Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 oct 2007 - Anul XII, nr. 255 (3630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Spitalul Judeţean

ASP cere demiterea directorului Dăscăliuc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, Autoritatea de Sănătate Publică, nu a apreciat modul în care directorul Costică Dăscăliuc a înţeles să conducă un spital, reproşându-i acestuia situaţia de criză profundă pe care o traversează unitatea de o bună bucată de vreme. Şeful ASP Suceava, doctorul Odette Nicolae, a solicitat ieri ministrului Nicolăescu şi prefectului Onofrei demiterea din funcţie a şefului Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, după un control ce a scos la iveală mai multe nereguli. În propunerea de destituire din funcţie înaintată ieri celor doi oficiali, directorul executiv al instituţiei, doctorul Odette Nicolae, precizează neajunsurile descoperite în timpul anchetei, care, în viziunea sa, au la bază managementul defectuos practicat de directorul Costică Dăscăliuc. Astfel, potrivit şefului ASP, în prima jumătate a anului s-au înregistrat deficienţe în aprovizionare, magazia spitalului neonorând în totalitate solicitările de materiale sanitare, de curăţenie şi de laborator, dar şi de dezinfectanţi, fapt care a avut repercusiuni grave asupra activităţii medicale. De asemenea, nu s-au făcut reparaţiile curente necesare, a căror valoare nu a fost nici măcar fundamentată printr-o notă. În plus, în cadrul laboratorului de anatomie patologică, nici până în prezent nu s-a pus în funcţiune sistemul de ventilaţie, în condiţiile în care, în luna martie a anului 2006, unitatea sanitară a fost amendată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava pentru această deficienţă. Pe de altă parte, spitalul nu a luat toate măsurile necesare pentru protejarea securităţii şi sănătăţii salariaţilor, constatându-se că din sumele prevăzute pentru protecţia muncii nu s-au asigurat în cursul anului 2007 echipament de protecţie şi alimentaţia compensatorie conform contractului colectiv de muncă la nivel de unitate sanitară. De remarcat că pentru neasigurarea cu echipament de protecţie a salariaţilor de la laboratorul de anatomie patologică, spitalul a fost amendat de către ITM Suceava în luna martie 2006.

 

Meniuri fără carne trei zile pe săptămână

 

Pe de altă parte, analiza contului de execuţie a scos la iveală nereguli legate de programele de sănătate şi a arătat că Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava este singurul spital din judeţ care nu a întocmit planul de dezvoltare a unităţii pe perioada mandatului, elaborat conform nevoilor de servicii medicale ale populaţiei din zona arondată, în baza propunerilor consiliului medical. De asemenea, s-a constatat că regulamentul de ordine interioară şi regulamentul de organizare şi funcţionare nu au fost actualizate conform normelor în vigoare, iar fişele de post de la nivelul unităţii nu erau corelate cu actele normative de ultimă actualitate, în special cele ale personalului cu funcţii de conducere, respectiv comitet director, şefi de secţie şi şefi de servicii.

Mai mult, deşi activitatea serviciilor de aprovizionare şi administrativ era defectuoasă, spitalul nu a organizat concurs pentru ocuparea postului de director administrativ. În plus, chiar dacă toţi şefii de secţie au susţinut examenul de ocupare a postului prin concurs, nu s-a încheiat un contract între aceştia şi conducerea spitalului. De asemenea, managerul unităţii ar fi trebuit să negocieze cu şefii de secţie indicatorii de performanţă specifici, lucru care nu s-a întâmplat însă nici până în momentul de faţă. De asemenea, nu s-au întocmit machetele pe secţii ale bugetului de venituri şi cheltuieli, prin care şefii de secţie ar fi trebuit să cunoască bugetele de care dispun şi în consecinţă să cheltuiască eficient sumele ce le revin.

Ancheta ASP a mai scos la iveală faptul că nu au fost respectaţi indicatorii de calitate şi că s-a micşorat nejustificat raţia de hrană, medicamente şi materiale sanitare. Astfel, din verificarea fişelor de consum a alimentelor din perioada martie – august 2007, s-a observat că în zilele de vineri, duminică şi în unele zile de miercuri pacienţilor li s-au servit meniuri fără carne. În ceea ce priveşte medicamentele, s-au remarcat mari disfuncţionalităţi în aprovizionare, fiind nenumărate cazurile în care anumite produse au lipsit perioade lungi de timp, iar pacienţii au fost trimişi să şi le cumpere.

Contactat ieri seară în legătură cu propunerea de destituire din funcţie formulată de Autoritatea de Sănătate Publică Suceava, economistul Costică Dăscăliuc a declarat că nu este la curent cu acest demers şi ca atare nu are nici un comentariu de făcut.

„Nu ştiu nimic şi nu am ce să spun până nu primesc ceva în scris”, a precizat şeful Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.

De menţionat că, de la începutul anului, ASP a efectuat la cea mai mare unitate sanitară suceveană 26 de controale igienico-sanitare, în urma cărora au fost aplicate 15 avertismente şi 8 amenzi în valoare de peste 9000 lei.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ASP cere demiterea directorului Dăscăliuc.
 Vizualizări articol: 940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ASP cere demiterea directorului Dăscăliuc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei