Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 oct 2007 - Anul XII, nr. 255 (3630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prima provocare

Balul ţiganilor din Şcheia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Familiile de ţigani din Şcheia au participat, pentru prima dată, la un bal organizat doar pentru ei. Sâmbătă seara, chiar înainte de ora 20:00, ora de începere a balului, aproape o sută de ţigani, majoritatea familii care şi-au adus cu ei şi puradeii de doi, trei anişori în braţe, s-au adunat la Căminul Cultural din comună. Pe scenă era deja instalată şi cânta „cu foc” Formaţia „Sandocan”, din comuna Valea Moldovei – sat Mironu. Plătiţi cu 20 de milioane de lei vechi de Primăria Şcheia, „Sandocanii” – 4 la număr, au avut misiunea de a-i face pe ţiganii din Şcheia să se simtă bine, să danseze pe ritmuri ţigăneşti, dar şi româneşti, până în zorii zilei.

Deşi ne-am aşteptat să vedem rochii colorate, creţe, de care să fie prinse la brâu eşarfe strălucitoare, bănuţi de aur în cosiţe împletite, de care să atârne funde de toate culorile sau salbe de aur la gât, n-am avut parte de aşa ceva. Explicaţia a fost simplă: „noi nu ştim ţigăneşte şi n-avem haine ţigăneşti. Noi suntem ţigani romanizaţi, care dansăm şi pe muzică românească”. Răspunsul l-am primit de la Gheorghe Rostaş, care a venit la bal însoţit de soţie şi cele două fiice. Rostaş era printre singurii ţigani pus la patru ace: costum alb, cămaşă alb cu negru, iar ca accesoriu purta la gât un lanţ gros de care atârna o cruce. Ceilalţi „ţigani romanizaţi” aveau ţinute obişnuite: tinerele cu blugi, curele colorate, bluze mulate, mamele lor cu rochii de seară ieftine, iar bărbaţii cu haine de piele, pulovere împletite şi pălării pe-o ureche. Într-un cuvânt, fiecare a venit îmbrăcat cu ce-a avut mai bun pe-acasă, dar la putere a fost dansul şi voia bună. Balul ţiganilor a fost organizat de Primăria Şcheia.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Balul ţiganilor din Şcheia.
 Vizualizări articol: 1915 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balul ţiganilor din Şcheia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei