Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 oct 2007 - Anul XII, nr. 254 (3629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Uniformă pătată cu alcool

Poliţistul de pe radar, beat la volan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Un agent de pe una dintre maşinile radar ale Poliţiei a fost prins băut, sâmbătă seară, în timpul serviciului. Omul legii a fost dat de gol de modul în care conducea în trafic: cu o viteză mult sub limita legală şi în zig-zag.

Doi tineri care veneau cu maşina dinspre Fălticeni înspre Suceava l-au văzut aproape dormind cu capul pe volan şi au alertat Poliţia prin <112>. Martorii spun că primii poliţişti care au ajuns la faţa locului au încercat să muşamalizeze toată povestea şi l-au lăsat pe poliţistul problemă să plece. Din nefericire pentru agentul în cauză, n-a mai fost cale de scăpare în momentul în care isprava lui a ajuns la urechile comenzii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Mai marii Poliţiei le-au pus gând rău şi celorlalţi subofiţeri implicaţi în această poveste. Reporterii „Monitorului de Suceava” au filmat cu un telefon mobil momentul în care poliţistul este pus să sufle în alcooltest. Filmuleţul îl puteţi vedea pe internet, la adresa www.monitorulsv.ro

 

„L-am văzut pe poliţist la volan, cu capul plecat, ca şi când ar fi dormit”

 

Toată povestea s-a petrecut sâmbătă seară. În jurul orei 17.40, doi tineri, soţ şi soţie, veneau cu maşina dinspre Fălticeni înspre Suceava. Pe drum, cei doi au observat în faţa lor o „Dacie Logan” de culoare albastră (B 04 EGB), care circula cu 30-35 de kilometri la oră. Tinerii şi-au dat seama imediat, după numerele de înmatriculare ale Logan-ului (care au apărut în urmă cu două săptămâni, într-un articol al „Monitorului de Suceava”), că maşina respectivă este a Poliţiei Circulaţie şi are instalat un aparat radar.

„Mă gândeam că face special, să calce soţul linia continuă şi după aia să îl oprească şi să îl sancţioneze. Am mers în spatele lui o bună bucată de drum”, povesteşte soţia tânărului care se afla la volan, Bianca Ţilică.

Cei doi tineri şi-au dat seama că ceva nu e în regulă în momentul în care au observat că maşina Poliţiei se deplasează în zig-zag, fiind condusă haotic. „Nimeni nu avea curaj să-l depăşească... în spatele maşinii noastre, era o coloană întreagă de autoturisme. La Buneşti, era linie discontinuă şi l-am depăşit. M-am uitat şi l-am văzut pe poliţist la volan, cu capul plecat, ca şi când ar fi dormit”, mărturisea tânăra în declaraţiile date ulterior la Poliţie.

Imediat după ce-au trecut de maşina radarului, cei doi tineri au sunat la Serviciul unic de preluare a apelurilor de urgenţă - 112 şi au sesizat întâmplarea operatoarelor de serviciu. „Când am sunat la 112, mi s-a spus că o să ajungă un echipaj de poliţie în zonă şi dacă vreau să văd cum se soluţionează sesizarea mea să rămân acolo. Atunci mi-a venit ideea să văd ce se întâmplă. Am întors maşina şi l-am văzut că oprise într-o parcare, la ieşirea din Buneşti”, completează soţul Biancăi Ţilică, avocat în cadrul Baroului Iaşi.

Cei doi soţi au parcat maşina în spatele autoturismului „Logan” şi au observat că şoferul, îmbrăcat în poliţist, stătea cu capul pe volan: „Motorul era pornit şi din când în când mai scăpa piciorul de pe pedale şi mai dădea în spate. Am mutat maşina în faţa Logan-ului”.

 

La Buneşti, poliţistul cu „nasu’ înfundat”

 

În aproximativ 10 minute, la faţa locului a ajuns şeful de post de la Buneşti, agentul şef Gheorghiţă Lazăr. După ce tinerii i-au spus toată povestea, agentul şef Lazăr s-a apropiat de maşina radarului, a deschis portiera şi a avut o conversaţie scurtă cu poliţistul de la volan.

„Nu am înţeles ce-i spunea, că vorbea încet şi foarte aproape de el. Cert e, atât eu, cât şi soţul meu, am simţit un puternic miros de alcool. Am aflat între timp că trebuia să ajungă şi un echipaj de la Poliţia Rutieră. I-am spus şefului de post să-i ia cheile de la maşină, că mai face ăla vreo nebunie. Mi-a spus sec: nu pot...”, continuă Bianca Ţilică. Tot de un răspuns sec din partea poliţistului Lazăr au avut parte cei doi soţi Ţilică şi în momentul în care i-au spus omului legii că din Logan-ul colegului lui vine un puternic miros de alcool. „Am nasu’ înfundat”, le-ar fi răspuns agentul.

După câteva secunde, poliţistul de la volanul radarului a pornit motorul şi a plecat înspre Fălticeni. În acelaşi timp, din sens opus, venea cu girofarul pornit o altă maşină a Poliţiei Rutiere. Deşi cele două maşini, au trecut practic una pe lângă cealaltă, cei doi agenţi care au coborât din maşină au dat din umeri în momentul în care tinerii le-au explicat că Logan-ul cu radarul tocmai a plecat. „Ne-au spus că nu l-au văzut. Practic, ne-au făcut tâmpiţi pe faţă. Cum tu, poliţist de circulaţie, să nu-ţi cunoşti propria maşină cu radar??!! Mai mult, Logan-ul cu radar avea şi avaria pornită. Ne-au spus împreună să mergem să-l căutam, dar au întors maşina din vreo patru mişcări şi se mişcau cu încetinitorul”, erau revoltaţi cei doi soţi.

Deşi s-au întors până la Fălticeni, nici tinerii, autoturismul Logan nu a mai fost găsit. „Probabil şeful de post, i-a spus să tragă pe o uliţă prin Buneşti şi să aştepte până plecăm. Am fost mai mult revoltaţi de atitudinea şefului de post şi a celor doi poliţişti de la Circulaţie, care au venit ulterior la faţa locului, decât de agentul beat de la volanul radarului”, susţine Bianca Ţilică.

 

Găsiţi-l şi puneţi-l să sufle în alcooltest!

 

Atât Bianca Ţilică, cât şi soţul ei, au venit, o oră mai târziu, la sediul Poliţiei municipiului Suceava şi au reclamat toate cele întâmplate. Povestea a ajuns şi la urechile adjunctului şefului IPJ Suceava, comisarul şef Mircea Smoleac, care se afla la acea vreme la o nuntă, la un restaurant din Suceava.

Fiind vorba despre acuzaţii foarte grave, cu atât mai mult cu cât în acest caz vizaţi erau chiar poliţişti, Mircea Smoleac a plecat imediat de la nuntă şi a dispus constituirea unei echipe operative care să dea de urma agentului care se afla la volanul Logan-ului albastru.

Între timp, acesta fusese şi identificat în persoana agentului şef Cătălin Costel Radu. Deşi terminase serviciul la ora 17:00, omul legii nu era oficial ieşit din serviciu, întrucât nu predase maşina. Acesta a mai avut ceva probleme de sănătate, în urmă cu aproximativ trei ani, fiind internat o vreme, din informaţiile pe care le avem, la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc.

Pe fondul acestor afecţiuni mai vechi, conducerea IPJ Suceava lua, sâmbătă seară, în calcul şi varianta ca poliţistului Radu să i se fi făcut rău din nou. Totuşi, şi în această situaţie, erau câteva întrebări fără răspuns. Cea mai relevantă dintre ele: de ce şeful de post de la Buneşti nu i-a luat agentului şef Radu cheile de la maşină şi nu a anunţat Salvarea şi conducerea Inspectoratului?

Pentru a lămuri lucrurile, ordinul comisarului şef Smoleac a fost ferm: „Găsiţi-l şi puneţi-l să sufle în alcooltest!”

 

„M-a testat domnu’ doctor de trei ori şi aveam zero”

 

Însoţiţi de subcomisarul Constantin Petrea, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Suceava, pe urmele poliţistului Radu au plecat atât cei doi tineri, precum şi reporterii „Monitorului de Suceava”.

Între timp, se aflase că Logan-ul albastru (B 04 EGB) fusese lăsat parcat în faţa IPJ Suceava. Totuşi, nici o veste despre agentul şef Cătălin Costel Radu. Nu a durat mult, însă, şi subcomisarul Petrea primeşte un telefon prin care este informat că poliţistul căutat este în drum spre Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc. Până ca subofiţerul să ajungă la spital, comisarul şef Mircea Smoleac a trimis mai mulţi poliţişti de la Câmpulung Moldovenesc să-l aştepte acolo, pentru a nu încerca să se sustragă controlului cu alcooltestul.

Testul de verificare a alcoolemiei poliţistului avea să se petreacă aproximativ două ore mai târziu, în jurul orei 21.30.

Pe holurile Spitalului de Psihiatrie, agentul şef Cătălin Costel Radu era înconjurat de mai mulţi colegi de-ai săi. Părea sigur pe el, deşi mirosul de alcool îl trăda. „M-a testat domnu’ doctor de trei ori şi aveam <zero>”, îi spunea agentul şef Radu subcomisarului Petrea. Pus să sufle în alcooltest, de data aceasta de poliţişti, Radu a fost prins cu minciuna. La aproape trei ore şi jumătate după ce-a fost văzut dormind aproape cu capul pe volan, la Buneşti, agentul şef Cătălin Costel Radu avea o alcoolemie de 0,81 miligrame la litru în aerul expirat.

 

Dosar penal pe numele poliţistului de pe radar

 

În timp ce subofiţerului i se luau şi probe de sânge pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei, la Suceava, comisarul şef Mircea Smoleac întocmea actele premergătoare dosarului penal. Subofiţerul Cătălin Costel Radu va fi cercetat pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autoturism pe drumurile publice. El va ajunge şi în faţa Consiliului de Disciplină al IPJ Suceava şi, probabil, va fi destituit din rândurile Poliţiei.

Sancţiuni dure îi aşteptată şi pe ceilalţi trei poliţişti care au încercat să-l facă scăpat, mai marii IPJ Suceava fiind hotărâţi să-i dea şi pe aceştia pe mâna Consiliului de Disciplină şi, în funcţie de ancheta internă ce va fi demarată, pe mâna procurorilor. „Nu tolerăm astfel de fapte. Să fie clar pentru toţi poliţiştii! Nu tolerăm nici comportamente de genul poliţistului de la Buneşti care a avut o atitudine atât de pasivă faţă de ceea ce s-a întâmplat şi de ceea ce se putea întâmpla. Trebuie să înţeleagă toţi că suntem în Uniunea Europeană şi nu la <Cuca Măcăii>”, era supărat foc, ieri dimineaţă, comisarul şef Mircea Smoleac.

Adjunctul şefului IPJ Suceava a ţinut să le amintească poliţiştilor din subordine că nu va face nici un fel de compromis atunci când vreunul dintre ei va greşi şi că va propune sancţiunile cele mai dure împotriva cadrelor care, prin faptele lor, strică imaginea Poliţiei.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţistul de pe radar, beat la volan.
 Vizualizări articol: 832 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Poliţistul de pe radar, beat la volan4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu ma mira trimis de
(29 oct 2007, 14:05:56
Nu ma mira nici fapta politistului, nici lipsa de profesionalism al colegilor acestuia.Am sesizat in ziua de 27sept. la politia Burdujeni ca pe una din strazile din Itcani un cetatean care isi efectua lucrari de reparatii la casa a binevoit si a" pavat " strada cu resturi de moloz ,gresie si faianta rezultate din demolare.

La venirea (promta) a politistilor acestia mi-au luat la rost sotia afirmand ca de ce -i purtam pe drumuri ca "doar unde sa-si arunce omul molozul!!!??????cred ca e cava .....no comment!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei