Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 oct 2007 - Anul XII, nr. 254 (3629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Mediului va aloca anul viitor cei mai mulţi bani pentru investiţii în domeniul apelor

Luni, 29 Octombrie 2007 (16:24:53)
"

Bugetul alocat Ministerului Mediului pentru 2008 este cu aproape 18 la sută mai mare faţă de acest an, cele mai importante fonduri, adică 752 de milioane de lei, fiind destinate investiţiilor în domeniul apelor, a declarat, luni, ministrul Attila Korodi.

Demnitarul a anunţat că Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) şi-a propus ca anul viitor să aibă proiecte extrem de ambiţioase, majoritatea vizând investiţii în moderniarea oraşelor şi satelor. În 2008, bugetul total al MMDD va fi de 1,82 miliarde de lei, din care 1,23 de miliarde de lei de la bugetul de stat, 253,6 milioane de lei din credite externe, iar restul de 342,5 milioane de lei din fonduri externe nerambursabile.

"Este greu de crezut, dar în România anului 2007 doar un un român din şapte de la sate beneficiază de alimentare cu apă curentă şi este destul de grav ca 13 la sută dintre orăşeni să nu aibă infrastructură de calitate minimă de apă curentă şi canalizare. V-am dat doar un exemplu despre ceea ce Ministrul Mediului vrea să susţină anul viitor", a declarat Attila Korodi.

Ministrul Mediului a precizat că bugetul pe 2008 este mai mare cu 17,66 la sută faţă de acest an, iar investiţiile au stabilite prioritar în funcţie de nevoile existente.

"Capitolul care beneficiază de cea mai mare creştere bugetară este cel care se referă la transferuri între unităţi ale administraţiei publice. Asta înseamnă că în 2008 Ministerul Mediului va pune la dispoziţia autorităţilor publice locale aproximativ 112 milioane de lei pentru investiţii în teritoriu în domeniul protecţiei mediului. Suma oferită de minister este cu 78 la sută mai mare faţă de 2007 şi va permite demararea sau continuarea, de către autorităţile locale, a 133 de obiective de investiţii în infrastructura de mediu, ce se adaugă la cele 25 de obiective deja finanţate anul acesta. Această sumă, gestionată de autorităţile locale, nu include şi fondurile europene, acolo fiind vorba de o sumă de trei ori mai mare pentru anul viitor", a mai spus Korodi.

Acesta a mai declarat că modernizarea oraşelor şi satelor pe care Ministerul Mediului şi-a propus-o pentru anul viitor vizează infrastructura de mediu de bază, adică alimentarea acestora cu apă, colectarea de ape uzate şi epurarea acestora.

"Un alt capitol care înregistrează creşteri este cel al cheltuielilor de capital şi se referă strict la investiţiile pe care Ministerul şi unităţile din subordinea sa le face în perioada următoare. Suma pe care o alocăm acestei investiţii este de 103 milioane de lei. De asemenea, cea mai mare parte a banilor va merge în investiţii în domeniul apelor, respectiv 752 de milioane de lei. Banii din domeniul apelor vor fi folosiţi pentru regularizarea cursurilor de ape (210 kilometri), vor fi construiţi aproximativ 84 de kilometri de diguri, amenajări de albii (124 de kilometri), apărări şi consolidări de maluri (170 de kilometri), precum şi mărirea capacităţii de acumulare cu aproape cinci milioane de metri cubi", a adăugat Korodi.

Ministrul Mediului susţine că acestea sunt doar câteva din cele 286 de obiective de investiţii, adăugând că şase milioane de lei vor fi direcţionaţi către consolidarea falezelor, apărarea împotriva inundaţiilor, sistemul informatizat pentru managementul integrat al apelor, diminuarea riscului de calamităţi naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă.

"Alte 52 de milioane vor fi investite în cercetarea fenomenelor atmosferice, a schimbărilor climatice, în vederea cunoaşterii aprofundate a acestora, pentru îmbunătăţirea prognozelor şi avertizărilor. Dacă vorbim de prognoze, numărul acestora va creşte în 2008 de la 12.000 la 14.000", a arătat demnitarul.

Potrivit lui Korodi, Ministerul Mediului are în plan "tăierea cheltuielilor care pot suporta scădere", respectiv cheltuielile administrative, acestea urmând să fie cu opt la sută mai mici.

La capitolul salarizare, Attila Korodi a anunţat că va exista o creştere de 25 la sută, aceasta venind în concordanţă cu strategia Ministerului Mediului de a menţine şi a atrage cât mai mulţi profesionişti în sistem. El a precizat că salariul mediu net în minister este de 1.100 de lei.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Mediului va aloca anul viitor cei mai mulţi bani pentru investiţii în domeniul apelor.
 Vizualizări articol: 582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Mediului va aloca anul viitor cei mai mulţi bani pentru investiţii în domeniul apelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei