Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 ian 2012 - Anul XVII, nr. 21 (4926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şapte modalităţi de a ne diminua timiditatea

Timiditatea este o trăsătură de personalitate care ne reţine în ceea ce vrem să facem, ne determină să ne subapreciem potenţialul. Cei timizi au câteva convingeri ferm înrădăcinate în subconştient: că nu trebuie să dezamăgească pe cei din jur, că trebuie să se situeze la un anumit standard impus din exterior. Din acest motiv este important să avem tăria de a ne alege standardele, de a nu accepta impunerea lor de către alţii şi de a accepta pe deplin consecinţele acestei libertăţi asumate.
Pentru a reduce timiditatea:
Putem să avem o discuţie  cu persoana în prezenţa căreia ne simţim timizi şi să-i vorbim despre aceasta. Astfel se poate obţine, prin explorare situaţională şi conştientizare, o detensionare psihică.
Putem reconsidera nivelul la care ne autosituăm în raportul de relaţionare cu cei care ne declanşează stări de timiditate şi să ne punem în poziţia reală, de egalitate cu ei şi bucurându-ne de avantajele acestei poziţii – avem aceleaşi drepturi, aceeaşi libertate de opinii ca aceştia.
Este indicat să urmăm puterea exemplului. Identificaţi persoane care gestionează eficient contextele comunicaţionale în care timizii îşi pierd stăpânirea de sine şi echilibrul.
Este important să încercăm să înlocuim comportamentul timid cu unul din ce în ce mai echilibrat. Trebuie să ne bucurăm şi de cea mai mică victorie pe planul relaţionării. Este indicat să avem o agendă de lucru în care să putem nota orice schimbare pozitivă la nivel emoţional şi comportamental.
Putem să ne verificăm obiectivitatea modului în care ne privim timiditatea, prin chestionarea prietenilor, rudelor, în general, a celor de la care suntem siguri că primim o părere sinceră referitoare atât asupra gradului nostru de timiditate cât şi asupra modalităţilor prin care putem să o reducem.
Uneori, este necesar să luăm parte la grupuri terapeutice unde putem relaţiona cu alte persoane care se confruntă cu aceeaşi problemă. Aici, sub îndrumarea unui specialist, putem lua contact cu diverse modalităţi de diminuare a timidităţii, pe care le putem utiliza, mai apoi, cu succes şi acasă, în viaţa de zi cu zi.
Este necesar să avem zilnic rezervate câteva momente pentru introspecţie. Astfel, putem analiza dacă suprapunem peste momentul prezent informaţii şi trăiri ale unor situaţii din trecut, când nu am reuşit să gestionăm corespunzător anumite reacţii de timiditate, creând confuzie şi stări de dezechilibru.
Dacă sunteţi o persoană timidă, nu ezitaţi să faceţi ceva, chiar de astăzi, pentru a diminua aceste stări.
Timiditatea este o frână considerabilă asupra transformării individuale şi asupra realizărilor de zi cu zi.

Mihai Marius MOISOIU
psiholog – psihologie clinică
terapeut – terapii alternative
www.onlinetherapym.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şapte modalităţi de a ne diminua timiditatea.
 Vizualizări articol: 1102 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Şapte modalităţi de a ne diminua timiditatea4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei