Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 dec 2012 - Anul XVII, nr. 285 (5190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cumpărătorii şi vânzătorii de porci vii, fără documente de provenienţă, pasibili de sancţiuni

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei să nu cumpere carne de porc din târguri neautorizate, atrăgând atenţia că şi în cazul comerţului de porci vii, vânzătorul şi cumpărătorul pot fi sancţionaţi dacă nu există documente de provenienţă.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face o serie de recomandări crescătorilor de porci şi consumatorilor pentru evitarea unor situaţii care pot pune în pericol sănătatea.

Astfel, pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella Spiralis, ANSVSA recomandă populaţiei să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar.

 

Unii crescători vând animalele evitând controlul veterinar

Instituţia sfătuieşte populaţia să achiziţioneze carne proaspătă doar din unităţi autorizate, care, prin programul de control, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

ANSVSA atrage atenţia că unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare, deşi unii crescători aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.

"Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse. Dacă porcul are o altă boală infecţioasă riscaţi ca vânzându-l sau oferind carne sau produse obţinute de la acesta rudelor sau vecinilor, să le îmbolnăviţi şi acestora porcii din propriile gospodării", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

 

Dacă porcul este bolnav, crescătorul va fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului

ANSVSA recomandă crescătorilor să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, întrucât acesta poate verifica starea de sănătate a animalului, poate da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute şi poate asoma (ameţi-n.r.) porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun.

"În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar confirmarea că a fost examinată pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi", se arată în comunicat.

ANSVSA avertizează că este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la "samsari" sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar, explicând că, dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată pot fi îmbolnăviţi oameni sau alte animale, faptă care se pedepseşte conform legii.

 

0800 826 787, telefonul pentru nereguli

"Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri. Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea anumitor condiţii", mai precizează ANSVSA.

Specialiştii atrag atenţia că pentru ca porcii să poată fi duşi la abator, este necesar certificatul de sănătate, formularul de mişcare şi documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

De asemenea, crescătorii care vor să vândă porci vii în târg, trebuie să verifice dacă acesta este autorizat sanitar veterinar şi dacă este supravegheat de un medic veterinar.

"Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!", mai avertizează ANSVSA.

Instituţia pune la dispoziţia cetăţenilor care doresc să sesizeze nereguli numărul gratuit 0800 826 787 care poate fi apelat din orice reţea de telefonie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cumpărătorii şi vânzătorii de porci vii, fără documente de provenienţă, pasibili de sancţiuni.
 Vizualizări articol: 1281 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Cumpărătorii şi vânzătorii de porci vii, fără documente de provenienţă, pasibili de sancţiuni5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei