Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 ian 2012 - Anul XVII, nr. 21 (4926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Grav

Preot cu dosar penal, după ce a îngropat un om fără certificat de deces

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Preotul paroh din satul Poiana Mărului, comuna Mălini, s-a ales cu dosar penal pentru infracţiunea de abuz în serviciu după ce a îngropat un localnic fără a avea un act de constatare a decesului. Cu alte cuvinte, omul a fost îngropat fără să se ştie cauza morţii, fapt grav, mai ales că acesta a murit acasă, fără a fi văzut de vreun medic. Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni şi este posibil ca bărbatul să fie deshumat, pentru a se stabili cauza morţii şi a se elimina varianta unei morţi violente.
 

Gheorghe Dăscălaşu, în vârstă de 55 de ani, a murit acasă, duminică, pe 15 ianuarie. A fost condus pe ultimul drum joi, pe 19 ianuarie. Membrii familiei şi vecinii spun că bărbatul era bolnav de epilepsie şi consuma alcool, iar starea sa se agravase foarte mult în ultimele săptămâni, când abia mai ieşea din casă. Foarte probabil bărbatul chiar a murit de moarte bună, însă, totuşi, nu există nici o confirmare medicală în acest sens.

 

Nu era înscris la nici un medic de familie, nu a fost la spital şi nu mai avea buletin de identitate  

Bărbatul a murit acasă şi nici măcar soţia nu îşi mai aduce aminte când a fost acesta ultima oară la un medic. Mai mult, nu era înscris la nici un medic de familie, care să-i cunoască boala, şi nici nu mai avea buletin de identitate, pe care îl pierduse.
La o zi după deces, soţia acestuia, Teodora Dăscălaşu, s-a prezentat la Primăria Mălini, unde a solicitat certificat de deces. Secretarul primăriei, Neculai Saftiu, i-a explicat că este nevoie de un certificat de constatare a decesului de la un medic. Cum însă acesta nu era luat în evidenţe, medicul de familie din sat a refuzat, justificat, să elibereze actul de constatare a decesului.   
Aşa s-a ajuns, se pare, la mila preotului din sat, Gheorghe Sava.

 

„Nu am putut scoate certificatul... Părintele a spus că rezolvă”

Soţia bărbatului încearcă să găsească justificări implorând totodată ca soţul ei să nu fie dezgropat: „El s-a născut la Poiana Mărului, dar a făcut şcoala la Hunedoara, la Deva şi nu şi-a mai schimbat buletinul, avea domiciliu acolo. Suntem căsătoriţi de 32 de ani, aveam zece copii, unul a murit la şapte luni, nouă mai sunt în viaţă. Nu am putut scoate certificatul... Părintele a spus că rezolvă, cum să vă spun, noi am ştiut, eram pregătiţi... şi părintele a ştiut că a fost aşa de bolnav”, ne-a declarat Teodora Dăscălaşu.
Ea a mai spus că fostul său soţ şi părintele au fost colegi de şcoală şi se cunoşteau destul de bine, iar preotul a fost convins că bărbatul a murit din cauza bolii.

 

Cum s-a aflat totul

Secretarul comunei Mălini, Neculai Saftiu, este cel care cunoaşte poate cel mai bine acest caz. El susţine că i-a explicat femeii că în condiţiile în care soţul nu a fost înscris la medicul de familie este neapărat să anunţe poliţia, pentru ca Serviciul Judeţean de Medicină să efectueze necropsia şi să se stabilească cauzele morţii. Femeia a plecat de la primărie şi nu a mai dat nici un semn de viaţă până la începutul acestei săptămâni, când bărbatul era deja îngropat.
Secretarul a explicat cum s-a aflat de acest caz: „Soţia a mers la domnul primar, să-i dea ajutor de înmormântare. Domnul primar a trimis-o la mine şi imediat am întrebat-o unde este certificatul de deces. A răspuns că nu are... Dar bărbatul unde e?, am întrebat. A zis că e îngropat... Am trimis-o atunci repede la poliţie, să anunţe, după care m-am dus şi eu şi am dat o declaraţie în care am explicat cum a fost... Acum ar trebui, după toate procedurile, să fie deshumat, să-i facă necropsie, să vadă cauza morţii”.

 

„Părintele a vrut să ajute, noi am făcut-o toţi pe spinarea noastră...”

Reporterii Monitorului de Suceava au stat de vorbă cu mai mulţi vecini ai familiei Dăscălaşu. Aceştia confirmă că bărbatul era bolnav de epilepsie şi sunt convinşi că a murit de moarte bună. Unii chiar ştiau că prin înmormântare s-a efectuat o ilegalitate.
Olga Mitocaru, vecina care locuieşte peste drum de familia Dăscălaşu, a declarat: „A avut aproape o săptămână cât a stat acasă... cât putea să mai steie, a murit duminică şi l-au îngropat joi. Chiar eu am făcut mâncarea pentru înmormântare. Părintele a vrut să ajute, noi am făcut-o toţi pe spinarea noastră... ce să facem? Încă a fost bine că nu o fost călduri, că se descompunea în casă, acolo”.
O altă vecină, Veronica Păşcănuţ, este de aceeaşi părere şi îi ia apărarea preotului. „Era bolnav, bolnav tare... Ce avea să facă preotul cu dânsul? Să-l lase în casă? Nu se putea face focul în casă şi mureau copiii aceia de frig. El, preotul, a vrut să facă un bine”, a spus femeia.

 

O familie foarte săracă, care trăieşte din alocaţiile copiilor

Din cei nouă copii ai familiei Dăscălaşu şase sunt plecaţi în străinătate, iar trei, cei mai mici, sunt acasă, la Poiana Mărului. Cel mai mic copil, o fetiţă, are zece ani. Cei trei copii şi mama trăiesc într-o casă sărăcăcioasă, iar singura lor sursă de venit o reprezintă alocaţiile minorilor. La fel era situaţia şi când trăia capul familiei.    
În funcţie de rezultatele anchetei care se va derula în următoarele zile, se va stabili dacă bărbatul va fi deshumat, pentru a se afla cauzele morţii şi a fi înlăturată posibilitatea unei morţi violente.
Indiferent de situaţie, cert este însă că bărbatul nu trebuia îngropat fără un certificat de constatare a decesului, iar această problemă este una penală, chiar şi în condiţiile unei morţi perfect naturale. 

 

Preotul a fugit de reporteri

Ieri, la Poiana Mărului, am încercat să discutăm şi cu preotul Gheorghe Sava, însă acesta a evitat în mod clar dialogul. L-am întâlnit la Primăria comunei Mălini, însă acesta a negat că ar fi preotul pe care îl căutăm, plecând în grabă cu maşina.
Ulterior, mai multe persoane ne-au confirmat că cel care a plecat în grabă este chiar preotul Gheorghe Sava. Am încercat să dăm de acesta şi la domiciliu, însă acolo nu a fost de găsit nimeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preot cu dosar penal, după ce a îngropat un om fără certificat de deces.
 Vizualizări articol: 2302 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 10 voturi
Preot cu dosar penal, după ce a îngropat un om fără certificat de deces2.5510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(27 ian 2012, 11:05:04
Frânturi de veşnicie ce-ţi rănesc în suflet
Dulcea amintire a ce-ar fi putut să fie
Fiindcă Reforma Statului seamănă c-o autopsie
Replica firească e : un muget !

Cu IQ-ul limitat (parcă) de Constituţie
Obosit de-atât malpraxis în politică
Cufundat în ţuică şi-n mu*a mioritică
Adeseori nu ai decât o singură soluţie :

Să nu mai ceri ! să vrei şi (doar) să iei !
Să ignori demolatorii de opinie !
Să nu-ţi “faci” dumnezei .. PeDeLei !
Fiindcă vei ajunge(cu ei) la capăt de .. funie
(făr’ să-nţelegi de ce , fără să ai vreo opinie
Stai curat ! nu-ţi “vinde”a ta “sfinţenie” ! )
1.1  RE: * trimis de
(27 ian 2012, 14:26:03
Bre abcdar cocalar, bre !!! Cand plm vei inceta sa mai "mugesti" aici ? Pacat ca nu ai fost in locul defunctului . Daca stau bine sa ma gandesc ( ca YO gandesc, nu ca tine ) la ce excremente iti fata mintea, se pare ca suferi de epilepsie si spre disperarea noastra nu vrei sa lasi rachiul . Daca esti beat si doi iti spun sa mergi sa dormi ( nu sa te culci ca mi-e mila de bataturile din palmele tale ) , fa-o !!! Daca mai multi iti spun sa dispari, anunta-ne ca sa facem donatii de sfoara si sapun !!!
1.2  RE: * trimis de
(27 ian 2012, 15:59:22
ce legatura are poezia ta cu acest articol, domnule ABCDAR ?
se pare ca mintea ta bolnava face tot felul de aluzii la orice.........................
esti sub orice critica sa iti fie rusine!!!!!
1.3  RE: * trimis de
(27 ian 2012, 18:28:28
Uneori e bine să priveşti “ceva” din alt unghi
Spun “uneori” fiindcă nu oricine (pare-se) poate
Pentru unii (dobitoci , sic! ) strofa-i ca un junghi
În prostia lor cred că-s doar cuvinte faultate

Am renunţat să-mi bat capul cu voi, draci băsişti
Ce-aveţi impresia că Flutur v-a făcut capitalişti

N-am să renunţ (însă ) la libera exprimare
Între tine şi ăl-laltu’ e mare asemănare
Mă pot gândi că sunteţi unu’ şi-acelaşi , oare ?
1.4  RE: * trimis de
(27 ian 2012, 19:15:20
Abecedare, se intampla ceva in Suceava asta fara sa aiba vreo legatura politica? Adica,  ☭  m e a! daca omul a murit, spune ceva de jale, de viata de sufletul omului, nu ne tranti noua basisme, uselisme si alte ca ca turi. Inca imi vine greu sa cred ca exista in zona cineva atat de bolnav ca tine si inca sper ca esti un troll pe termen lung...
1.5  RE: * trimis de
(27 ian 2012, 19:17:00
*semnul ala comunist + mea a se citi "pwul@ mea!"
2.   Dreptate trimis de
(27 ian 2012, 11:14:12
parerea mea este ca raposatul trebuie desgropat , si sa l pupe toti in fundulea, cei care au stat impotriva eliberarii certificatului de deces, si astfel se va face mare dreptate......................
2.1  RE: Dreptate trimis de
(27 ian 2012, 12:09:06
esti de belea monsieurhappy
3.   Comentariu trimis de
(27 ian 2012, 11:55:49
Asta cu efectuarea necropsiei este o mare afacere a celor de la IML.Acum ceva ani in urma daca familia nu solicita acest lucru, nu se efectua necropsia.Preotul nu e vinovat cu nimic el si-a facut datoria de crestin ortodox.
4.   Vai de capul nostru... trimis de
(27 ian 2012, 13:45:01
toata mizeria a plecat de la secretar. prea multe explicatii seci, formaliti netraduse unei femei necajite care a venit doar sa fie indrumata in rezolvarea necazului ei.

oare ii era greu secretarului sa-l sune pe politistul necesar si sa-i zica: bre vere uite ca am o femeie necajita in fata mea, vine acum la tine, te rog ajut-o si indrum-o, ca nu prea a fost saraca la oras si nici nu stie ce are de facut. femeia are un necaz, haide s-o ajutam, legal...ca uite si pt oameni din astia necajiti suntem noi pusi in functii.

dar...din pacate nu s-a intamplat asa. sunt pline primariile de ''savanti'' si alte specii, iar oamenii lipsesc...si ajungem sa citim consecintele in ziar. pacat, nu asa se rezolva o problema.
5.   Rahat romanesc marca IML trimis de
(27 ian 2012, 14:01:13
Stiti ca necropsia o plateste familia, vreo 16 milioane? Si deshumarea si reinhumarea? Slugoii astia sunt plini de rahatul romanesc si mai trag si pe altii dupa ei. Sistemul e incapabil sa rezolve astfel de situatii, dar vrea bani si pe incompetenta. Daca stateau cu el pe masa pana la vara era mai bine? Atunci ii amendau pentru ca pute mortul, probabil! Sau daca era ateu si nu il ingropau cu popa, cui mai facea boul de secretar dosar penal?? Si in fond, exista suspiciune de moarte nenaturala, s-a plans cineva? Cretinii dracului, va bateti joc de oamenii necajiti!! O sa ajungem sa ne ingropam  ☭  in padure pe furis, scarbe portocalii ce sunteti!!
5.1  RE: Rahat romanesc marca IML trimis de
(27 ian 2012, 14:44:55
Din pacate singurul care s-ar putea plange de moarte nenaturala e mortul. Daca nevasta, într-un acces de furie, i-a dat în cap si l-a omorat, nu se poate plange de moarte nenaturala. Și altă familie se pare că nu mai avea.
Și exista niste legi care trebuie respectate. Și de preot si de cei saraci si de cei bogati. Daca era ateu, i se facea dosar penal celui care i-a facut groapa sau soției. Care nu știa carte, nu fusese pe la oraș, dar ajutor de inmormantare știut să ceară. Că are dreptul!
Si da, exista suspiciune de moarte nenaturala atata timp cat mortul avea 55 de ani si nu fusese diagnosticat de un medic cu vreo boala. Ca toti stiau ca avea epilepsie... ma lasi? Era vreunul medic pe acolo?
E drept că o puteau îndruma sa sune la salvare, pentru constatarea decesului. dar nici secretarul, si nici macar popa care l-a ingropat și care se consideră mai deștept ca cei din sat nu au știut să o îndrume. Și pentru asta, popa plătește. Cu dosarul penal.
5.2  RE: Rahat romanesc marca IML trimis de
(27 ian 2012, 15:10:31
bai cretinule/cretino citeste mai bine articolul. omul nu avea buletin nu avea nici un act, nu fusese la nici un doctor. nu era inregistrat la nici un doctor de familie. si daca nu stii cara a fost adevarul si realitatea nu mai critica lumea aiurea. preotul a vrut sa faca un bine prin a ajuta o familie vai de capul ei cu nimic in casa(ci doar 10 copii). Daca stau si ma gandesc mai bine cred ca ai fii in stare sa zici ca preotul l-a omorat. Si stai u fara grija ca a indrumat tot timpul familia respctiva si i-a ajutat(haine , mancare ). Se vede te crezi destept/ desteapta nici habar nu ai despre ce vorbesti. sa te bucuri de creierul tau care da pe langa.
6.   O tiimpenie trimis de
(27 ian 2012, 17:03:11
cel mai vinovat e domnul secretar ,femeia trebuia sa vinda vaca sa ii duca lui banii si el ii dadea certificat de deces fara sa mai intrebe unde si cind a decedat.asa e invatat el .spaga si iar spaga cam asa sint lucrurile la malini
.poate scapam de asa secretar comunist care trebuia sa te duci cu gaina ca sa iti dea o hirtie. rusine cum de nu vede primarul ce face acest specimen si il mai tine si pe feceoru-su cica director de spital ,dar era mai bine la fabrica de vin si alcool
6.1  RE: O tiimpenie trimis de
(27 ian 2012, 20:07:48
Chiar nimeni in tara asta nu cunoaste legile? De asta ne merge noua,romanilor,asa bine...Daca omul a murit,merge la medic sa-i dea certificat de deces.Daca nu era inscris,medicul suna la postul local de politie si politistul suna la medicina legala si vin legistii si fac necropsia. Care nu se plateste. Chiar fiind bolnav de o boala cronica,daca nu a murit in spital,cineva trebuie sa constate decesul,si nu o poate face fara necropsie. Hai sa ne maturizam si sa lasam comentariile despre spagi si alte acuzatii... daca femeia solicita necropsia si nu i se facea,era fara vina.Necajiti sau nu,toti trebuie sa ne supunem legilor. Preotului i-a fost "mila",dar legea spune clar ca nu poti inhuma pe nimeni fara adeverinta de inhumare eliberata de autoritatile competente,deci daca voia sa ajute familia,mai corect era sa o indrume spre ceea ce era de facut,legal.Si nu o costa nimic,si nici nu dura o saptamana... ca nu e nimeni absurd...Cum stia ca are "drepturi" { ajutor de inmormantare} asa trebuia sa stie ca are si "indatoriri" . Ca traim intr-un stat de drept,si nu in jungla,si ne supunem toti legilor,fie ele bune sau rele
7.   Nu cunosc da sunt ...pe aproape trimis de
(27 ian 2012, 18:35:48
Nenea tadeu....unde dracu ai vazut tu ca rudele, pe intelesul nostru.....apartinatorii sa plateasca necropsia........!!!!!!!!!!!!
Ti-a spus papagalul ala de abcdar/.................
E lege data din 1976, nici un preot nu are voie sa ingrope vreun mort~ fara actul constatator al decesului~....da la boul ala numit ziaristl ☭  adeca PAIU ce sa-i ceri?
Nu comentati ceea ce nu stiti!
Sunt chestii sensibile!!!!!!!
8.   Adeverinta de inhumare trimis de
(27 ian 2012, 20:27:48
preotului ii trebuia adeverinta de inhunare de la secretar, in urma eliberarii certificatului de deces.
9.   Secretar prost trimis de
(27 ian 2012, 21:20:32
Secretarul e prost de bubuie, habar nu are ce este cu el.
10.   Pt.Casalotul trimis de
(28 ian 2012, 07:24:46
Ai dreptate, mai ales in legatura cu ziaristul.
11.   Nu mai dati degeaba in preot trimis de
(28 ian 2012, 10:41:26
nu mai acuzati degeaba preotuldaca nu il cunoateti si nu ii stiti sufletul.este singurul preot de la toate parohiile din malini care plinge cot la cot cu cei ramasi dupa defunct la o inmormintare.cred ca treaba asta spune ce suflet are in el...si omenos si respectos e...sta de vorba cu toate babele si e foarte milos.Cinste lui pentru gestul care l-a facut...si sper parinte sa iesi cu bine din treaba asta cu dosar penal
12.   ABECEDARU__ LUI trimis de
(28 ian 2012, 15:08:44
FRIGIDER__ UL PLIN SI BAFTA MUUUU//////////
13.   Dreptate!! trimis de
(30 ian 2012, 18:41:59
sa fa fie rusine eu cunosc mai bine situatia ...sunt fata lui...si a doua zi dupa ce a murit tata d-zeu sa-l ierte ...am fost la primarie sa scot certificatul de deces si ma trimis la politie cu toate ca are buletin asta cu buletinul pierdut nu stiu cine a scoso... Acuma as dori si eu sa las o strofa din poeziile lui scrise de el obisnuia sa scrie poezii compuse de el avea 200 pana in prezent isi dorea foarte mult sa fie publicate dar nu a mai apucat!
Ma-m intors iarasi in sat
De pe drumuri din straini
Raiul care la-m lasat
Pe malul Suhe'i la MALINI
Unde in fiecare seara
Ma asteapta ca sa vin
O dragoste ca prima oara
Bancuta veche sub malini
Era o toamna cam tarzie
Cand am ajuns la izvoras
Si-am scris prima poezie
Fiind atunci un copilas!.
14.   :))))) trimis de
(31 ian 2012, 10:55:16
date'n c.a.c.a.t cu articole din astea.....trebuia sa il iei acasa....sa nu il ingroape....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei