Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 mai 2012 - Anul XVII, nr. 118 (5023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rus: Am mobilizat autorităţile locale, intervenim şi cu armata, la nevoie, în cazul inundaţiilor

 

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că a mobilizat prefecţii şi autorităţile locale din zonele vizate de inundaţii şi că sunt pregătite resurse importante, materiale şi umane, pentru eventuale intervenţii, iar la nevoie va participa şi armata.

Rus, alături de miniştrii Mediului şi Administraţiei, dar şi de directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) şi directorul ştiințific al Institutului Naţional de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), a prezentat măsurile privind riscul de inundaţii în zonele de sud-vest ale ţării şi în Moldova.

Ministrul Ioan Rus a arătat că a susţinut, miercuri după-amiază, o videoconferinţă cu comitetele de criză locale, în judeţele unde există riscul de inundaţii, şi că le-a vorbit interlocutorilor săi despre prognoza meteo pe următoarele zile şi despre măsurile ce trebuie luate în cazul apariţiei unor urgenţe.

"Am convocat comitetul naţional de criză şi comitetele de criză locale pentru acele zone vizate de atenţionările specialiştilor. Am analizat totodată rapoartele prefecţilor cu măsurile întreprinse până acum, dar şi cu cele ce se vor lua pentru viitor", a declarat Rus.

În cazul în care este nevoie, a mai arătat Rus, Ministerul de Interne are la dispoziţie toată dotarea materială şi umană a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). "Tot ceea ce are acest minister, jandarmi, poliţişti, cu dotările lor şi ceea ce prefecturile în plan local pot mobiliza şi ceea ce pot mobiliza autorităţile publice locale. Asta este ceea ce avem la dispoziţie şi sigur, la nevoie, armata şi tot ceea ce are statul", a spus Rus.

Ministrul de Interne a mai arătat că interesul general este acela de a nu exista deloc pierderi de vieţi omeneşti sau, în cazul unei calamităţi grave, cât mai puţine, precum şi menţinerea către minimum a producerii de pagube materiale.

 

Oamenii din zonele rurale trebuie să cunoască foarte clar riscul de inundaţie

La rândul său, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a spus că a cerut ca la nivelul autorităţilor locale şi judeţene să se formeze echipe ample care să se ocupe, în primul rând, de informarea cetăţenilor. Plumb a subliniat că este important ca oamenii din zonele rurale să cunoască foarte clar consecinţele ploilor şi, implicit, şi riscul de inundaţie.

Ministrul Mediului a spus că a cerut, de asemenea, autorităţilor locale să monitorizeze cursul râurilor astfel încât acestea să nu fie blocate de eventuale deşeuri ce pot conduce la o inundare. Plumb a cerut totodată deblocarea secţiunii podurilor şi podeţelor, curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere din localităţi şi îndepărtarea deşeurilor şi a materialelor lemnoase de pe marginile cursurilor de apă, precum şi asigurarea permanenţei la primării, astfel încât avertizările meteo şi hidro să fie transmise în timp util, pentru corecta informare a cetăţenilor.

 

Judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ - a treia zonă cu risc

Directorul ANM, Ioan Sandu, a arătat că, până la acest moment, există un singur cod portocaliu în secţiunea hidro privind apele şi două coduri galbene meteo privind ploile de joi şi vineri. "Cod portocaliu pe meteo vom emite dacă vom avea peste 50 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. Trebuie să fim atenţi, totuşi, pentru că perioada de ploi a fost lungă, suntem la a treia atenţionare pe galben, iar nivelurilor râurilor a crescut, pentru că apa se acumulează", a precizat Sandu.

Tot directorul ANM a arătat că trebuie acordată o atenţie deosebită în zonele unde se suprapun cele două coduri galbene, pentru că au fost cantităţi de precipitaţii acumulate în acele zone. Acesta a arătat că în Caraş-Severin, Gorj şi Mehedinţi se va acumula o mare candidate de apă, existând chiar posibilitatea prelungirii codului galben în acea regiune, după finalizarea codului galben de vineri.

O altă zonă sensibilă se află, potrivit lui Sandu, în curbura judeţelor Prahova, Buzău şi Vrancea, iar o a treia zonă cu risc o reprezintă judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ, din cauza cantităţilor de apă.

La rândul său, directorul ştiinţific al INHGA, Mary-Jeanne Adler, a precizat că, potrivit rapoartelor existente, în dimineaţa zilei de miercuri, s-au înregistrat, cumulat în 24 de ore, straturi de apă de 79 de litri pe metru pătrat în judeţul Mehedinţi şi 68 de litri pe metru pătrat în Prahova, ceea ce a dus la atingerea cotelor de inundaţii pe mai multe râuri.

 

Avertizări

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină, valabilă în aproape toată ţara, începând de miercuri, ora 15.00, şi până vineri, ora 12.00.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând de miercuri, ora 15.00, şi până joi, ora 6.00, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în toate zonele deluroase şi montane, precum şi în Moldova.

În aceste zone vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină. Ploile pot avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40-50 de litri pe metru pătrat.

Avertizarea cod galben este valabilă până joi dimineaţă pentru judeţele Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Covasna, Harghita, Neamţ, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava şi parţial în Maramureş, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Vâlcea, Argeş, Arad, Bihor, Alba şi Sălaj.

Totodată, începând de joi, ora 6.00, şi până vineri, la ora 12.00, avertizarea cod galben va cuprinde aproape toată ţara, cu excepţia judeţelor Olt, Dolj, Mureş, Timiş, Sălaj şi Satu Mare.

Râul Motru şi afluentul său Coşuştea din judeţul Mehedinţi, precum şi râul Teleajen şi afluentul său Cricovul Sărat din Prahova, se află, în intervalul miercuri, ora 16.00 - joi, ora 14.00, sub cod portocaliu de inundaţii, potrivit actualizării unei avertizări emise de INHGA.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a precizat totodată că, în acelaşi interval, se menţine codul galben pe râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava (Hunedoara, Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera, Cerna (Caraş Severin), Jiu şi afluenţii săi din sectorul Iscroni - amonte Podari (Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Dolj), afluenţii din zona de munte ai Argeşului (Argeş, Dâmboviţa), Ialomiţa (Dâmboviţa, Ilfov) şi Prahova (Prahova, Ilfov).

În plus, se instituie cod galben pe afluenţii din zona de munte ai Oltului superior şi mijlociu, în judeţele Braşov, Sibiu şi Vâlcea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rus: Am mobilizat autorităţile locale, intervenim şi cu armata, la nevoie, în cazul inundaţiilor.
 Vizualizări articol: 624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rus: Am mobilizat autorităţile locale, intervenim şi cu armata, la nevoie, în cazul inundaţiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei