a înmânat documente oficiale, referitoare la starea de sănătate a bolnavilor, unor persoane necunoscute, întâlnite în curtea unităţii.

Gestul care ar putea să o coste chiar slujba pe angajata spitalului s-a produs ieri dimineaţă, în jurul orei 10.30. Infirmiera în cauză s-a gândit să-şi împartă responsabilităţile de serviciu cu prima persoană care i-a ieşit în cale în timp ce se îndrepta spre unul din pavilioanele secţiei Pneumoftiziologie de la spitalul vechi, unde urma să lase rezultatele unor analize de laborator aparţinând câtorva persoane internate. Practic, salariata SJU a oprit o persoană necunoscută întâlnită în curte şi i-a înmânat două buletine de analiză cu solicitarea de a le preda unui cadru sanitar de la pavilionul respectiv unde, în opinia ei, nu era necesar să se deplaseze personal.

„Mergeţi câţiva metri mai departe, în clădirea aia, la prima uşă, şi daţi foile astea unei asistente”, a fost modul în care infirmiera în cauză s-a adresat unei persoane străine, din nefericire un ziarist, venit pentru documentare în zonă. „Nu trebuie decât să le lăsaţi acolo”, a fost replica angajatei la nedumerirea manifestată de jurnalistul abordat pe neaşteptate, pentru o astfel de solicitare inedită.

Aşa se face că, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, documente oficiale, cu regim special, sunt lăsate la voia întâmplării, după bunul plac al celor plătiţi din banul public să apere interesele persoanelor aflate în suferinţă, care necesită îngrijiri medicale. La SJU, nimeni nu pare să dea doi bani pe confidenţialitatea la care are dreptul fiecare pacient internat, având în vedere că acte cu caracter confidenţial, referitoare la starea de sănătate a bolnavilor, circulă fără nici un control prin împrejurimile unităţii. Bolnavii au ajuns practic bătaia de joc a acestei unităţi care se vrea cea mai reprezentativă pentru judeţul nostru, în condiţiile în care lipsurile de tot felul sunt dublate de indolenţa salariaţilor. Pe lângă faptul că nu li se asigură condiţii hoteliere adecvate, mâncare de calitate şi asistenţă sanitară corespunzătoare, pacienţilor internaţi li se refuză şi dreptul la intimitate vizavi de afecţiunea de care suferă.

Buletinele de analiză care au ajuns ieri pe mâna unor persoane necunoscute erau întocmite de către laboratorul Synevo cu care spitalul are încheiat contract, pe numele a doi bărbaţi, Traian N., în vârstă de 64 ani, şi Nicolae M., de 42 ani, şi erau adresate şefului secţiei Pneumoftiziologie, doctorul Tatiana Monţia. Cele două documente, datate 29 octombrie 2007, erau înregistrate cu numerele de cerere 3000503506 şi respectiv 3000503486 şi conţineau rezultatele unor analize de biochimie şi hematologie efectuate bolnavilor menţionaţi.

De remarcat că în secţia Pneumoftiziologie sunt tratate în general persoane cu TBC, boală considerată încă ruşinoasă din cauza stigmatului social pe care îl presupune.

 

Spitalul ar putea risca un proces

 

Ieri, directorul medical al unităţii, doctorul Doina Ganea Motan, căreia i-am adus la cunoştinţă acest caz, a declarat că va trage la răspundere toate persoanele care se fac vinovate de neglijenţă în serviciu. Sursa citată a taxat dur indolenţa de care a dat dovadă infirmiera, declarând că după ce o va identifica o va da pe mâna comisiei de disciplină. Ea a spus că nu va ezita să ia măsurile necesare, inclusiv împotriva şefului secţiei Pneumoftiziologie, care nu şi-a responsabilizat angajaţii, conform fişei postului, şi a asistentei şefe care nu a monitorizat activitatea subalternilor.

„Buletinele de analiză au circuit intern, securizat, în funcţie de investigaţiile pe care le are de făcut pacientul şi de consultul interdisciplinar. Vom identifica infirmiera respectivă şi o vom da pe mâna comisiei de disciplină fiindcă nu se mai poate cu indolenţa şi nerespectarea regulamentului de ordine interioară. Atâta vreme cât l-a încălcat nu are decât să suporte consecinţele. Laboratorul Synevo, care este acreditat european, specifică faptul că aceste documente sunt confidenţiale. Dacă buletinele ar aparţine unui pacient care reprezintă un caz medico-legal, ar apărea  şi implicaţiile juridice. Nu este vorba aici de o astfel de situaţie, dar s-a încălcat dreptul la confidenţialitate al pacientului şi nu s-au respectat atribuţiile de serviciu”, a punctat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, adăugând că unitatea riscă acum un proces şi plata unor daune morale.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fişele pacienţilor, date pe mâna necunoscuţilor.
 Vizualizări articol: 869 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Fişele pacienţilor, date pe mâna necunoscuţilor3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei