Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 mar 2012 - Anul XVII, nr. 52 (4957)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protocolul cu Serbia recomandă părţilor extinderea ariei de recepţie şi transmisie audio-tv

Protocolul cu Serbia constată "absenţa retransmiterii programelor în limba română ale Radio-Televiziunii Voivodina pentru vorbitorii de limbă română din Serbia de Est" şi "recomandă părţilor să extindă aria de recepţia şi transmise audio-vizuală în limbile celor două minorităţi naţionale".
"Comisia (n.r. - Comisia Mixtă Româno-Sârbă privind Minorităţile Naţionale) a constatat absenţa retransmiterii programelor în limba română ale Radio-Televiziunii Voivodina pentru vorbitorii de limbă română din Serbia de Est", se arată în protocolul încheiat, joi, la Bruxelles, între cele două ţări.
În acest context, documentul precizează că respectiva Comisie "recomandă părţilor să extindă aria de recepţie şi transmise audio-vizuală în limbile celor două minorităţi naţionale, în toate zonele în care locuiesc persoanele aparţinând minorităţii române şi, respectiv, sârbe".
"Comisia recomandă părţii sârbe să asigure programe radio-tv în limba română pentru vorbitorii de limba română din Serbia de Est, în conformitate cu posibilităţile tehnico-financiare", se mai arată în protocol.
De altfel, documentul face referire la necesitatea asigurării posibilităţii de utilizare a limbii române în mod curent în Timoc. "Partea română a arătat că în nicio localitate din Timoc limba română nu este folosită în administraţia locală şi nici în inscripţionarea localităţilor. Partea sârbă a precizat că în nici o localitate din Timoc limba română nu a fost introdusă în folosinţă oficială ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale", prevede documentul.
Textul conţine de asemenea o recomandare adresată părţii sârbe "să ia măsuri care să asigure accesul persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din Serbia de Est la educaţie, mijloacele de informare, administraţie publică, precum şi la serviciul religios, în limba maternă, în conformitate cu prevederile legii".
Documentul semnat la 1 martie de Reprezentanţii Permanenţi ai României şi Serbiei la UE este primul Protocol al Comisiei Mixte care tratează pe fond problematica minorităţii române din Serbia, respectiv a minorităţii sârbe din România.
Comisia Mixtă a fost înfiinţată prin Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia privind cooperarea în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale, semnat la Belgrad la 4 noiembrie 2002 şi intrat în vigoare la 12 iulie 2004. Comisia Mixtă face recomandări pentru fiecare dintre cele două Guverne, respectiv recomandări comune, privind măsurile necesare în vederea exercitării drepturilor membrilor minorităţilor naţionale şi a protecţiei identităţii acestora.
Comisia Mixtă ar trebui să se reunească cel puţin o dată pe an. Conform textului Acordului, prima reuniune a Comisiei Mixte ar fi trebuit să aibă loc în ianuarie 2005, dar această primă sesiune a putut fi convenită cu partea sârbă şi organizată numai în noiembrie 2009, în urma demersurilor repetate şi insistente ale părţii române. În consecinţă, Comisia Mixtă s-a reunit în plen până în prezent doar de două ori: în noiembrie 2009 şi în mai 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protocolul cu Serbia recomandă părţilor extinderea ariei de recepţie şi transmisie audio-tv.
 Vizualizări articol: 558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protocolul cu Serbia recomandă părţilor extinderea ariei de recepţie şi transmisie audio-tv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei