Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 feb 2011 - Anul XVI, nr. 31 (4629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medicii de familie ameninţă cu măsuri extreme, chiar plecarea din ţară, din cauza haosului din sistem

 

Medicii de familie ameninţă cu măsuri extreme, chiar şi cu plecarea din ţară, din cauza "haosului" din sistem produs ca urmare a "ilegalităţilor în legislaţie", dar şi a reducerii continue şi inexplicabile a bugetelor cabinetelor începând din 2009.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că medicii vor lua, sâmbătă, măsuri foarte dure, printre care şi aceea de a pleca toţi medicii de familie din ţară.

"Plecarea din ţară este doar una dintre măsurile extreme la care ne gândim. Vor fi mult mai multe", a spus Rodica Tănăsescu.

Ea a precizat că la şedinţa de senat care va avea loc sâmbătă va fi discutată situaţia din sistem şi, în final, vor fi anunţate măsurile extreme la care vor recurge medicii de familie.

"Sâmbătă vom avea şedinţa Senatului, la care vor participa patronatele, Societatea Medicilor de Familie şi Colegiul Medicilor din România. Vom lua în discuţie situaţia din sistem. Mă refer la o situaţie pe care nu am întâlnit-o niciodată până în 2011 privind ilegalităţi majore cuprinse în lege, dar şi probleme care afectează grav bugetele şi activitatea cabinetelor din sistemul de medicină primară", a precizat medicul Rodica Tănăsescu.

Ea a spus că din 2009 veniturile cabinetelor medicilor de familie au scăzut continuu şi inexplicabil. Astfel, dacă în 2009 bugetul a fost cu 35 la sută mai mic, în 2010 a scăzut cu aproape 10 la sută, iar în 2011 cu alţi aproape 10 la sută.

"În 2011 nu ne-au dat nici măcar cât am primit anul trecut. În schimb, trebuie să avem grijă de asistenţii noştri, de întreţinerea cabinetelor, de editarea cardurilor, de permanenţă pe maşinile lui Arafat. Este absolut ireal să putem lucra în aceste condiţii", a mai spus Tănăsescu.

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medicului Simona Schnelbach, declara, în 27 ianuarie, că medicii de familie sunt foarte nemulţumiţi şi nu doresc să semneze contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie.

"Este al treilea an consecutiv când fondurile alocate în fila de buget pentru medicina primară scad cu 30, 40 la sută. Anul acesta diminuarea este de 30 de milioane de lei", spunea Simona Schnelbach.

Aceasta preciza că una din nemulţumirile majore ale medicilor este determinată de articolul 141 al contractului, care prevede că, dacă medicii de familie nu vor semna acest contract "în termen util", activitatea lor va fi preluată de către cabinetele de ambulator, într-o modalitate care va fi precizată ulterior.

"Este ilegal să se procedeze aşa, iar această formulare nu va putea fi păstrată", spunea Simona Schnelbach.

Ea adăuga că o altă nemulţumire a medicilor este legată de faptul că CNAS doreşte ca acest contract să fie semnat pe o perioadă de doi ani, în condiţiile în care nimeni nu ştie ce sumă va fi alocată de la buget pentru medicina de familie în anul 2012.

"Pe 12 februarie vom avea o şedinţă a Senatului Societăţii Naţionale de Medicina Familiei la care vom hotărî atitudinea noastră. În mod sigur va fi o atitudine revendicativă. Urmează să stabilim cum anume vom derula protestele astfel încât pacienţii, dar mai ales cei care suferă de boli cronice şi care au dreptul la reţete compensate sau gratuite, să nu aibă de suferit", afirma Simona Schnelbach.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie ameninţă cu măsuri extreme, chiar plecarea din ţară, din cauza haosului din sistem.
 Vizualizări articol: 398 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii de familie ameninţă cu măsuri extreme, chiar plecarea din ţară, din cauza haosului din sistem0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   VALEA!!! trimis de
( 8 feb 2011, 13:17:44
PLECATI!!! noi oricum raminem cu Sp.de urgente atunci cind avem nevoie!!! pe voi nu va gasim niciodata la cabinete, iar plecarea voastra va aduce un plus de bani care speram sa ajunga la spitale unde chiar e lipsa de bani!
dupa ce v-ati "ajuns" cu bani nemunciti, pe diverse programe de 2lei (gen programul Nicolaescu!!!), acum mai si amenintati ca plecati! asa ca PLECATI SI NA FACETI UN BINE!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei